Захисники Маріуполя продовжують оборону попри тяжку ситуацію — президент

Захисники Маріуполя продовжують оборону попри тяжку ситуацію — президент

Захисники Маріуполя продовжують оборону попри тяжку ситуацію — президент
. Президент України Володимир Зеленський, березень 2022 року. Фото: ОПУ

Попри те, що ситуація у блокованому російськими військами Маріуполі залишається тяжкою, українські військові продовжують обороняти місто.

Про це в інтерв’ю українським ЗМІ заявив президент Володимир Зеленський.

"Ситуація точно не покращується щоденно. Заблоковані наші військові, разом із ними заблоковані поранені люди. Є багато вбитих. Є гуманітарна криза — не вистачає їжі, води, немає медикаментів. Тим не менш хлопці героїчно захищаються. Ми їм вдячні за це. Подяки замало, і тому розробляються ті чи інші плани й перемовні процеси", — зауважив він.

Президент зізнався, що не має довіри до російських перемовників.

"Скажу чесно — довіри до російських перемовників немає. Ми домовлялись, що буде у нас гуманітарний коридор, і посередником виступала Туреччина й особисто президент Ердоган. Ми домовлялись, що він може забрати через Бердянськ наших поранених з Маріуполя, поранених і вбитих, і точно тих, хто цивільні місцеві — перш за все, жінок та дітей. Ми домовлялись, що це буде. Потім в якийсь момент Росія відмовилась. Тому і кажу, що великої довіри немає", — підкреслив політик.

За його словами, з українськими військовими, які перебувають на заблокованому заводі "Азовсталь", підтримується постійний зв’язок.

"Ми з ними на зв'язку щоденно, розмовляємо на різних рівнях, підтримуємо їх як можемо. Але вони знають, що вони виконують одну із найпотужніших і найважливіших місій на сьогодні", — сказав президент.

Зеленський додав, що Росія сконцентрувала проти захисників міста значно потужніші сили.

"Дійсно, ворог їх так боїться, що на сьогодні у шість разів кількість ворога (більше — ред.), і кількісний склад військових РФ, а техніки там в десятки разів більше, ніж у наших хлопців. Декілька кіл блокування Маріуполя на сьогодні є", — зауважив він.

При цьому точних даних щодо кількості зниклих у місті людей досі немає, зазначив Володимир Зеленський.

"Ми не знаємо, скільки тисяч людей зникло. Ми не знаємо скільки. Серед цивільних та військових — ніхто не знає правду", — сказав президент.

За його словами, водночас кількість зниклих дітей оцінюється у 3-5 тисяч.

Що відомо

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що якщо Росія знищить українських військових, які захищають Маріуполь від російського вторгнення, у мирних перемовинах з РФ можна буде ставити крапку.
  • Зеленський вважає, що договір про мир із Росією має складатися із двох документів, один з яких містив би гарантії безпеки для України.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 52. Текстовий онлайн

Таких страждань не було з часів Другої світової: Кислиця звинуватив РФ у геноциді українців

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок