Спецслужби РФ намагалися завербувати працівницю одного з органів влади у Франківську — СБУ

Спецслужби РФ намагалися завербувати працівницю одного з органів влади у Франківську — СБУ

Спецслужби РФ намагалися завербувати працівницю одного з органів влади у Франківську — СБУ
. Фото: Суспільне Карпати

Російські спецслужби намагалися зв'язатися із працівницею одного з органів місцевої виконавчої влади в Івано-Франківську, щоб завербувати її та змусити до співпраці. Про це інформують на Facebook-сторінці управління Служби безпеки України в області.

Силовикам про це повідомила сама працівниця. Як ідеться у дописі, щоб зв'язатися із жінкою, росіяни використовували месенджер Telegram. Її контакти вони отримали через родича з Росії, який є відставним високопосадовцем військової розвідки. Також він керував російськими підрозділами у війнах проти чеченського народу.

У Службі безпеки України повідомляють, що зараз російські спецслужби намагаються активно вербувати людей для "проведення розвідувально-підривної діяльності". Для цього вони пробують залучати представників регіональних органів державної влади, місцевого самоврядування та інших держустанов.

"Механізм наступний: російські силовики через Telegram надсилають нашим громадянам повідомлення начебто дружного тону — шлють "привіти" від родичів з території Росії. Потім переходять на тиск, завуальовані погрози та шантаж. У підсумку — намагаються вивідати інформацію військового характеру. За це пропонують матеріальну винагороду та обіцяють забезпечити конфіденційність", — йдеться у дописі.

У СБУ повідомляють, що в умовах воєнного стану надання іноземній державі допомоги в проведенні розвідувально-підривної діяльності карається позбавленням волі на строк 15 років або довічним позбавлення волі з конфіскацією майна (ч. 2 ст. 111 КК України).

"СБУ просить повідомляти про спроби анонімних "доброзичливців" встановити контакт. Закликаємо не піддаватися на провокації окупантів. Якщо з якоїсь причини росіянам вдалося домогтися згоди співпрацювати, то закон дає можливість добровільно заявити про свій зв’язок з ними та про отримання завдання. Це дозволить звільнитися від кримінальної відповідальності тим, хто не виконував злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їхніх представників", — зазначають у відомстві.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок