Вторгнення Росії в Україну, день 49. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 49. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 49. Текстовий онлайн
. Українські військові їдуть по звільнених вулицях Ірпеня, 11 квітня, фото: AP Photo / Evgeniy Maloletka

13 квітня триває сорок дев'ята доба війни. Сім тижнів українці протистоять повномасштабному російському вторгненню.

Військові РФ продовжують підготовку до нового удару на сході України з метою просування до адміністративних кордонів Донецької та Луганської областей. Крім того, Росія щоденно завдає ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури в Україні. Утім українські військові дають відсіч армії РФ та продовжують захоплювати техніку окупантів. Зокрема на півдні України за добу ЗСУ захопили 11 одиниць техніки, серед яких 3 БПЛА, 2 самохідні артилерійські установки, реактивна система залпового вогню "Град" та автомобільна техніка.

Суспільне продовжує текстовий онлайн усіх подій цієї війни. Попередні головні новини читайте тут. Текстовий онлайн подій в Київській області — тут. Також підписуйтесь на YouTube Суспільне Новини. Разом із волонтерами ми ведемо текстовий онлайн англійською — The main news about ongoing Russian invasion in Ukraine.

Подробиці затримання Медведчука, Маріуполь та аеродром "Липецьк-2". Війна. Головне за 13 квітня

На цьому ми завершуємо онлайн 49-го дня війни. Текстову трансляцію 50-го дня читайте тут.

США, швидше за все, визнають те, що відбувається в Україні геноцидом

У США йде збір доказів, щоб офіційно визначити, чи є події в Україні геноцидом, заявила заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд.

"Можу спрогнозувати, що ми зрештою, ймовірно, виявимо те, про що говорив президент Байден, коли зберемо всі ці докази. Тому що те, що відбувається, — це не випадковість. Це навмисне рішення Росії знищити Україну та її цивільне населення", — зазначила Нуланд.

Що включає новий пакет військової допомоги від США

13 квітня адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про виділення Україні додаткових 800 мільйонів доларів на зброю, боєприпаси та іншу допомогу в галузі безпеки.

Новий пакет військової допомоги від США включає:

  1. 18-ть гаубиць 155 мм Howitzer та 40 тисяч артилерійських снарядів
  2. 10-ть рухомих радіолокаційних станцій контрбатарейної боротьби AN/TPQ-36
  3. 2 тривимірні радари AN/MPQ-64 Sentinel для сповіщення ППО
  4. 300 тактичних безпілотників Switchblade (дрони-камікадзе)
  5. 500 ракет Javelin та тисячі інших протитанкових систем
  6. 200 бронетранспортерів M113
  7. 200 броньованих позашляховиків Humvee
  8. 11 гелікоптерів Мі-17
  9. Безпілотні судна берегової оборони
  10. Хімічне, біологічне, радіологічне та ядерне захисне спорядження
  11. Медичне спорядження
  12. 30 000 комплектів бронежилетів і шоломів
  13. Понад 2 тисячі оптичних та лазерних далекомірів
  14. вибухові речовини С-4 та підривне обладнання для розчищення перешкод
  15. протипіхотні міни спрямованого ураження M18A1 Claymore

Зеленський про відмову у візиті Штайнмаєру: офіційних звернень не було

Офіс президента не отримував звернення від канцелярії президента Німеччини щодо візиту Франка-Вальтера Штайнмаєра до України.

"Я як президент, і наш Офіс офіційно не отримували звернення президента Німеччини та Офісу президента Німеччини щодо візиту в Україну", – сказав Зеленський на спільній пресконференції з президентами Польщі, Литви, Латвії та Естонії у Києві.

12 квітня президент Зеленський відмовився зустрітися у Києві із президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром через його тісні зв'язки з Росією. Разом з тим до України запросили федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца.

На Донбасі ЗСУ відбили вісім атак російських військ

На Донецькому і Луганському напрямках українські військові упродовж поточної доби відбили вісім атак російських військ.

"Наші воїни завдали втрат російським окупантам. Зокрема, українські захисники знищили танк, 4 одиниці броньованої та 6 одиниць автомобільної техніки, одну артилерійську систему противника", – йдеться в повідомленні пресслужби ООС.

