Вторгнення Росії в Україну, день 53. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 53. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 53. Текстовий онлайн
. Український солдат тримає собак, врятованих з вулиці, в Броварах, 26 березня 2022 року. Фото: AP / Родріго Абд

17 квітня — 53-тя доба війни. Збройні сили України стримують російську армію на Півдні та Сході та нищать ворожу техніку. Втрати РФ перевищили 20100 особового складу. Тільки на Херсонщині за добу українські військові знищили колону з російських "Тигрів" та БМП-3. Повітряні сили збили 1 літак армії РФ; 1 вертоліт та 5 безпілотників. Росія натомість продовжує завдавати ракетних ударів по інфраструктурних об'єктах та жилих кварталах українських міст.

Суспільне продовжує текстовий онлайн усіх подій цієї війни. Попередні головні новини читайте тут. Текстовий онлайн подій в Київській області — тут. Також підписуйтесь на YouTube Суспільне Новини. Разом із волонтерами ми ведемо текстовий онлайн англійською — The main news about ongoing Russian invasion in Ukraine.

Читайте також: Контрнаступ ЗСУ, ультиматум Маріуполю, щоденники окупантів. Війна. Головне за 17 квітня

Суспільне завершує текстову трансляцію 17 квітня. Онлайн 54-го дня війни — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 53. Текстовий онлайн
Андріївка, Київська область, 16 квітня 2022 року. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

На Київщині поліція знайшла карти військ РФ з "планом захоплення Києва"

Під час зачистки населених пунктів Київської області, які були тимчасово окуповані російськими військами, правоохоронці знайшли секретні документи, які доводять: окупанти планували швидко захопити Київ (хоча публічно це заперечували) і остерігалися хімічної зброї. Про це розповів начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

Поліцейські зокрема знайшли полишені російськими військами костюми хімічного захисту, які складалися з чобіт і плаща — ймовірно, вони були взяті зі складів. Це, за словами Нєбитова, може свідчити про те, що окупантів перед вторгненням готували до можливого використання хімічної зброї.

Крім того, начальник поліції Київщини показав робочу карту з позначкою «Секретно», підписану у двох екземплярах 14 лютого 2022 року — за десять днів до дати вторгнення РФ в Україну. На карті зображена частина Києва з позначеннями російських підрозділів, які мали туди заходити — від захоплення й оборони аеропорту в Гостомелі до встановлення блокпостів і діяльності диверсійно-розвідувальних груп.

"Тобто в людини — командира, яка отримала цю карту, — була задача блокувати західну частину (Києва — ред.) і розставити блокпости по Києву", — каже Нєбитов і припускає, що, ймовірно, йшлося про командира поліцейської частини.

Херсонських вчителів збираються "перекваліфіковувати" в спецтаборах

Центр протидії дезінформації повідомляє, що самопроголошений голова тимчасово окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив про створення літніх "таборів перекваліфікації" на території тимчасово окупованого півострова для вчителів з Херсонської, Харківської та Запорізької областей. Таким чином збираються перевести їх на "російські стандарти освіти".

Окупанти РФ хочуть "відірвати Херсонщину і Запоріжжя, перевести їх у рубльову зону"

Президент України Володимир Зеленський у новому зверненні закликав українців на тимчасово окупованих територіях бойкотувати рішення окупаційної влади.

"Розпочав сьогоднішній день з наради з військовими та урядовцями щодо ситуації в зонах бойових дій. російські війська готуються до наступальної операції на сході нашої держави уже найближчим часом, хочуть буквально добити і знищити Донбас, знищити все, що колись дало славу цьому промисловому регіону", — зазначив Зеленський.

Президент підкреслив, що так, як росіяни знищують Маріуполь, вони хочуть "стерти з лиця землі" інші міста й громади Донецької і Луганської областей. Водночас глава держави запевнив, що з українського боку робиться все можливе, щоб забезпечити оборону.

Запорізька, Дніпропетровська області — повітряна тривога.

Вінничани закликають демонтувати у місті пам'ятник Горькому

Вінничани звернулися до міської ради з петицією, у якій просять демонтувати розташований у центральному парку пам'ятник Максиму Горькому. Про це йдеться у петиції, розміщеній на сайті Вінницької міської ради.

"Закликаю міську владу зайнятися питанням демонтажу пам’ятника Максиму Горькому, що розташований у Центральному парку ім. Леонтовича. Вулицю Горького перейменували в м. Вінниці ще до декомунізації, а саме в 1992 році. Перейменування парку ініціювали ще у 2017-му, перейменували у 2020 році. Настав час підтримати хвилю деколонізації, яка набирає обертів по всій країні, та, нарешті, прибрати монумент оспівувачу радянського режиму з нашого парку", — написав в обґрунтуванні петиції її автор, вінничанин Сергій Воловик.

Він зазначає, що Максим Горький – засновник методу соціалістичного реалізму в літературі, який сприяв закріпленню ідеології більшовизму і зміцненню сталінського тоталітаризму в СРСР. Негативна позиція Горького щодо української мови, висловлена у 1926 році в листі-відповіді письменнику Олексі Слісаренку. Там він її називає «украинское наречие». Письменник, очевидно, підтримував та схвалював систему радянських концентраційних таборів ГУЛАГ. Про це свідчить його візит до Соловецького табору у 1929 році.

Станом на ранок 16 квітня петиція набрала необхідну кількість голосів.

На борту "Москви" загинули близько 40 людей — мати моряка

Мати одного із строковиків РФ, який, за її словами, був серед членів екіпажу "Москви", розповіла, що на борту крейсера загинули близько 40 людей. Про це повідомляє "Новая газета. Европа".

"Кілька людей пропали безвісти. І багато поранених", — додала вона.

"Поранені переважно з відірваними кінцівками, бо були такі вибухи — і те, що здетонувало, і те, що потрапили ракети. Загалом, коли мені 15 числа вже син зателефонував, він плакав. Він каже: "Мамо, я ніколи не думав, що в мирний, в принципі, час я потраплю в таке місиво. Я навіть не буду тобі говорити в подробицях, що я бачив. Це настільки страшно... Це жахливо. І в ЗМІ, зрозуміло, що не кажуть усіх подробиць. Чому? Тому що Міністерство оборони РФ не хоче визнавати поразки з боку України. Не хоче визнавати, що такий крейсер зазнав аварії", — розповіла жінка.

Зеленський обговорив повоєнну відбудову з МВФ

Зеленський обговорив фінансову допомогу в телефонній розмові з директоркою Міжнародного валютного фонду Крісталіною Ґеорґієвою. За його словами, обговорили підготовку до повоєнної відбудови.

"Маємо чіткі плани на зараз, а також бачення перспектив. Переконаний, що співпраця України та МВФ і надалі буде плідною", — додав президент.

Подружжя з Бородянки прийшло до завалів свого будинку, щоб дізнатися про долю сусідів, які залишилися у підвалі, та про майно, яке, сподіваються, вціліло. Кажуть, хотіли б знайти на згарищі своєї квартири хоча б фотографію на пам'ять

На Дніпропетровщині обстріляли Криворізький район — є загиблий

Російські військові з окупованої Херсонщини обстріляли околиці Криворізького району на Дніпропетровщині. Одна людина загинула. Про це повідомив очільник облради Микола Лукашук.

Він додав, що кордони Дніпропетровщини захищені.

Російські генерали не можуть досягти згоди щодо наступальних дій — Буданов

Російські генерали не можуть досягти згоди щодо наступальних операцій, бо бояться репресій у разі невдачі, розповів в ефірі українських телеканалів очільник Головного управління розвідки МО Кирило Буданов. Водночас росіяни обмежені у часі і хочуть розпочати вирішальну битву на Донбасі: "Вони поспішають до, скажімо так, Великодня".

Кулеба: Жодних переговорів на високому рівні з РФ не відбувається

Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що наразі жодних переговорів на високому рівні з РФ не відбувається. Про це він сказав в інтерв'ю CBS News.

За його словами, єдиний рівень контакту – це переговорна група, яка складається з представників різних інституцій та депутатів.

Відповідаючи на питання про те, що ліквідація збройних сил у Маріуполі означатиме припинення всіх переговорів з Росією (про це раніше заявив Зеленський), Кулеба відповів: "Після Бучі стало особливо важко продовжувати розмову з росіянами. Але, як зауважив президент, Маріуполь може бути червоною лінією".

Українські військові збили гвинтокрил за 15 млн доларів зброєю за 100 доларів — ОК "Схід"

На Харківщині військові з 93-ї бригади Холодний Яр, збили російський гелікоптер Ка-52 за 15 млн доларів звичайною "Іглою". Про це повідомляє Оперативне командування "Схід".

"Уночі ворожі гелікоптери заходили дуже низько. Вони кружляли над нашими позиціями, не даючи можливості навіть підняти голову. І хлопець-зенітник випустив по них дві ракети. Одна, щоправда, потрапила у теплову пастку, а інша збила Ка-53. Він упав. Були спроби ворога залетіти на наші позиції літаками та стріляти ракетами, але атаки ворога успіхів не мали. Шкода було «Стінгера» на них витрачати, тому російський гвинтокрил Ка-52 збили звичайною "Іглою", — зазначається у повідомленні.

"Збили російський гвинтокрил приблизною вартістю 15 мільйонів доларів зброєю за 100 баксів, за яку заплатили ще за Совєтів", — додали в ОК.

У Росії через санкції фактично зупинено завод, який виробляє засоби ППО

Російський завод, який виробляє радіолокаційні системи та засоби ППО для російської армії, фактично зупинено. Як повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України, основним постачальником компонентів "Ульяновського механічного заводу" (АТ УМЗ, Ульяновськ) була Німеччина, але після вторгнення РФ в Україну співпрацю припинили. Керівництво заводу шукає можливості обійти санкції та налагодити поставки через треті країни, зокрема — Казахстан.

У Бородянці почнуть розбирати завали центральної вулиці

У Бородянці ДСНС закінчили першу стадію робіт. Завтра волонтери почнуть розчищати завали центральної вулиці, повідомив очільник гуманітарного напряму Київщини Олексій Кулеба.

Також процес розмінування почнуть у Гостомелі, від аеропорту до міста. Результат обіцяють протягом тижня, після Пасхи, додав він.

Вторгнення Росії в Україну, день 53. Текстовий онлайн
Тарас Ібрагімов, Суспільне

Російські окупанти викрали 16-річного сина голови Запорізької районної адміністрації

Російські окупанти викрали 16-річного сина голови Запорізької районної адміністрації Олега Буряка. Про це сам посадовець повідомив 17 квітня у відеозверненні:

"Де мій син зараз, я не знаю. Я звертаюсь до європейської спільноти. Я звертаюсь до усього людства. Допоможіть мені, будь ласка. Нехай весь світ знає про те, що росіяни тут в країні крадуть дітей".

Українські військові відбили 5 атак РФ на сході

17 квітня українські військові відбили 5 атак РФ, повідомляє Оперативно-тактичне угруповання "Схід". Також знищили:

  • особового складу – 60
  • один танк
  • БМП – 2
  • МТЛБ – 2
  • артилерійських систем – 3
  • АТ – 3
  • один вертоліт.

У Харкові загасили пожежі, що стались у будинках через обстріли

У Харкові сталося попадання у житлові багатоповерхові будинки за вісімнадцяти адресами, повідомили в ДСНС. Інформація щодо жертв та постраждалих уточнюється.

"17 квітня близько 14:00 у м. Харкові внаслідок ворожих обстрілів у центральній частині міста сталося попадання у житлові багатоповерхові будинки за вісімнадцяти адресами, з яких у п'ятиповерховому будинку горіли квартири на четвертому та п’ятому поверхах", — зазначили рятувальники.

ЗСУ контрнаступають на Харківщині

ЗСУ контрнаступають на Харківщині: звільнили населені пункти Базаліївка, Леб'яже, частину Кутузівки, в районі Малої Рогані просунулися на схід, повідомив голова Харківської ОВА Синєгубов.

У вербну неділю росіяни обстріляли собор на Луганщині — Гайдай

У православне свято Вербної неділі православні росіяни вчергове обстріляли храм у Сєвєродонецьку. За словами голови ОВА Сергія Гайдая, це вже четвертий "приліт" до Свято-Христо-Різдвяного кафедрального собору. Цього разу снаряди влучили в дах.

Війська РФ обстріляли сільську місцевість Зеленодольської громади на Дніпропетровщині

17 квітня війська РФ обстріляли сільську місцевість Зеленодольської громади на Дніпропетровщині, загинув цивільний. Про це повідомив голова громади Дмитро Невеселий.

Мінцифри: Не обговорюйте в телефонних розмовах з друзями переміщення окупантів

У Мінцифри закликають не обговорювати переміщення окупантів у телефонних розмовах із рідними, друзями та знайомими, які перебувають на окупованих територіях.

"Краще розкажіть всім вашим рідним та друзям про чатбот єВорог. Так вони зможуть таємно поділитися цінною інформацією про геолокацію, пересування та дії ворога з нашими військовими", — додали там.

На Дніпропетровщині також скоротили комендантську годину

З 18 квітня на Дніпропетровщині скорочується комендантська година. Тепер вона триватиме з 22.00 до 5.00 замість з 21.00 до 6.00. А у великодню ніч, тобто в ніч з 23 на 24 квітня, на Дніпропетровщині скасують комендантську годину.

Раніше про скорочення комендантської години повідомили у Києві.

Україна заповнила опитувальник для статусу кандидата у ЄС — ОП

Україна заповнила опитувальник, який потрібен для того, щоб отримати статус кандидата у ЄС, повідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в ефірі телемарафону.

Раніше документ привезла у Київ голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Тепер Єврокомісія має підготувати рекомендації щодо того, чи відповідає Україна критеріям членства. Надання статусу кандидата очікують у червні

Мешканці Попасної понад 50 днів живуть у бомбосховищах

Мешканці Попасної понад 50 днів живуть у бомбосховищах. Евакуація зривається майже кожного дня через постійні обстріли.

Про це повідомив глава Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

За його словами, ситуація в Попасній на Луганщині нагадує заблокований Маріуполь, окупанти знищують місто обстрілами вдень і вночі і не дають евакуювати людей.

З Одеси до Миколаєва направили цистерни з водою

З Одеси до Миколаєва направили цистерни з водою, а також бригади, які забезпечать водою увесь регіон, повідомив очільник Одеської ОВА Максим Марченко, передає Суспільне Одеса.

Раніше влада Миколаєва закликала місцевих запастись водою.

У Запорізькій області війська РФ замальовують літери Z на техніці та встановлюють українські прапори

У Запорізькій області російські війська з метою здійснення провокацій замальовують літери Z на техніці та встановлюють українські прапори. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Також у Генштабі повідомили, що російські військові почали примусову мобілізацію в Ізюмі на Харківщині та готуються провести "референдум" про створення "народної республіки" на Херсонщині. Для цього використають особисті дані місцевих жителів, які збирають під час видачі "гуманітарної допомоги".

У наступні місяці дефіцит бюджету може сягати до 5 млрд доларів — Шмигаль

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що у наступні місяці дефіцит бюджету може сягати до 5 млрд доларів, тому як ніколи потрібна фінансова допомога Заходу. Він наголосив, що "зброя, фінанси та санкції – тріада, яка допоможе зупинити агресора та поверне мир у Європі".

"Ще один меседж, який ми надсилаємо всьому світу – це те, що Україна готова до дипломатичного варіанту завершення цієї війни. Але ми не поступимося нашими національними інтересами. Якщо Росія не хоче завершити війну дипломатією, то ми вимушені будемо завершити цю війну на полі бою”, — наголосив Шмигаль.

Журналісти знайшли щоденний російського військового

Після звільнення Катюжанки на Київщині журналісти "Схем" у місцевій школі знайшли щоденник російського військового, ймовірно, офіцерського рангу.

Він пише роздуми про те, звідки і навіщо війська РФ приїхали до України, розповідає як він катував людей і описує провали армії РФ.

"Хотіли бліцкриг, а в результаті… сіли на п'яту точку. Є відчуття, що історія назве наші дії другим гітлеризмом і влаштує черговий "нюрнберг", я вихляти не стану, винний, був, воював, шкодую!", – пише він.

Миколаївська, Черкаська, Полтавська, Кіровоградська області — повітряна тривога.

Українські військові відкинули ультиматум окупантів про здачу і тримають оборону — Шмигаль

Збройні Сили України в обложеному російськими військами Маріуполі відкинули ультиматум окупантів РФ про здачу. Місто не впало і продовжує захищатися, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль ABC News. Глава уряду додав, що у жителів Маріуполя немає ні води, ні їжі, ні тепла, ні електрики. Шмигаль закликав світову спільноту зупинити гуманітарну катастрофу, яка склалася в обложеному місті.

Раніше росЗМІ з посиланням на Міноборони РФ повідомили, що Росія "пропонувала здатися" українським військовим. Ультиматум полягав у тому, щоб війська лишили зброю і вийшли.

Президент Зеленський повідомляв, що з українськими військовими, які перебувають на заблокованому заводі "Азовсталь", підтримується постійний зв’язок.

Читайте також: "Спалений, зруйнований, але нескорений". Щоденник журналістки з блокадного Маріуполя

"Союзмультфільм" видалив мультфільм про фашистський есмінець Z

"Союзмультфільм" видалив мультфільм "Сокровища затонувших кораблей" 1973 року — у ньому підводний човен "Нептун" знаходить фашистський есмінець з літерою Z. На каналі "Союзмультфільму" YouTube мультфільм недоступний, раніше набрав 298 900 переглядів. Коментарі до нього також вимкнуто.

Україна не готова віддавати території на сході, щоб припинити війну з Росією — Зеленський

Україна не готова віддавати території на сході, щоб припинити війну з Росією. Про це сказав президент Володимир Зеленський в інтерв'ю CNN.

Українські військові готові боротися з російськими військами на Донбасі у битві, яка може вплинути на подальший хід усієї війни. Він додав, що в України немає гарантій, що після захоплення Донбасу російські війська не спробують знов захопити Київ.

"Тому для нас дуже важливо не допустити їх, бути на позиціях, тому що ця битва… вона може вплинути на хід всієї війни", — сказав президент.

Пляжі Одеси залишаються замінованими

Пляжі Одеси залишаються замінованими, попередили у Одеській обласній адміністрації. Відвідувати пляжі міста та області заборонено, наголошують у облдержадміністрації

В окупованому Криму готують "табори перекваліфікації" для українських учителів — ЦПД

В окупованому Криму "влада" має намір створити так звані табори перекваліфікації для вчителів з Херсонської, Харківської та Запорізької областей з метою переведення їх на "російські стандарти навчання". Про це повідомляє Центр протидії дезінформації.

“Самопроголошений голова Криму С.Аксьонов повідомив про створення літніх “таборів перекваліфікації” для вчителів з Херсонської, Харківської та Запорізької областей на території півострова. Робитимуть це для того, щоб перевести їх на “російські стандарти освіти”, — йдеться в повідомленні.

Так звані "російські стандарти освіти" будуть застосовані і щодо викрадених з окупованих територій українських дітей. Їх хочуть примушувати вивчати російську мову, оскільки, на думку окупантів, діти з України недостатньо володіють “язиком”, зазначають у Центрі протидії дезінформації.

"Викрадення Росією українців є порушенням норм міжнародного права", — заявили в організації.

У Зеленського в планах немає зустрічі з Абрамовичем — ОП

Видання Bloomberg з посиланням на свої джерела повідомило, що російський олігарх Роман Абрамович, проти якого запровадили санкції ЄС і Британія, приїхав до Києва, щоби спробувати відновити переговорний процес між Україною та Росією.

Прессекретар президента Зеленського Сергій Никифоров у коментарі Суспільному повідомив, що інформації про приїзд Абрамовича у нього немає.

"Але у президента сьогодні, вчора чи коли там, у планах не було з ним (Абрамовичем — ред.) зустрічатися", — додав він.

Естонія також закрила порти для російських суден

У межах санкційних заходів, схвалених Європейським Союзом, суднам під російським прапором із 17 квітня заборонено заходити до портів Естонії. Заборона буде стосуватися також приватних яхт та пасажирських суден, що не перевозять комерційний вантаж. В Естонії вирішили, що норма діятиме для кораблів понад 15 метрів довжиною, розрахованих на 12 людей та більше.

Раніше заборону запровадила Болгарія.

П’ятий пакет санкції ЄС містить норму про те, що вхід до морських і річкових портів заборонений для всіх суден, зареєстрованих під російським прапором.

Медики в Харкові намагаються допомогти пораненим

Медики в Харкові намагаються допомогти пораненим під час обстрілу центральної частини міста вдень 17 квітня.

Харківська волонтерка поранена внаслідок обстрілу центру міста

Харківська волонтерка Наталія Попова отримала поранення ока внаслідок обстрілу центру міста. "Дрібний уламок в око, який військові вимили на місці й упевнилися, що можу рухатися. Бачу добре. В ушах майже припинило дзвеніти, але до завтра без зв’язку. Завтра буду бігати", — написала Попова.

Росіяни відкрили вогонь по центру міста Золоте, є загиблі

Росіяни відкрили вогонь по центру міста Золоте Луганської області. Двоє загиблих, четверо поранених, повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Це навмисне вбивство людей. Крім житлових будинків поряд нічого немає. Росіяни цілеспрямовано били по населенню. В одній із багатоповерхівок зруйновані два поверхи - снаряди пройшли навиліт. Маємо щонайменше двох загиблих містян, ще четверо поранені із різним ступенем тяжкості", — зазначив він.

У Сєвєродонецьку через війну з'явилось нове кладовище

​​У Сєвєродонецьку Луганської області від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну з'явилось нове кладовище, на якому вже понад 400 могил.

Миколаїв — повітряна тривога.

До Естонії прибули вже більш як 31 тисяча українських біженців

За даними естонського Департаменту поліції і прикордонної охорони, станом на 17 квітня до країни прибули 31 002 українських біженці.

Про це повідомляє ERR. З 27 лютого зареєстровано 20 522 клопотання щодо надання тимчасового захисту. В закладах готельного сектору розміщено 5 105 українських біженців, з них 1 883 – діти.

У суботу, 16 квітня, до Естонії прибули 453 громадяни України, у тому числі 120 дітей. З цих людей, що прибули, для 220 осіб, Естонія є транзитним пунктом, тобто вони планують продовжити шлях до іншої країни.

У Таллінні цього тижня відкрилася школа для дітей українських біженців.

Болгарія заборонила російським суднам заходити у свої порти

Болгарія стала четвертою країною ЄС, що заборонила російським суднам заходити у свої порти. Раніше уряди Італії, Румунії та Бельгії 16 квітня ухвалили рішення заборонити вхід у свої порти для кораблів під прапором Російської Федерації.

ФК "Прикарпаття" майже у повному складі приєднався до лав ЗСУ

Футбольний клуб "Прикарпаття" (Івано-Франківськ) майже у повному складі приєднався до лав ЗСУ: 14 футболістів та тренери команди одночасно склали військову присягу. Це перший подібний випадок в українському футболі.

У РФ визнали загибель в Україні генерала Фролова

У РФ офіційно визнали успішну ліквідацію Збройними Силами України заступника командира 8-ої загальновійськової армії РФ генерал-майора Володимира Фролова (Владимир Петрович Фролов).

Фролова поховали сьогодні 16 квітня у Санкт-Петербурзі, на церемонії був присутній губернатор Олександр Беглов, пресслужба якого і повідомила про це. Також світлини з місця подій опублікували російські ЗМІ.

Як у селах Седнів та Киїнка на Чернігівщині жили під російською окупацією — репортаж

Як у селах Седнів та Киїнка на Чернігівщині жили під російською окупацією та що казали військовим РФ на прощання — у нашому відео.

Зеленський присвоїв командувачу ВМС Неїжпапі звання віцеадмірала

Президент України Володимир Зеленський присвоїв командувачу Військово-морських сил Збройних сил України Олексію Неїжпапі звання віцеадмірала. Відповідний указ № 246/2022 опублікований на сайті глави держави.

“Присвоїти військове звання віцеадмірала контрадміралу Неїжпапі Олексію Леонідовичу – командувачу Військово-морських сил Збройних сил України”, — ідеться в документі.

11 червня 2020 року указом президента Неїжпапа був призначений на посаду командувача ВМС України.

У Тростянці на мінах та розтяжках підірвались уже п'ятеро дітей — міський голова

Міський голова Тростянця Сумської області Юрій Бова повідомив, що у місті на мінах та розтяжках підірвались уже п'ятеро дітей.

"У нас уже загинули від потрапляння на міни та різні розтяжки п'ять дітей. Є поранені також. Таких предметів ще досить багато", — зазначив Бова. За словами міського голови, найбільше розтяжок та мін знаходять біля блокпостів та місць, де стояла техніка рашистів. Наразі у місті є ще багато неперевірених доріг, фахівці ДСНС працюють без вихідних.

Як повідомляв голова Сумської ОВА Дмитро Живицький, за день на Сумщині знаходять сотні мін. За 16 квітня в області піротехніки знайшли нерозірвані артилерійські снаряди, міни, гранати, протитанкові, авіаційні бомби. За даними Живицького, найбільша кількість знайдених небезпечних предметів — у Тростянецькій тергромаді та по Роменській трасі.

На Одещині викрито агентурну мережу РФ — СБУ

Служба безпеки України заявила про затримання у різних областях "п’ятьох ворожих агентів". Зокрема, на Одещині "нейтралізовано агентурну мережу, яка працювала на країну-агресора, і затримано трьох її агентів".

"Встановлено, що їхні дії координували особи, які у 2014 році втекли до РФ. За даними СБУ, ці агенти намагалися вчинити диверсії, проводили постановочні мітинги", а напередодні широкомасштабного вторгнення 24 лютого ці агенти намагалися вчинити диверсії: "шляхом руйнування транспортної інфраструктури, підпалів лісів, пошкодження національно-культурних символів і пам’ятників. Також проводили постановочні мітинги", — поінформували у спецслужбі.

П’ятеро людей загинули, 13 поранені внаслідок обстрілу центральної частини Харкова

П’ятеро людей загинули, 13 поранені внаслідок обстрілу центральної частини Харкова — це попередні дані на 15:00, які Суспільному надали у Департаменті охорони здоров’я обласної військової адміністрації. В місцях обстрілів працюють рятувальники.

Громадяни Чехії перерахували на спецрахунок українського посольства майже $50 млн — посол

Громадяни Чехії перерахували на спецрахунок українського посольства майже $50 млн, які були використані для потреб Збройних сил України.

Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс.

"На спецрахунок посольства вже надійшло майже $50 млн! За ці гроші ми купили чимало необхідної ЗСУ зброї та військової техніки (конкретизувати, звісно, не буду). Можу сказати хіба що про один з останніх вантажів — 7500 шоломів та 8400 бронежилетів, які вже захищають наших військових", — написав посол

Чат-ботом "єВорог" уже скористалися 260 тисяч українців — Федоров

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну вже 260 тисяч громадян скористалися чат-ботом "єВорог" для інформування про розташування російських військових.

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"260 тисяч українців скористалися чатботом "єВорог". Дякую, що ви допомагаєте знищувати окупантів: надсилаєте фото, відео та геолокацію російської армії. Дбаємо про власну безпеку та допомагаємо ЗСУ", — зазначив Федоров.

У березні Мінцифри запустило новий чатбот у Телеграмі, завдяки якому можна повідомляти про пересування російської армії.

Зеленський: Окупанти відповідатимуть за все, що зробили в Україні

Президент України Володимир Зеленський опублікував низку фотографій наслідків російського вторгнення. Він додав, що "окупанти відповідатимуть за все, що зробили в Україні. За все, що зробили проти українців. Вони відповідатимуть за Бучу, за Краматорськ, за Волноваху, за Охтирку. За Гостомель і Бородянку. За Ізюм, за Маріуполь і всі інші міста й громади України, які російська армія відкинула на 80 років назад. У той страшний час, про який усі й завжди у світі говорили: «Ніколи знову»".

Харків'яни повідомляють про обстріл центру Харкова.

Жертв і постраждалих внаслідок обстрілу Броварів немає — мер

Жертв і постраждалих внаслідок сьогоднішнього ракетного обстрілу Броварів Київської області, за попередніми даними, немає, повідомив мер Броварів Ігор Сапожко.

За словами мера, він не може надавати подробиць обстрілу міста. Внаслідок обстрілу виникли перебої з електропостачанням та водопостачанням у місті. У Броварах задіяні всі відповідні служби для ліквідації наслідків російської атаки.

За словами Сапожка, ситуація поступово налагоджується, фахівці роблять аварійні переключення, щоб забезпечити електропостачання. Ремонтники виправляють ситуацію з водопостачанням та водовідведенням, що потребує певного часу. У місті працюють всі бювети.

"За попередніми даними, обійшлося без жертв та постраждалих", — зауважив мер.

Уранці 17 квітня російські війська обстріляли Бровари, зафіксовані влучання в інфраструктурні об'єкти.

СБУ опублікувала аудіо, що свідчить про вбивство окупантами РФ цивільної жінки

Служба безпеки України опублікувала нові свідчення вбивства окупантами мирного населення. Так, мобілізований росіянами з самоназваної "ЛНР", розповідає дружині про вбивство його колегами українки.

За його словами, жінку вбили за те, що "…у нее, типа, брат в "Азове".

Полтавська, Харківська та Донецька області — повітряна тривога.

ЄС виділяє ще 50 мільйонів євро для постраждалих від війни

ЄС виділяє ще 50 мільйонів євро гуманітарного фінансування на підтримку людей, які постраждали від війни Росії проти України. Таким чином загальний обсяг фінансування гуманітарної допомоги ЄС у відповідь на війну досягає 143 мільйонів євро.

Це фінансування є частиною пакету підтримки в розмірі 1 млрд євро, який Європейська комісія пообіцяла раніше.

Із Запоріжжя до Львова вирушило понад 250 вимушених переселенців з Маріуполя

Понад 250 вимушених переселенців з Маріуполя безпечно вирушила поїздом із Запоріжжя до Львова, повідомляє Укрзалізниця.

"Група з понад 250 біженців з Маріуполя щойно безпечно вирушила поїздом №220/219 із Запоріжжя до Львова", — йдеться в повідомленні.

В Укрзалізниці зазначили, що евакуація з Покровська до Чопа та з Лозової до Ужгорода та Хмельницького сьогодні теж за графіком. В Укрзалізниці нагадали, що точний час відправки більше не вказують в повідомленнях з міркувань безпеки, його можна дізнатися на гарячій лінії 0 800 503 111 або на вокзалах.

16 квітня через гуманітарні коридори евакуйовано 1 449 людей, з них 170 з Маріуполя.

У Ватикані розпочалося Великоднє послання Папи Римського

У Ватикані розпочалося Великоднє послання Папи Римського Франциска та благословення «Urbi et Orbi» з центральної лоджії базиліки Святого Петра. Транслюємо наживо

Харківська та Донецька області — повітряна тривога

Кухонна шафа з півником із Бородянки стане експонатом музею

Кухонну шафу з керамічним півником, які залишилися висіти на стіні зруйнованої авіабомбою багатоповерхівки в Бородянці, демонтували та передали Музею Революції Гідності. Про це повідомляється на Facebook-сторінці музею.

"Проведено культурну "спецоперацію" з музеєфікації легендарної кухонної шафи та збереження всього її вмісту. Відсьогодні вона перебуває у фондах Національного музею Революції Гідності. Разом із шафою передано декоративного керамічного півника, який вистояв під час вибуху рашистської авіабомби", – повідомили у музеї.

Елемент кухонного інтер’єру став легендою завдяки світлині київської фотокореспондентки Суспільного Єлизавети Серватинської. Це фото вона зробила 6 квітня у Бородянці.

Президент відзначив державними нагородами 24 бійців 109 окремого гірсько-штурмового батальйону

24 військовослужбовці 109 окремого гірсько-штурмового батальйону "десятки" отримали державні нагороди від Президента України. Про це повідомили на Facebook-сторінці підрозділу.

"Бійці отримали нагороди "за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі", — йдеться у повідомленні.

Погруддя Жукову демонтував спецпідрозділ "KRAKEN"

Погруддя Жукову в Харкові демонтував спецпідрозділ "KRAKEN". Про це повідомив один із його лідерів Костянтин Немічев.

"Жуков — потвора, яка винна у смертях 400 тисяч українців, репресіях, мародерстві, масових розстрілах. Всі ці злочини сьогодні актуальні для російської армії, як ніколи", — написав Немічев.

"Ми всі підтримуємо українців і стоїмо на їхньому боці" — Шольц згадав українців у привітанні на Великдень

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц у своєму Великодньому привітанні також згадав українців.

“Бажаю вам і вашим родинам щасливого Великодня та кількох днів для набору сил і надії. Бо війна посеред Європи пригнічує всіх нас. Йдеться про мир і свободу, і тому ми всі підтримуємо українців і стоїмо на їхньому боці”, — написав Шольц у Twitter.

"Будьте сильні" — Джонсон привітав із Великоднем українськю

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у Twitter написав привітання із Великоднем українською мовою. Крім того, побажання бути сильними Джонсон озвучив українською і у своєму відеозверненні.

Понад 30 поранених людей на Харківщині внаслідок обстрілів РФ за добу — Синєгубов

Протягом 16 квітня російські військові 23 рази обстріляли Харків з артилерії та мінометів. Удари прийшлися у райони ХТЗ, Північну Салтівку, Олексіївку та центр міста. Внаслідок обстрілів росіян поранені 31 людина, з них четверо дітей. Троє цивільних загинули, сказав очільник обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Ворог не може підступитися до Харкова, наші ЗСУ тримають міцно позиції, по деяких напрямках просуваються вперед. Тому росіяни вдаються до ганебних обстрілів житлових кварталів. На жаль, при розмінуванні російських касетних боєприпасів під Харковом підірвалися 3 саперів, 4 отримали поранення", — сказав Синєгубов.

Синєгубов попросив харків'ян без нагальної потреби не виходити на вулиці. "Так само, зважаючи на прийдешні свята, прошу із розумінням поставитися до рішень про обмеження перебування людей в одному місці. Це все для нашої з вами безпеки", — сказав Синєгубов.

“Не можна змушувати народ жити так, як хочеться Путіну" — рабин Мейр Стамблер

“Не можна змушувати народ жити так, як хочеться Путіну. Це війна проти Бога”. Про це Суспільному в інтерв’ю розповів рабин Мейр Стамблер з Дніпра.

“Сьогоднішня війна — за незалежність України. У мене є друзі та учні на фронті, які воюють за Україну. Я теж воюю. Як сказав Зеленський, кожен — на своєму фронті. Останній місяць сплю близько трьох годин на добу. Працюю навіть у шабат, беру слухавку, відповідаю — така ситуація, уперше в житті”, — розповів рабин Суспільному.

16 квітня піротехніки ДСНС виявили і знешкодили 1 253 вибухонебезпечні предмети

16 квітня піротехнічні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій виявили, вилучили і знешкодили 1 253 вибухонебезпечні предмети. Піротехніки обстежили територію площею 1081,47 га. Про це повідомляє пресслужба ДСНС України. Впродовж доби піротехнічні підрозділи залучалися 108 разів.

Загалом, найчастіше піротехніки працювали: на Харківщині — 2 615 разів, Миколаївщині — 1 096, Київщині — 801, Донеччині — 295, Сумщині — 294. Всього з початку широкомасштабного військового вторгнення РФ на території України знешкоджено 65 302 вибухонебезпечних предмети та 417,4 кг вибухової речовини, у тому числі 1 937 авіаційних бомб. Обстежено територію площею 10 270 га, повідомили в ДСНС.

На Дніпропетровщині затримали жінку, яку підозрюють у підробці меддовідок для перетину кордону

На Дніпропетровщині затримали жінку, яку підозрюють у підробці документів. Про це йдеться на офіційному сайті Нацполіції Дніпропетровщини.

Затримана мешканка могла надавати послуги з підробки медичних довідок та документів, завдяки яким чоловіки могли виїхати за кордон до інших країн. Її доставили до Служби безпеки України.

Донецька область — повітряна тривога.

17 квітня гуманітарні коридори не працюватимуть — Верещук

17 квітня гуманітарні коридори не працюватимуть — не вдалося домовитися з російською стороною про припинення вогню на маршрутах евакуації. Про це повідомила віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук.

“Станом на сьогоднішній ранок, 17 квітня, нам не вдалось домовитися з окупантами про припинення вогню на маршрутах евакуації. Тому, на жаль, сьогодні ми не відкриваємо гуманітарні коридори. Ми докладаємо усіх зусиль, щоб гуманітарні коридори знов запрацювали якнайшвидше”, — написала Верещук у Telegram.

Коментуючи ситуацію у Маріуполі, міністерка написала, що Україна вкотре вимагає відкриття гуманітарного коридору для евакуації з Маріуполя цивільних осіб, особливо жінок та дітей. Також через відповідні міжнародні структури українська сторона вимагає від окупантів відкриття спеціального коридору для евакуації з Маріуполя поранених військових.

У Києві та області змінюється час комендантської години

У Києві та області змінюється час комендантської години. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

З 17 квітня, комендантська година розпочинатиметься на годину пізніше, а закінчуватиметься на годину раніше.

Вона триватиме з 22:00 до 5:00 ранку.

“Дотримуйтеся правил комендантської години. А також — не нехтуйте сигналами повітряної тривоги”, — написав Кличко.

На Миколаївщині частково пошкоджені або знищені 2 546 цивільних будівель

Станом на 17 квітня збройні сили РФ частково пошкодили або повністю знищили 2 546 цивільних об’єктів. Пошкоджений водовід "Дніпро-Миколаїв". Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація на своїй сторінці у Facebook.

