Волонтери проводять майстер-класи для дітей-переселенців у Вінниці

Волонтери проводять майстер-класи для дітей-переселенців у Вінниці

Волонтери проводять майстер-класи для дітей-переселенців у Вінниці
. Фото: Суспільне Вінниця

У Вінниці для дітей-переселенців організовують різноманітні майстер-класи. Роблять це, аби війна не відобразилася на їхній психіці. Зокрема, волонтери обласного товариства Червоного Хреста розробили низку майстер-класів, з якими їздять по місцях, де поселили переселенців.

Читайте також: "Після темряви буде світло": як розмовляти з дітьми про війну — поради вінницької психологині

Коли виїздив бачив знищену техніку окупантів і людей зі зброєю — так про свою евакуацію розповідає 7-річний Олексій Ляшенко.

майстер-клас
Фото: Суспільне Вінниця

До Вінниці разом із сестрою та мамою переїхали з Херсона кілька днів тому. Каже, малює державний прапор, бо у його рідному місті — російські окупанти такий зняли з будівель.

"Я люблю свою Україну. Пам'ятаю як ми проїжджали блокпости і нарешті побачили прапор України", говорить Олексій.

майстер-клас
Фото: Суспільне Вінниця

А ще каже, коли виїжджали, бачив багато згорілої техніки та чув постріли. Розповідає, його тато зараз захищає Україну. Коли виросте хоче бути схожим на нього.

"Бачив згорівшу техніку, багато людей зі зброєю, все було розбите, але я не боявся. У мене батько поліцейський і я теж таким буду. Зараз тренуюся", — каже хлопець.

Морозиво у синьо-жовтих тонах із надписом "Переможемо" намалювала Мілана Мельниченко. Дівчинка родом із Маріуполя. Що таке війна та хто напав на Україну у свої 8 років — знає.

майстер-клас
Фото: Суспільне Вінниця

Всі ці малюнки разом із маскувальними сітками передадуть військовим ЗСУ, — каже волонтерка Христина Сагірова. Дівчина родом із Києва. Коли на території України розпочалися активні бойові дії — приїхала у Вінницю. Волонтерство — це, каже, найменше чим могла допомогти.

"Дітям потрібно бути дітьми, з дитинством, бо батькам зараз потрібно побути трішки самим, щоб якось переосмислити життя, що далі робити. Тому я тут з дітьми кожного дня працюю. Ми малюємо для захисників", — говорить Христина Сагірова.

майстер-клас
Фото: Суспільне Вінниця

Майстер-класи для дітей-переселенців зорганізували працівники обласного товариства Червоного Хреста. Окрім малюнків, учасники з повітряних кульок виготовляли різні фігурки, зокрема тварин та квіти.

З розважальною програмою до дітей приїздять двічі на тиждень, каже волонтерка Червоного Хреста Анастасія Гончарук.

"Ми організовуємо різні заняття. Проводимо час, щоб допомогти відволіктися. Ми підіймаємо важливі теми, щоб дитина не закривалася, спілкувалася однолітками, не боялися соціуму", — каже волонтерка Червоного Хреста Анастасія Гончарук.

Цього разу майстер-класи провели для 10 дітей-переселенців. Всі вони разом із батьками тимчасово проживають в одному з вінницьких гуртожитків.

Читайте також

  • 8-річна Катя із Донеччини отримала життєво необхідні ліки від вінницьких поліцейських
  • Переселенців з проблемами здоров'я приймають у соціальному закладі на Вінниччині
На початок