13 квітня 1 567 людей евакуювались власним транспортом — Офіс президента

13 квітня 1 567 людей евакуювались власним транспортом на Запоріжжі, Донеччині та Луганщині, повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Віцепрем’єрка Ірина Верещук заявила, що 13 квітня гуманітарні коридори для евакуації людей з небезпечних районів відкривати не будуть.

Харківська область — повітряна тривога!

Група експертів в ОП оцінює ефективність санкцій проти РФ — Зеленський

Група міжнародних експертів під керівництвом експосла РФ в Росії Майкла Макфола і голови ОП Андрія Єрмака оцінює західну санкційну політику, повідомив у вечірньому зверненні Володимир Зеленський.

"Група працює вже три тижні. Складається з міжнародних та українських експертів, які займаються оцінкою введених санкцій і того, як Росія намагається їх обійти. Групою підготовлені конкретні пропозиції, як можна прибрати санкційні лазівки, якими користується постійно Росія, та як негайно посилити санкції, щоб це було відчутним для Москви", — зазначив президент.

Франція виділить 100 млн євро допомоги у відповідь на нові запити Україні

Про це повідомила міністерка збройних сил країни Флоренс Парлі.

"Франція з самого початку була на боці українського народу. Ми поставили понад 100 мільйонів євро військової техніки і працювали над тим, щоб ЄС виділив 1,5 мільярда євро, щоб допомогти Україні захистити себе", — зазначила вона.

Парлі додала, що провела розмову з міністром оборони України Олексієм Резніковим:

"Я привітала його з мужністю і рішучістю українців захищати свою країну. Успіхи, досягнуті на півночі країни, показують, що ці зусилля приносять свої плоди. У відповідь на нові запити України, Франція надасть додаткову військову допомогу на 100 мільйонів євро".

ЗСУ вдарили по російському ракетному крейсеру "Москва"

Про це повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

"Ракети "Нептун" які стоять на сторожі Чорного моря завдали російському кораблю дуже серйозних пошкоджень", — написав Марченко.

Раніше про пожежу на крейсері заявив радник голови ОП Олексій Арестович.

"З флагманом чорноморського флоту крейсером "Москва" якась неочікуваність. Сильно горить. Прямо зараз. Штурмове море і невідомо, чи вдасться нам надати їм допомога необхідну. Там 510 членів екіпажу. Не можемо зрозуміти, що трапилось. Чи то два матроси покурили не у тому місці, чи порушили у черговий раз міри безпеки, щось їм не щастить. Як Бєлгороду не щастило, так і Москві. Хочу сказати, що це той корабель, якого посилали нах***. Це саме він, він стріляв по захисниках", — сказав Арестович.

Злочини у Бучі підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду - прокурор Хан

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан після відвідування звільнених міст на Київщині підкреслив, що МКС має повну юрисдикцію для розслідування військових злочинів.

"Україна є місцем злочину. Ми маємо розумні підстави вважати, що у Бучі вчинялися злочини, які підпадають під юрисдикцію МКС, — наголосив Хан. — У нас в прокуратурі дуже компетентні люди. Ми маємо діяти відповідно до міжнародних стандартів щодо збору доказів та розслідування. Я впевнений, що наші співробітники впораються з цією задачею ефективно. Ми працюємо у партнерстві з українською владою”.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова додала, що МКС буде займатися розслідуванням частини військових злочинів РФ.

"Насправді у нас тут величезна, масштабна робота, ви бачили багато військових злочинів тут, в Україні. У кожного свій фронт роботи. Ми знаємо, що Міжнародний кримінальний суд зробить свою роботу незалежно, оскільки бачать свою стратегію розслідування. Звісно, МКС займеться не усіма кримінальними злочинами, тільки частиною з них. Але у нас величезна кількість жертв, тому ми маємо знайти більше злочинців. Це обов'язок нашої держави, тому ми будемо це робити”, — зазначила Венедіктова.