За даними ОВА, через збройну агресію РФ на території Миколаївщини пошкоджені або знищені 1859 об’єктів житлового фонду, 23 медичні заклади, 127 навчальних закладів, 48 закладів культури, 23 об’єкти промислового підприємства, 97 об’єктів газопостачання, 225 об’єктів електропостачання, сім об’єктів теплопостачання, сім об’єктів водопостачання та 129 інших невійськових об’єктів.

Станом на 17 квітня, в області припинено електропостачання, водопостачання, водовідведення в 89 населених пунктах (з них у шести — частково) Баштанського та Миколаївського районів.

В Краматорську 32-річний чоловік розкрадав покинуті автівки

Поблизу залізничного вокзалу Краматорська при патрулюванні поліцейські помітили, як чоловік розбирає авто ВАЗ-2101. Під’їхавши ближче, патрульні побачили сліди злому та пошкодження замків на двох транспортних автівках. Про це повідомила патрульна поліція Краматорська та Слов'янська.

Правоохоронці додали, що чоловік зняв з однієї автівки бензобак, колеса, акумулятор та завантажував до авто ВАЗ-2106. За словами пресслужби, підтвердити власність двох автівок 32–річний чоловік не зміг, як і пояснити, чому він їх розбирає.

Укрпошта веде перемовини з окупантами, щоб повернути кошти на виплату пенсій у Мелітополі

Представники Укрпошти ведуть перемовини з окупантами, щоб повернути вилучені ними три мільйони гривень для виплати пенсій та субсидій у Мелітополі. Про це в ефірі спільного телемарафону сказав генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

"Неприємна місія, але вона є. Ведемо перемовини з окупантами для того, щоб повернути ці кошти. В попередньому місяці ми виплатили 95% пенсій в Мелітополі й в цьому місяці будемо робити все, щоб теж їх виплатити", — розповів Смілянський.

Раніше Суспільне повідомляло, через те, що окупаційні війська в Мелітополі вилучили пенсійні кошти, виплата пенсій та субсидій за квітень на тимчасово окупованій території під питанням.

На Донеччині 46-річний мешканець Покровська поширював інформацію на підтримку збройної агресії РФ

Мешканця Покровська заарештували через виправдовування злочинних дій окупантів. Про це повідомив відділ інформаційної політики Донецької обласної прокуратури. За даними слідства, у березні 2022 року 46-річний чоловік через одну із соціальних мереж, неодноразово поширював інформацію, яка, зокрема, виправдовувала обстріли мирних міст Донеччини, у тому числі м. Маріуполь.

"Донецькою обласною прокуратурою у порядку ст. 615 КПК України застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 396 960 грн мешканцю м. Покровська, який обґрунтовано підозрюється у поширенні матеріалів, що містять виправдовування збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, вчиненому повторно (ч. ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України)", — йдеться в повідомленні.

Чоловікові загрожує позбавлення волі на строк до восьми років з можливою конфіскацією майна.

Російські втрати у війні сягнули 20 300 військових — Генштаб

За час війни проти України у період із 24 лютого по 17 квітня Росія втратила близько 20 тисяч 300 солдатів, 773 танки та 2002 броньовані машини. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Окрім того, РФ втратила:

  • артилерійських систем — 376 од;
  • реактивних систем залпового вогню — 127 од;
  • засоби ППО — 66 од;
  • літаків — 165 од;
  • гелікоптерів — 146 од;
  • автомобільної техніки — 1471 од;
  • кораблі /катери — 8 од;
  • цистерн з паливно-мастильними матеріалами — 76;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 148;
  • спеціальна техніка — 27;
  • пускові установки ОТРК/ТРК — 4.

Дані уточнюються, повідомили у Генштабі.

На Харківщині жителів Лозової та Барвінкового закликають активізуватися із евакуацією

Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Харківщина: ситуація в області стабільно важка — активні бої ідуть в Ізюмському напрямку; жителів Лозової та Барвінкового закликають активізуватися із евакуацією.

Всього за добу було понад двадцять ударів окупантів із РСЗВ, артилерії та один ракетний удар.

Луганщина: 16 квітня, окрім пошкоджених протягом дня інфраструктурних об'єктів, — чергові потрапляння у Лисичанську лікарню та НПЗ. Вночі — потужний обстріл житлових кварталів Сєвєродонецька, зранку — артобстріл Кремінної, щонайменше одну людину поранено. Позиційні бої у Попасній та Рубіжному.

Донеччина: протягом ночі війська РФ здійснили спроби наступу поблизу Мар'їнки і Красногорівки. Безуспішні. У Мар'їнці внаслідок обстрілу одна цивільна людина загинула.

Обстріли: Авдіївка, Торецька та Очеретинська громади. Є руйнування інфраструктурних об'єктів.

Маріуполь — без змін.

Херсонщина: вибухи та обстріли на території всієї області, також обстріли було чути у Херсоні. Інформація щодо руйнувань та постраждалих наразі відсутня. В області в багатьох населених пунктах гуманітарна криза, ситуація загострюється.

Миколаївщина: Вночі лунала повітряна тревога. Зранку у Миколаєві чутно було вибух. Деталі з'ясовуються. Протягом дня також окупантами обстрілювалися райони області.

Відносно спокійно ніч минула у багатьох областях України: на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, Кіровоградщині, в Івано-Франківській, Хмельницькій, Чернівецькій, Львівській областях, Одеській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській областях, на Київщині, Дніпропетровщині, Полтавщині, Житомирщині, Черкащині, Чернігівщині.

Евакуація з населених пунктів Луганщини триває

17 квітня буде проводитись евакуація з шести населених пунктів Луганщини: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Кремінна, Гірська громада та Попасна. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Місця збору для евакуації:

  • Сєвєродонецьк: проспект Хіміків, 28;
  • Лисичанськ: ГТВ (РТІ), 40 років Перемоги; вул. Сосюри, 324, ДСНС;
  • Попасна: вул. Щербакова, 1-а;
  • Гірське: вул. Гагаріна, 13а;
  • Нижнє: Паркова, 13;
  • Рубіжне: вул. Чехова, 11
  • Кремінна: біля будівлі Укрпошти, попередній запис за номером 066 0002201.

Евакуаційні автобуси доправлять людей до залізничних вокзалів у безпечних регіонах.

16 квітня російські окупанти зірвали евакуацію людей з Лисичанська, відкривши вогонь по середмістю.

Війська РФ обстріляли інфраструктурні об'єкти в Броварах на Київщині

Вранці російські військові влучили в інфраструктурні об'єкти у Броварах, повідомив міський голова Ігор Сапожко.

“З самого ранку були потрапляння в ряд інфраструктурних об'єктів в нашій громаді. Прошу зберігати спокій. Можливі перебої з електроенергією, водопостачанням, каналізуванням. Всі служби працюють в посиленому режимі”, — сказав Сапожко.

Велика Британія допоможе викрити воєнні злочини РФ в Україні — МЗС країни

Росія готує нову брехню, аби приховати воєнні злочини армії РФ в Україні. Велика Британія готова надати фінансування і персонал, щоб притягнути винних до відповідальності, повідомили у МЗС Великої Британії.

“Ми знаємо, що Кремль готує нову брехню, щоб відповісти на звірства над мирним населенням України. Ці спроби приховати жахливі акти насильства не стримають слідчих. Велика Британія пропонує фінансування, персонал і військовий досвід, щоб притягнути винних до відповідальності”, — йдеться у повідомленні британського МЗС у Twitter.

“Немає куди йти далі”. На Дніпропетровщині переселенців безкоштовно тимчасово розселяють у готелях

На Дніпропетровщині переселенців безкоштовно тимчасово розселяють у готелях. Тут люди можуть жити декілька тижнів, поки не знайдуть собі постійне житло. В одному з таких готелів нині перебувають люди, які виїхали з найгарячіших точок на Донбасі, повідомляють кореспонденти Суспільного, які його відвідали.

На Луганщині гинуть цивільні через обстріли армії РФ, прокуратура відкрила низку кримінальних проваджень

Через масовані обстріли військовослужбовцями РФ продовжують гинути мирні мешканці Луганщини – прокуратура розпочала досудові розслідування. Про це повідомила пресслужба Луганської обласної прокуратури. Пресслужба додала, що військовослужбовці збройних сил Російської Федерації та учасники контрольованих РФ НЗФ обстрілюють населені пункти Луганщини: м. Сєвєродонецьк, м. Золоте, м. Попасна, м. Гірське, м. Рубіжне, смт. Новотошківське та смт. Нижнє.

Прокуратурі відомо, в період з 12 квітня по 14 квітня 2022 року внаслідок обстрілів загинув один мирний мешканець, ще двоє отримали поранення, пошкоджені квартири та приватні будинки, а у м. Гірське сталось займання складу заготовлення зерна. Прокурори Луганської обласної прокуратури здійснюють процесуальне керівництво у тринадцяти кримінальних провадженнях, відкритих за фактами обстрілів окупаційними військами цивільних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури Луганської області за ч.ч. 1, 2 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).

Ювенальні прокурори: 202 дитини загинули через збройну агресію РФ в Україні

Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора. "Більше 563 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Згідно з офіційними даними ювенальних прокурорів, при цьому 202 дитини загинуло та більше 361 поранено", — йдеться у повідомленні.