Ми побачили темний бік людської натури — президент Литви про злочини у Бородянці

"Сьогодні ми відвідали Бородянку. Це місце де ми побачили темний бік людської натури. Такі жахи та звірства можуть вчинити тільки зомбі, а не людські істоти. вони виконували накази своїх військових ватажків. Як зомбі. Вони свідомо знищували українську націю. Російські органи влади мають заплатити за ці злочини", — заявив президент Литви Гітанас Науседа на спільній конференції з президентами Польщі Анджеєм Дудою, Латвії Егілсом Левітсом, Литви Гітанасом Наусєдою та Естонії Аларом Карісом.

Він додав, що Литва союзники підтримують посилення санкцій проти РФ: цілковите ембарго природного газу та нафти та санкції проти всіх російських банків.

Ми чекаємо від РФ пропозицій щодо припинення вогню — генсек ООН

"Мартін Гріффітс (заступник Генсекретаря ООН з гуманітарних питань, - ред.) їздив до Москви та Києва. Я не думаю, що ми маємо шанс на гуманітарне припинення вогню, як ми хотіли в усьому світі. Але є ряд пропозицій. І ми чекаємо відповіді від Російської Федерації щодо цих пропозицій, включаючи різні механізми локального припинення вогню для коридорів для гуманітарної допомоги, евакуації та інші різні аспекти, які можуть мінімізувати драматичний вплив на мирне населення, свідками якого ми є", — заявив генсек ООН Антоніу Гутерреш.

США виділять Україні 800 мільйонів доларів на зброю та безпекову допомогу — Білий дім

Адміністрація президента США Джо Байдена санкціонує виділення Україні додаткових 800 мільйонів доларів на зброю, боєприпаси та іншу допомогу в області безпеки. Про це йдеться у повідомленні на сайті Білого дому.

"У той час, як Росія готується посилити свій наступ на Донбасі, Сполучені Штати будуть продовжувати надавати Україні можливості для самооборони. Новий пакет допомоги буде містити високоефективні системи озброєння, які ми вже надали, і нові можливості, адаптовані до більш широкого наступу, який, як ми очікуємо, Росія почне на сході України", — повідомили у Білому домі.

Мова, зокрема, йде про артилерійські системи, артилерійські снаряди і бронетранспортери, вертольоти.

Потрібно близько 3 місяців для повного відновлення електропостачання Чернігова — мер

"Лінія зіткнення була під електромережами, вони зазнали найбільше втрат, вони надземні. Внутрішні лінії низько електровольні, 10Квт, передають менше потужності. Потрібно близько 3 місяців для повного відновлення електропостачання. ТЕЦ рятувати з технічної точки недоцільно. Треба 4-5 років, щоб зробити проєкти, капітальне відновлення інфраструктури", — розповів в ефірі єдиного національного телемарафону мер Чернігова Владислав Атрошенко.

Він додав, що на сьогодні в місті відновили водопостачання на 85% споживачів, газопостачання — 90% абонентів.

"За два тижні плануємо прибрати остаточно місто", — додав Атрошенко.

Сумщині завдано збитків на близько 10 млрд грн — Живицький

"Загальна сума збитків, це і підприємства, корівники, свинарники, за першими оцінками близько 10 млрд грн, збитків нанесено Сумщині. Фактично зруйновано Охтирська ТЕЦ, розбомблені Сумиобленерго, близько 500 абонентів без електроенергії, найближчими днями буде відновлене електропостачання, потрібен не один рік на відновлення, максимум 2 роки, на відновлення інфраструктури Сумщини", — розповів під час єдиного телемарафону голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

В Україні зареєстрували понад 10 тисяч проваджень щодо військових злочинів армії РФ

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

"На сьогодні лише за фактом порушення законів та звичаїв війни – це стаття Кримінального кодексу України, що відповідає статті міжнародного гуманітарного права, – зареєстровано понад 4 тисячі кримінальних проваджень", — розповів міністр.

У Міноборони Росії загрожують ракетним ударом по Києву

Про це йдеться у повідомленні Міноборони РФ.

"Бачимо спроби диверсій і нанесення ударів українськими військами по об'єктах на території Російської Федерації. Якщо такі випадки продовжаться, то Збройними Силами Російської Федерації будуть нанесені удари по центрах прийняття рішень, у тому числі в Києві, від чого російська армія досі утримувалася", — зазначили в оборонному відомстві країни-агресорки.

Зеленський обговорив з Байденом додаткову військову підтримку України

Про це президент України повідомив у Twitter.

У полках РФ сформованих з призову у "Л/ДНР" бойовий досвід мають лише 5% вояків — Генштаб

"У боях у південно-східних областях України діють окремі підрозділи 103-го, 109-го, 113-го, 125-го та 127-го мотострілецьких полків РФ. Їх комплектували під час примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Ці полки нараховують до 5-ти батальйонів чисельністю близько 300 військовослужбовців у кожному. Досвід ведення бойових дій мають лише 5-10 відсотків особового складу зазначених підрозділів", — повідомив Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках підрозділи противника активних дій не проводили.

На Слобожанському напрямку триває часткове блокування ворогом Харкова. ЗС РФ продовжують артилерією знищувати інфраструктуру міста.

На Донецькому і Таврійському напрямках, за наявною інформацією, противник перебуває в готовності до наступальних дій. Продовжує зосереджувати основні зусилля на захопленні окремих кварталів міста Маріуполя.

Ворог намагається проводити штурмові дії в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Рубіжне та Попасна.

На Південнобузькому напрямку противник проводить повітряну розвідку з метою виявлення підрозділів Збройних Сил України.

На деяких зайнятих територіях Харківської області ворог вивів з ладу мережу стільникового зв’язку. Російські окупанти намагаються вплинути на населення та переконати у безперспективності боротьби проти окупаційних військ. "Закликаємо громадян не вірити ворожій пропаганді та продовжувати тотальний спротив!", — додали в Генштабі.

Медведчук переховувався у приватному будинку на Київщині — допит охоронця

Особистий охоронець Віктора Медведчука надав співробітникам СБУ свідчення про те, як ФСБ намагалася нелегально переправити проросійського політика до Москви.

Він сказав, що Медведчук переховувався у приватному будинку на території Києва зі своїм кухарем та охороною. При цьому за "легендою" цей будинок нібито орендувала сім’я з Італії.

Медведчука затримали, коли він намагався перетнути кордон України — Баканов

ФСБ РФ намагалась вивезти Віктора Медведчука спочатку до Придністров’я, а згодом – до Москви, про це повідомив голова СБУ Іван Баканов.

"Це дійсно була складна і небезпечна для багатьох її учасників операція, яка тривала близько місяця у воєнних умовах. Президент дав доручення, і ми активізували усі можливості, аби це доручення виконати та знайти пана Медведчука. Було проведено багато аналітичної та оперативної роботи, яка завершилась успішно. Російські спецслужби організували власну операцію для переправлення Медведчука до Придністров’я, а потім – до Москви. До її реалізації залучили навіть представників злочинного світу та корумпованих правоохоронців", — розповів Іван Баканов.

За його словами, Медведчука затримали на виїзді з Київської області. При цьому ФСБ навіть підготувала "псевдо-Медведчуків" для відведення уваги.

"Медведчука під виглядом військового ЗСУ нібито у супроводі колег хотіли довезти до українського кордону. Там – човном переправити до т.зв. "Придністровської Молдавської Республіки», де на нього вже чекала евакуаційна група спецпризначенців ФСБ. Вони й повинні були доставити Медведчука до Москви", — повідомив Баканов.

Він також розповів, що Медведчука супроводжували українські правоохоронці, які також будуть відповідати за свої дії.

Президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії зустрілися з Зеленським

Про це повідомляє канцелярія президента Польщі Анджея Дуди.

Раніше Анджей Дуда, Аларо Каріс, Егілс Левітс та Гітанас Науседа відвідали Бородянку на Київщині, яку майже повністю зруйнували війська Росії.

Росія відкрила хаотичну стрільбу у Новгород-Сіверському районі

13 квітня близько опівдня російські військові стріляли по українській території поблизу села Грем’яч Новгород-Сіверського району. Там розташований один із прикордонних пунктів України. Інформацію Суспільному підтвердив начальник районної військової адміністрації Андрій Анікієнко.