Ці цифри не остаточні. Встановлюється кількість жертв серед дітей в місцях бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, зазначили в ОГПУ. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 117, Київській — 106, Харківській — 89, Чернігівській — 54, Херсонській — 41, Миколаївській — 40, Луганській — 36, Запорізькій — 23, столиці — 16, Сумській — 16, Житомирській — 15.

Кремінну на Луганщині зранку обстріляла російська армія

17 квітня зранку російська армія вдарила по Кремінній артилерією. Є щонайменше один поранений. Про це повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

За його словами, пораненого вже доставлено до лікарні — він отримав тілесні ушкодження середньої тяжкості. Очільник Луганщини додав, що збитки у житловому фонді встановлюються.

Bloomberg пише, що Абрамович прибув до Києва. Представник бізнесмена це спростовує

Російський олігарх Роман Абрамович прибув до Києва, щоб відновити переговори між Росією та Україною. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела. Водночас у коментарі РБК представник Романа Абрамовича спростував інформацію, що Абрамович відвідав Київ, щоб активізувати перемовини між Україною та РФ.

“Це некоректна інформація. Абрамович не в Києві і не був там нещодавно”, – сказав представник Абрамовича.

У Харкові внаслідок обстрілу РФ сталася пожежа на підприємстві

Дерев'яні піддони й тара горіли на одному з підприємств в Індустріальному районі Харкова внаслідок обстрілу російських військових 16 квітня. Площа пожежі на підприємстві склала 6 тис. кв. м, повідомили 17 квітня у пресслужбі обласного управління рятувальників.

"Вдалось врятувати значну частину продукції підприємства, а також запобігти розповсюдженню полум'я на поруч розташовані об'єкти", — сказано у повідомленні.

Понад 200 чеченців підтримують зараз Україну на фронті — Ісханов

Понад 200 чеченців підтримують зараз Україну на фронті. Про це в ефірі єдиного телемарафону розповів депутат парламенту Чеченської Республіки Ічкерія в екзилі, керівник культурного центру Ічкерія у Відні Хусейн Ісханов.

“За моїми даними, на сьогоднішній день більше 200 людей. Я так чув від моїх польських друзів, які мають контакти. Точне число поки що сказати неможливо. Тому що люди хочуть брати участь. Їдуть з різних країн”, — сказав Ісханов.

Він розповів, що “чеченський народ перебуває зараз фактично в заручниках”. “Вони не мають абсолютно ніякого права на голос і абсолютно ніяких прав. Будь яка людина може бути заарештована в Чеченській республіці. Люди передають звідти, що люди дуже занепокоєні. Це не дивно. Тому що чеченський народ пережив дві страшні війни”, — розповів Ісханов.

Міноборони РФ знову запропонувало українським військовим у Маріуполі здатися

Про це повідомляє “Интерфакс”.

"Усім, хто складе зброю, гарантується збереження життя", — сказав начальник Національного центру управління обороною РФ Михайло Мізинцев.

З його словами, йдеться про захисників України, заблокованих у Маріуполі на металургійному комбінаті "Азовсталь". Війська РФ запропонували українським військовим з 6 ранку до 13.00 17 квітня припинити бойові дії і скласти зброю.

На початку квітня армія РФ вже виступала з аналогічною пропозицією. Українські захисники її проігнорували.

Експертна комісія Міносвіти вирішує, чи залишати твори російських авторів у шкільній програмі — голова профільного комітету Ради

В Міністерстві освіти і науки зараз працює експертна комісія, яка буде вирішувати, чи залишати твори російських авторів у шкільній програмі. Про це в ефірі єдиного телемарафону розповів голова комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Відповідаючи на запитання, чи буде скорочення російськомовних класів, Бабак сказав, що зараз йде дискусія з цього питання.

“Я думаю, що ми будемо говорити про це і з народними депутатами, міністерством освіти. Але ми мусимо розуміти, що це все одно національна меншина, яка є в Україні, і теж треба вберегти баланс, щоб не порушувати права дітей, якщо вони не знають іншої мови”, — сказав Бабак.

Він також додав, що своєю агресією РФ зробила “все можливе для розвитку українсько мови”.

“Люди масово переходять на українську мову. Я сподіваюсь російської мови стане менше”, — сказав народний депутат.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України 16 квітня уразили тринадцять повітряних цілей — Генштаб

На Волинському і Поліському напрямках війська РФ активних дій не проводили. Підрозділи збройних сил Республіки Білорусь продовжують прикривати українсько-білоруський кордон на територіях Брестської та Гомельської областей.

На Сіверському напрямку зберігається імовірність ракетних ударів та артилерійських обстрілів з території РФ по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Чернігівській та Сумській областях.

На Слобожанському напрямку змін у складі та положенні сил РФ не відзначається. Окупанти продовжують часткове блокування міста Харкова та обстріли його житлових районів.

На Донецькому і Таврійському напрямках війська РФ продовжували завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Штурмували в районі морського порту.

Ведеться підготовка підрозділів 810-ї та 155-ї окремих бригад морської піхоти до проведення десантної морської операції. Інформація наразі уточнюється, зазначили у Генштабі.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля військові РФ зосереджують на утриманні займаних позицій. За наявною інформацією, у невизнаній Придністровській Молдавській Республіці за участю представників ФСБ Росії провели перевірку боєздатності 1-ї, 2-ї та 3-ї окремих мотострілецьких бригад збройних формувань ПМР. Підрозділи, що перевірялися, не готові до ведення бойових дій.

На тимчасово зайнятих окупантами територіях продовжується мародерство та насильницькі дії з боку російських військовослужбовців стосовно цивільного населення. Ці дії заохочуються їхнім військовим командуванням, повідомили у Генштабі.

На території Донецької та Луганської областей 16 квітня відбито десять атак російських військових, знищено п’ятнадцять танків, двадцять чотири одиниці броньованої та десять одиниць автомобільної техніки, а також три артилерійські системи РФ.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України 16 квітня уразили тринадцять повітряних цілей: один літак, один вертоліт, п’ять БПЛА та шість крилатих ракет.

Київ, Київська, Житомирська, Кіровоградська, Львівська, Волинська, Івано-Франківська, Рівненська, Хмельницька, Чернівецька, Закарпатська області — відбій тривоги.

Триває переміщення російських підрозділів на територію України — Генштаб

Триває переміщення російських підрозділів на територію України з Курської, Брянської та Воронезької областей. Про це повідомляє Генштаб Збройних Сил України у ранковому зведенні.

За даними Генштабу, підрозділи збройних сил Російської Федерації, що перебувають на українській території, мають значні проблеми із забезпеченням. Водночас, вони змогли накопичити значні запаси боєприпасів.

“У підрозділах окупантів, що перебувають на лінії безпосереднього зіткнення, росте невдоволення особового складу, морально-психологічний стан залишається на низькому рівні. Російські військовослужбовці постійно скаржаться на відсутність ротації, техніку, яка постійно виходить з ладу, якість пального, що постачається та харчування”, — зазначили у Генштабі.

В РФ прогнозують перебої в роботі пекарень через санкції ЄС — ЗМІ

У Росії шукають комплектуючі для пекарень, що працюють на обладнанні з Європи. Таких пекарень у РФ налічується до 80-90% у великих містах і до 50-70% у регіонах. Про це інформує “Коммерсант”. Видання нагадує, що ввезення відповідного обладнання до РФ заборонене у п'ятого пакету санкцій ЄС.

У великих виробників запасів комплектуючих вистачить на кілька місяців, зазначає “Коммерсант”. За прогнозами експертів, зрештою комплектуючі таки потраплять до РФ за рахунок паралельного імпорту. Це призведе до зростання собівартості готової продукції. Учасники ринку вже почали шукати альтернативних постачальників у Китаї та Туреччині, пише видання.

Практично вся ресторанна галузь в РФ користується європейським обладнанням для випічки хлібобулочних виробів, зазначає “Коммерсант”. Тепер вільну нішу можуть зайняти виробники з Азійсько-Тихоокеанського регіону. Щоправда, на час переходу на нових постачальників можуть виникнути перебої на виробництві протягом кількох місяців.

Пожежники і рятувальники з чотирьох країн прибули в Україну

Професійні пожежні та рятувальники із Сполучених Штатів Америки, Австралії, Німеччини та Польщі прибули в Україну. Вони допомагатимуть українським колегам ліквідовувати наслідки війни в деокупованих містах і селах. Про це повідомляє пресслужба ДСНС України.

Напередодні вони розпочали роботи в населеному пункті Бородянка Київської області.

Львівська, Волинська, Тернопільська, Івано-Франківська, Рівненська, Хмельницька, Чернівецька, Закарпатська області — повітряна тривога.

Франциск засудив війну РФ на великодньому богослужінні. Там був присутній мер окупованого Мелітополя

Під час великоднього богослужіння 16 квітня у Ватикані Папа Римський Франциск засудив жорстокість війни в Україні. На заході були присутні Іван Федоров — мер окупованого Мелітополя, якого викрадали російські військові — із сім’єю.

Головним священнослужителем на службі був кардинал Джованні Баттиста Ре; сам Франциск не зміг цього зробити через проблеми зі здоров’ям (якими саме, не уточнювалося) і читав свою проповідь сидячи.

У проповіді Папа Римський зауважив, що на богослужінні присутні Федоров і делегація народних депутатів з України.

"Серед цієї темряви, яку ви переживаєте, пане міський голово, пані та панове парламентарі, темної пітьми війни, жорстокості, всі ми молимося, молимося з вами і за вас в цю ніч. Молимося через численні страждання. Ми можемо лише товаришувати вам, молитися за вас і сказати: "Бадьортеся! Ми з вами!" — сказав Франциск і привітав їх із Великоднем українською мовою.