За його словами, постріли були з Погарського напряму, стріляли з гранатометів і автомата Калашникова. Травмованих немає.

«Це була хаотична стрільба з боку Російської Федерації в нашому напрямку. Постраждалих немає. Наші не відповідали. Було декілька пострілів з АК (автомат Калашникова – ред.) і декілька – з гранатометів. Це була стрілянина в нікуди. Це не було цілеспрямовано по прикордонному пункту. Наші хлопці чули, але не зрозуміли, куди вони стріляли, по чому вони стріляли».

Черкаська майстриня розповіла про півника з Бородянки

Керамічний півник, який дивом вцілів тримаючись на шафі зруйнованого будинку в Бородянці, що на Київщині за тиждень став символом незламності. Такі вироби в України не часто зустрінеш, розповіла черкаська майстриня Ольга Отнякіна-Бердник. Вдома жінка має свою шафку і такого ж півника.

Черкаська майстриня колись купила керамічного півника-глечика на базарі. Нині має колекцію керамічних тварин. Чоловік майстрині пан Віктор пригадав, що коли побачив знімки зруйнованого будинку в Бородянці, де на дивом вцілілій шафці стояв глечик-півник, звернув увагу дружини: "Я коли побачив цього півника, зразу до Олі кажу: «Оля, дивися!» наш півник".

Фотокореспондентка Суспільного Єлизавета Серватинська, авторка відомого фото з настінною кухонною шафкою у напівзруйнованому будинку Бородянки, розповіла, як зробила це фото.

Вторгнення Росії в Україну, день 49. Текстовий онлайн
Бородянка, 6 квітня, 2022, фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Клично заявив, що у Києві перейменують станції метро, що мають назви пов'язані з РФ

Про це мер Києва повідомив під час єдиного національного телемарафону. Кличко згадав про метро Мінська" і заявив, що ця станція може стати, наприклад, "Варшавською".

"Якщо з Мінська йдуть погрози нам, з території Білорусі злітають літаки, які бомблять і випускають ракети по наших будинках – якесь недружнє нагадування. Я переконаний, що "Мінська" може стати "Варшавською". Це місто, що допомагає Києву", – зазначив Кличко.

Він також додав, що зміни найменувань Київрада розгляне на найближчій сесії.

Перші з 20 австралійських бронетранспортерів Bushmaster для України вже прибули в ЄС

Про це повідомляє командування Об'єднаних сил Австралії.

Bushmaster — австралійський колісний повнопривідний бронеавтомобіль. Виготовляється в Аделаїді компанією Thales Australia на основі ліцензії ірландської компанії Timoney Technology. Може перевозити 9 людей з запасами їжі (270 л води) та набоїв на 3 дні автономного спротиву. Кабіна обладнана кондиціонером. Перебували на озброєнні Королівських ВПС Австралії, Королівських військ Нідерландів, Британської армії.

ЗСУ відкинули російські війська на 30-40 км від Кривого Рогу — Вілкул

"Завдяки мужності та героїзму наших солдат окупанти відсунуті від нашого міста. Перебувають на відстані 40-50 кілометрів", – розповів голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул в ефірі єдиного національного телемарафону.

Він також поінформував, що бої наразі тривають всередині Херсонської області. Українські військові звільнили від окупації понад 15 сіл. Якісь із них були під окупацією тиждень, якісь – місяць.

У Мелітополі невідомі ліквідували 70 військових РФ — ГУР

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони.

"В період з 20.03 по 12.04.2022 ліквідовано 70 військовослужбовців РФ під час нічних патрулювань в тимчасово окупованому Мелітополі. Серед них були загарбники, в тому числі "кадирівці", — повідомили у ГУР.

Причина смерті нічних патрульних під час комендантського часу – ножові та вогнепальні поранення. Інформацію щодо точної кількості вбитих та обставини їхньої смерті окупаційна адміністрація ретельно приховує.

Виробник презервативів Durex та пастилок для горла Strepsils розпочав вихід з ринку РФ

Британський виробник товарів для дому та засобів особистої гігієни компанія Reckitt Benckiser Group (бренди AirWick, Calgon, Cillit Bang, Clearasil, Dettol, Contex, Dosia, Durex, Finish, French's, Gaviscon, Harpic, Lysol, Mortein, Mucinex, Nurofen, Scholl, Tiret, Strepsils, Vanish, Veet та Woolite) розпочала процес, спрямований на передачу права власності на свій російський бізнес. Як пише Reuters, це рішення може включати передачу третім особам або місцевим співробітникам.

"Ми будемо тісно співпрацювати з нашими колегами в Росії над доступними варіантами для впорядкування процесу (передачі бізнесу - ред.)", — йдеться в заяві Reckitt Benckiser Group.

У компанії пообіцяли виплачувати 1300 російським співробітникам щомісячну заробітну плату і соцпакети до кінця 2022 року.

У Бердянску та Мелітополі насаджують вивчення російської мови в закладах освіти — Денісова

У тимчасово окупованих районах півдня України окупанти РФ насаджують вивчення російської мови в закладах освіти. Про це повідомила Уповноважена Верховної ради України з прав людини Людмила Денісова. За її словами, у Бердянську значна частина директорів шкіл та керівники відділу освіти написали заяву про звільнення з посад.

За словами Денісової, подібна ситуація раніше склалася у Мелітопольському районі.

"Дії окупантів є прямим порушенням права на культурну і національну ідентичність, гарантованого статтею 29 Конвенції ООН про права дитини, та права на освіту відповідно до статей 24 та 94 Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни", — зауважила Денісова.

Марченко просить Зеленського відпустити Медведчука

Дружина затриманого Віктора Медведчука Оксана Марченко записала відеозвернення. У ньому вона просить Зеленського відпустити Медведчука і каже, що він "не порушував ніяких законів України". Схоже звернення вона також записала до президента Туреччини Ердогана.

Нагадаємо, Зеленський запропонував обміняти Медведчука на полонених російськими окупаційними військами українців. Однак, у Кремлі відхилили пропозицію обміну.

Окупаційні війська в Мелітополі вилучили пенсійні кошти

Окупаційні війська в Мелітополі вилучили пенсійні кошти, виплата пенсій та субсидій за квітень на тимчасово окупованій території під питанням, повідомив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Росія вчинила 189 воєнних злочинів проти культурної спадщини

РФ вчинила 189 воєнних злочинів проти культурної спадщини, повідомив міністр культури України Олександр Ткаченко.

"Окупанти зруйнували 82 релігійні споруди, 21 меморіальний пам’ятник на честь історичних особистостей, 15 будівель музеїв і заповідників, 17 будинків культури, театрів та бібліотек", — зазначив він.

Зеленський перерахував, яка зброя необхідна Україні

Президент України Володимир Зеленський у новому зверненні повідомив, яка зброя терміново необхідна Україні у протистоянні військам РФ.

"Нам терміново потрібна важка артилерія, важка бронетехніка, системи протиповітряної оборони та літаки", — зазначив президент.

  • артилерійські установки (калібр 155 мм) і боєприпаси;
  • артилерійські снаряди (калібр 152 мм). Якомога більше;
  • реактивні системи залпового вогню: «Град», «Ураган» або американський M142 HIMARS;
  • БТР (бронетранспортери, бойові машини піхоти тощо);
  • танки (Т-72, американські або німецькі аналоги);
  • системи ППО (С-300, «Бук» або подібні сучасні західні системи протиповітряної оборони);
  • бойова авіація.

"Різні експерти казали, що Україна не протримається більше тижня, якщо Росія вторгнеться в Україну. Нам не тільки вдалося зупинити російську армію – ми їх відкинули! Але наша війна ще далеко не закінчена. Це був лише перший етап", — Зеленський.

Прокурор міжнародного кримінального суду в Гаазі приїхав у Бучу

Карім Хан, прокурор міжнародного кримінального суду в Гаазі, прибув у Бучу, Київської області. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного. Він наголосив, що верховенство права забезпечить покарання винних у загибелі мирних людей.