Київ, Київська, Житомирська, Кіровоградська області — повітряна тривога!

Індія скасувала контракт на придбання російських Мі-17. Каже, це не пов’язано з війною в Україні

Військово-повітряні сили Індії скасувала тендер про придбання 48 гелікоптерів Mi-17 V5, оскільки прагне розвивати власне військове виробництво. Рішення не пов’язане з вторгненням Росії в Україну й було ухвалене задовго до цього. Про це повідомляють видання India Today та ANI з посиланням на співрозмовників у владі.

Ще у 2012 році Індія домовилася про придбання 80 російських гелікоптерів: на той час індійський вертолітний парк застарів на 70%. Пізніше Нью-Делі почало перемовини з Москвою про придбання додаткових 48 Мі-17 V5.

Після приходу до влади прем’єр-міністра Нарендри Моді Індія все більше орієнтувалася на імпортозаміщення у військовій сфері. Але загострення відносин із Китаєм (а отже, потреба у швидшому постачанні гелікоптерів) спонукало продовжити перемовини з російською стороною.

Гелікоптери Мі-17 V5 наразі є найпоширенішими в індійських Військово-повітряних силах і навіть використовуються першими особами держави для перевезень. Тепер же замість 48 російських гелікоптерів замінять індійськими.

Індія була серед більш ніж 50 країн, які утрималися від голосування ООН щодо виключення Росії з Ради ООН з прав людини, а також не вводила санкції проти Москви. Країна є великим покупцем російської зброї, яка, за їх словами, необхідна для стримування сусідів Китаю та Пакистану.

Українці просять уряд Канади насамперед допомогти зі зброєю — професор Університету Торонто

Стосовно допомоги Україні ціллю номер один для української діаспори в Канаді є надання зброї. Про це в етері загальнонаціонального марафону "Єдині новини" розповів професор Університету Торонто Олександр Романко.

"Це те, що ми почали робити ще в перший тиждень війни. Це наша задача номер один, бо уряд Канади може звичайно надати набагато більше зброї, ніж ми зберемо і закупимо тут у Канаді як волонтери", — наголошує він.

Крім того, українські активісти самостійно закуповують і відправляють бронежилети, каски, медичні препарати, тактичні окуляри, рукавиці та інше обладнання, необхідне українським військовим.

"Звичайно, воно є товарами подвійного призначення. Тому з доставкою є деякі проблеми. В багатьох випадках доставляється просто у валізах тими людьми, які летять з Торонто до Варшави і потім доставляється через кордон до Львова. Там розподіляється до волонтерів, які довозять нашим військовим або територіальній обороні", — зауважує Романко.

За словами професора, кількість українців, що прибула до Канади, на тлі війни Росії очікувано зросла. Канадський уряд уже спростив процедуру перетину кордону: тепер для цього не потрібно буде здавати біометричні дані — достатньо лише електронної авторизації.

"Канада готова прийняти українців не лімітовано. Скільки треба — стільки приймуть. На даний момент, наскільки я знаю, приїхало десь близько 20 тисяч з України. Ще десь близько 80 тисяч — ті, які подалися на візи, але ще не приїхали", — додав Романко.

Миколаївська, Полтавська, Харківська, Одеська, Запорізька області — повітряна тривога!

Латвія надала Міжнародному кримінальному суду 100 тисяч євро для розслідування воєнних злочинів РФ в Україні

Латвія сплатила 100 тисяч євро внеску Міжнародному кримінальному суду для підтримки розслідування ним воєнних злочинів Росії в Україні на тлі широкомасштабного вторгнення, повідомляє Delfi.

Відповідну пропозицію висунув віцепрем’єр — міністр юстиції Латвії Яніс Борданс, уряд підтримав її на початку квітня. Як зазначив Борданс, МКС відіграє центральну роль у чинному міжнародному кримінальному праві й боротьбі з найтяжчими злочинами.

Міжнародний кримінальний розслідує та, за потреби, судить в обвинувачених у найтяжчих злочинах: геноцид, військові злочини, злочини проти людства. 28 лютого прокурор МКС Карім Хан особисто ініціював розслідування щодо вторгнення РФ в Україну.

У березні МКС за зверненням 42 країн оголосив про початок розслідування воєнних злочинів внаслідок вторгнення РФ в Україну. Україна вимагатиме у міжнародних судах максимально жорсткого покарання для російських військовослужбовців, причетних до воєнних злочинів, аж до довічного ув’язнення.

ВВС: десять олігархів з РФ володіють у Британії нерухомістю на майже £800 млн

Десять російських олігархів, які потрапили під санкції на тлі вторгнення РФ в Україну, володіють у Великій Британії нерухомістю на загальну суму близько 800 мільйонів фунтів стерлінгів. Про це йдеться в розслідуванні BBC.

Журналісти зазначають, що часто російські олігархи володіють майном у Великій Британії через низку підставних осіб і офшорних компаній, тому знайти реальних власників складно. А проте, кількість і вартість майна дозволяє припустити, що вони вважали Британію своїм домом.

Найбільше нерухомості розслідувачі нарахували в Романа Абрамовича (£230 млн), Алішера Усманова (£150 млн) та Олега Дерипаски (£70 млн). Є в переліку й донька міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, якій можуть належати кілька квартир у Лондоні.

Окупанти вкрали 3 млн грн з відділення "Укрпошти" в Мелітополі. Їх намагаються повернути

"Укрпошта" веде перемовини про повернення трьох мільйонів гривень, викрадених із її відділення в окупованому Мелітополі (Запорізька область). Про це в етері телемарафону "Єдині новини" заявив генеральний директор компанії Ігор Смілянський.

"Така неприємна місія, але вона є: ведемо перемовини з окупантами, щоб повернути ці кошти. Минулого місяця ми виплатили 95% пенсій у Мелітополі й будемо робити все, щоб і цього місяця було так само", — цитує Смілянського "Інтерфакс-Україна".

За даними українських правоохоронних органів, гроші з відділення "Укрпошти" ще 5 квітня викрали військовослужбовці Росії. За цим фактом порушене кримінальне провадження за статтею про порушення законів і звичаїв війни.

У "Дії" можна скасувати статус безробітного

Відтепер на порталі "Дія" можна скасувати статус безробітного, повідомили в Державному центру зайнятості. Для цього треба зайти в особистий кабінет на порталі "Дія", заповнити онлайнову форму і зачекати до одного робочого дня, поки буде розглядатися заявка.

"Голод, смерть і страждання". В ООН попередили про наслідки блокади Росією портів Чорного моря

Всесвітня продовольча програма ООН попереджає, що через блокаду десятків портів Чорного моря світ може постати перед глобальною нестачею їжі і, як наслідок, недоїданням, масовою міграцією і політичною нестабільністю. Про це в коментарі The New York Times заявив виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми Девід Бізлі.

Він нагадав, що до війни Україна щороку експортувала зернових культур, яких вистачало на прогодування 400 мільйонів людей у світі. Нині ж через війну з морських портів неможливо відвантажити продовольство.

Головна проблема, як зауважує Бізлі, — не нестача їжі (хоча через війну посівна кампанія розпочалася не у всіх областях України), а порушення глобальних ланцюжків її постачання: "У нас є їжа, є гроші, просто дайте нам доступ (до портів — ред.)".

За його словами, Всесвітня продовольча програма направляла письмові звернення до Росії з проханням допомогти вирішити продовольчу проблему, але там відповіді не дали.

Якщо станом на зараз, за оцінками Бізлі, у світі на межі голоду перебувають 45 мільйонів людей у 38 країнах, через неможливість доправити продовольство з України це число лише зросте — як і здатність ООН допомогти нужденним.

Він закликав лідерів держав "Великої сімки" відновити посіви на землях, які раніше використовувалися в сільському господарстві.

"У вас будуть голод, смерть і страждання. Буде дестабілізація кількох держав, буде масова міграція", — так виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми описав наслідки блокади чорноморських портів.

Бойовики на Донбасі мобілізують неповнолітніх. Серед них уже є загиблі — Денісова

Бойовики самопроголошених "ЛДНР" почали здійснювати мобілізацію серед дітей віком від 16 років, які беруть участь у так званих патріотичних клубах. Їх потім відправляють на участь у війні Росії проти України. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, посилаючись на інформацію правозахисників.

"Серед підлітків вже є загиблі, зокрема Іван Шифман, учасник так званого військово-патріотичного спортивного клубу "Наследники победы" Територіального штабу м. Комсомольське ГО "Військово-патріотичного руху "Молода гвардія-Юнармія", — додає вона.

Омбудсменка нагадує, що пропаганда й проведення військових навчань щодо дітей відбуваються на окупованому Донбасі щонайменше з 2017 року. Це грубо порушує міжнародне гуманітарне право.

"Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну врахувати ці факти порушень РФ прав дітей в Україні", — закликала Денісова.

"Укрзалізниця" призначила сім евакуаційних рейсів на 17 квітня

На 17 квітня "Укрзалізниця" анонсувала сім додаткових евакуаційних рейсів. Йдеться про такі напрямки:

  • 22:30 - 179/180 Дніпро - Київ-Пас;
  • 16:30 - 234/233 Покровськ - Чоп;
  • 23:30 - 233/234 Чоп - Дніпро
;
  • 14:30 - 220/219 Львів - Запоріжжя-1;
  • 11:30 - 219/220 Запоріжжя-1 - Львів;
  • 11:30 - 209/210 Харків-Пас. - Івано-Франківськ;
  • 06:00 - 201/209 Івано-Франківськ - Харків-Пас.

Перевізник зазначає, що час відправлення і прибуття поїздів може змінюватися, тому радить стежити за актуальною інформацією.

Шостий пакет санкцій ЄС проти Росії стосуватиметься нафти й "Сбербанку"

Наступний, шостий за рахунком пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії через розв’язану нею війну в Україні стосуватиметься одного з найбільших російських банків – "Сбербанку", а також експорту російської нафти. Про це в інтерв’ю німецькій газеті Bild am Sonntag заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

"Ми розглядаємо (санкції проти – ред.) банківського сектору, зокрема "Сбербанку", на який припадає 37% банківського сектору Росії. Є, звісно, і питання, пов’язані з енергетикою", – так вона прокоментувала зміст майбутніх санкцій.

За словами фон дер Ляєн, ЄС остерігається від негайного ембарго на російську нафту, оскільки це може призвести до різкого зростання цін на неї, а отже, і зростання доходів Путіна: "Саме тому ми розробляємо розумні механізми, щоб нафта стала частиною наступного санкційного пакету".

Крім того, президентка Єврокомісії підтримала прискорення процедури надання Україні зброї – як легкої, так і важкої, – оскільки "лише в такому разі Україна зможе вижити в гострому протистоянні проти Росії".

Досі Євросоюз не вводив санкції проти "Сбербанку" чи "Газпромбанку", оскільки через них здійснюються розрахунки за нафту і газ, що імпортуються з РФ, зауважує Reuters.

За добу українські військові на півдні знищили 36 росіян і 13 одиниць техніки

Протягом доби 16 квітня підрозділи Збройних сил на південному напряму знищили 36 російських військовослужбовців і 13 одиниць техніки, серед яких бойові броньовані машини, дві самохідні артилерійські установки та дві реактивні системи залпового вогню "Град". Про це повідомляє оперативне командування "Південь" на своїй Facebook-сторінці.

Миколаївщину за добу обстріляли п’ятьома крилатими ракетами й системами залпового вогню — у результаті пошкоджена інфраструктура, але втрат немає. А на Херсонщині ворог зосередився на встановленні контролю над областю та утриманні зайнятих позицій.

"Рашисти продовжують тиснути психологічно, поширюючи мовлення своїх пропагандистських телеканалів, підключивши заангажовані кримські телеканали, розповсюджують фейки про війну в Україні. Водночас продовжується залякування та терор цивільного населення", — кажуть українські військові.

Крім того, в Чорному морі росіяни системно здійснюють розвідку, ймовірність ракетних ударів зберігається на достатньо високому рівні.

Зеленський обговорив оборонну підтримку з прем'єркою Швеції

Володимир Зеленський 16 квітня провів телефонну розмову з прем’єр-міністеркою Швеції Магдаленою Андерссон. Про це президент України повідомив на своїй Twitter-сторінці.

За словами Зеленського, сторони обговорили ситуацію в Маріуполі, оборонну підтримку та посилення санкцій проти Росії. Президент подякував Швеції за підтримку членства України в ЄС.

Раніше стало відомо про телефонну розмову Зеленського і прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона. Останній підтвердив, що Україна "найближчими днями" отримає бронетехніку.

МВС: на рахунках компаній з РФ і Білорусі в Україні — 200 млрд грн, їх можуть заблокувати

Правоохоронці й Національний банк закликали комерційні банки заблокувати рахунки компаній з Росії, на яких містяться загалом 200 мільярдів гривень. Це дозволить не допустити сплати з них податків, що фінансують війну Росії в Україні. Про це в етері загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" заявив перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін.

"Якщо комерційні банки дослухаються до рекомендацій Нацполіції і Нацбанку, ми можемо говорити про те, що до 200 млрд грн будуть недопущені для виплати на територію РФ з відповідною сплатою податків і використання цих коштів в інтересах ведення війни”, — зазначив він.

Єнін також запевнив, що правоохоронні органи "ретельно відстежують" діяльність компаній, що можуть бути пов’язані з Росією, а отже — сплачувати податки державі-агресору.

В Україну почала прибувати нова безпекова допомога США — CNN

Перші вантажі з безпековою допомогою, напередодні затвердженою президентом США Джо Байденом, "почали прибувати" в Україну, повідомило CNN із посиланням на високопосадовця Білого дому.

Пакет військової допомоги на загальну суму 800 мільйонів доларів містить 155-мм гаубиці, безпілотники й бронетехніку берегової оборони, а також додаткові переносні зенітні та протитанкові засоби та мільйони набоїв.

Ще кілька тижнів тому Вашингтон побоювався, що надання Україні такої зброї може призвести до ескалації конфлікту. Але після свідчень воєнних злочинів російських військових і на тлі підготовки сторін до масштабних боїв на Донбасі ситуація змінилася.

Росія вкотре пропонує українським військовим у Маріуполі здатися

Міністерство оборони Росії в ніч проти 17 квітня заявило, що українські військові, що тримають оборону на металургійному комбінаті "Азовсталь", перебувають у "катастрофічному становищі", їм нібито забороняють здаватися в полон під загрозою розстрілу.

Росіяни пропонують військовим "припинити будь-які бойові дії" з 6:00 квітня і гарантують життя тим, хто погодиться.

Заклик скласти зброю захисникам Маріуполя міністерство оборони РФ уже публікувало принаймні один раз, у середині березня 2022 року.

Ситуація в портовому місті на Донеччині є чи не найскладнішою на фронті. Військові, що перебувають там, не раз публічно просили про допомогу і закликали українське керівництво вдатися до деблокади.

Москва заявила про начебто захоплення всієї території міста за винятком "Азовсталі", що в Києві спростували.

В останньому зверненні Володимир Зеленський закликав західних партнерів надати більше важкої зброї або сприяти вирішенню ситуації в Маріуполі шляхом переговорів.

За 16 квітня українські військові збили 13 повітряних цілей РФ

Протягом доби 16 квітня підрозділи Повітряних сил та Операції об’єднаних сил Збройних сил України уразили 13 повітряних цілей окупантів. Про це повідомляє командування Повітряних сил на своїй Facebook-сторінці.

Зокрема українські військові уразили один літак, один вертоліт, п’ять безпілотних літальних апаратів та шість крилатих ракет російських військ.

"Авіація Повітряних сил — штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м, під прикриттям винищувачів, надали вогневу підтримку українським військам на кількох стратегічних напрямках, завдавши потужних ракетно-бомбових ударів по російських окупантах", — додали в командуванні Повітряних сил.

Нагадаємо, протягом 15 квітня Збройні сили України збили сім цілей російських військ: літак, вертоліт, три безпілотники та дві крилаті ракети.

Принц Гаррі привітав українську команду на "Іграх Нескорених" у Гаазі

Засновник спортивних змагань для ветеранів бойових дій — "Ігор Нескорених" — принц Гаррі особисто привітав команду з України, сказавши, що "світ єднається" з Україною. Про це він сказав під час церемонії відкриття в Гаазі 16 квітня.

"Учора (15 квітня — ред.) ви розповіли мені, чому вирішили взяти участь у змаганнях попри все. Ви сказали, що приїхали на ці міжнародні змагання не просто щоб показати свою силу, а щоб розповісти свою правду про те, що відбувається у вашій країні", — сказав Гаррі.

Принца до вітального слова запросила його дружина Меган Маркл зі словами "Слава Україні!"

Крім того, свої слова підтримки команді з України висловив і Марк Рютте — прем’єр-міністр Нідерландів, які цьогоріч приймають "Ігри Нескорених".

"Ми стоїмо пліч-о-пліч із учасниками "Ігор Нескорених" із України. Дехто з них не може бути присутній, бо бореться на передовій. Дехто — загинув під час війни. Вони залишаться в наших серцях", — написав Рютте на своїй Twitter-сторінці.

Принц Гаррі заснував "Ігри Нескорених" у 2014 році. Мета ігор — пропаганда спорту як засобу реабілітації для ветеранів війни, що зазнали поранень. Сам Гаррі служив у британському війську протягом 10 років, зокрема був в Афганістані.

"Схеми" підтвердили загибель одного члена екіпажу "Москви"

Унаслідок пожежі на ракетному крейсері Чорноморського флоту РФ "Москва" загинув щонайменше один член екіпажу – мічман Іван Вахрушев, що підтвердила його вдова. За її словами, 27 членів екіпажу судна оголосили зниклими безвісти.

Про це повідомляє проєкт журналістських розслідувань "Схеми".

Про загибель Вахрушева повідомила співрозмовнику в російській соцмережі "ВКонтакте". "Тіло його знайшли. Повідомили в четвер (14 квітня – ред.)", – сказала жінка і додала, що зниклими безвісти оголосили 27 членів екіпажу.

Читайте також: Підбитий російський крейсер "Москва" збудували на миколаївському заводі. Історія корабля

На Київщині 17-річний хлопець підірвався на розтяжці

У селі Литвинівка Київської області 17-річний хлопець разом із товаришами намагався зайти до закинутого приміщення і підірвався на розтяжці. Про це повідомляє поліція Київщини.

Подія сталася 15 квітня. Хлопець отримав травми голови, але госпіталізації не потребував. Решта травм не зазнали.

Зеленський записав нове звернення і подякував "півнику з Бородянки"

Відеозвернення опубліковано в Instagram голови держави.

"Що можу сказати: ми міцні, працюємо (показав папірці у себе на столі), любимо (показав сімейне фото, яке стоїть на робочому столі), дякуємо (навів камеру на півника, що позаду крісла), пишаємось (камеру направив на прапор України)", — заявив Зеленський.

На початок