"Роль Міжнародного кримінального суду полягає в тому, щоб забезпечити відсутність безкарності. Злочини геноциду проти людства, військові злочини — це злочини, для ефективного розслідування яких ми маємо юрисдикцію. Тож верховенство права — це не тільки академічна концепція, це видно на практиці з точки зору прав людини. Ці види злочинів караються та розглядаються суддями”, — сказав Хан.

Вторгнення Росії в Україну, день 49. Текстовий онлайн
Карім Хан (справа) у Бучі, 13 квітня 2022 року. Сьогодні в Бучі почалась ексгумація другої братської могили. Станом на 12 квітня, у Бучі знайшли 403 тіла мирних мешканців, убитих російськими військами. Фото: Суспільне

27-го лютого російські військові окупували кінно-спортивний клуб неподалік Бучі зробивши його госпіталем для поранених. Чотирьох коней знайшли мертвими, стільки ж зникли безвісти. Вдалося відшукати двадцять чотири тварини, їх під обстрілами по навколишнім селам збирав працівник конюшні та розташовував у одній з приватних садиб у Ворзелі.

Як зараз виглядає кінний клуб та в якому стані вцілілі тварини розповідає Суспільне.

"Допоможіть нашим Захисникам" — мешканців Луганщини просять евакуюватись

Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай закликав мешканців Луганської області поставитись свідомо до евакуації і виїхати якнайшвидше: "Допоможіть Нашим Захисникам, «розв‘яжіть руки» військовим, нехай роблять свою справу і не переживають за цивільних", — зазначив він.

ДАЗВ поки не відновлює діяльність в Зоні відчуження

Державне агентства України з управління зоною відчуження поки що не відновлює свою діяльність у Зоні відчуження. Наразі відвідувати Чорнобильську зону вкрай небезпечно. Існують великі радіаційні ризики, вибухові загрози та логістичні перешкоди.

Як заявив голова ДАЗВ Євген Крамаренко, на даний час територія Зони відчуження закрита.

"Ми намагаємося завести туди мінімальний персонал для того, щоб відновити охорону та інфраструктуру. Поки що діяльність у Зоні відчуження ми не відновлюємо", — сказав він.

На території Зони відчуження відсутня електроенергія та зв'язок, також на території лісів та у гуртожитках співробітників ДАЗВ досі залишається багато мін. Він додав, що агентство спільно з Міндовкілля працюють над планом відновлення діяльності зони та ДАЗВ.

У період з 24 лютого по 31 березня всі об’єкти ДСП "Чорнобильська АЕС" та об’єкти у зоні відчуження були захоплені військовими підрозділами РФ. 31 березня росіяни залишили територію промислового майданчика ЧАЕС.

Живицький закликав повертатися на Сумщину і запускати економіку регіону

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький закликав мешканців області, особливо працездатних людей, повертатися в область та ставати до праці. Про це він заявив під час брифінгу в Українському кризовому медіацентрі.

"Усі зараз повинні працювати над відновленням економіки. У нас розпочалася посівна. Маємо засіяти максимальну площу чорноземів", — сказав він.

Живицький відзначив, що під час поїздок по області бачить, як люди повертаються додому: "Все більше вікон, де горить світло ввечері, все більше машин на вулицях, працює транспорт," — відзначив він.

Читайте також: "Шукайте рішення". Президент закликав місцеву владу створити умови для повернення людей

Італійський виробник кави Lavazza припиняє роботу в Росії

Через війну компанія припиняє роботу і в Україні. Виконавчий директор Lavazza Антоніо Баравалле повідомив, що компанія заявила, що змушена тимчасово припинити продажі в Україні через зростання цін на сировину у "надзвичайно складному і багатому на виклики" 2022 році.

8 зруйнованих багатоповерхівок у Бородянці доведеться демонтувати — ОВА

8 зруйнованих багатоповерхівок у Бородянці на Київщині доведеться демонтувати. Про це повідомив керівник гуманітарного штабу Київської області Олексій Кулеба. За його словами, у зруйнованій російськими окупантами селі рятувальники з волонтерами розміновують територію й розбирають завали.

Вторгнення Росії в Україну, день 49. Текстовий онлайн
Бородянка, Київська область. Фото загиблого під час війни журналіста, документаліста Макса Левіна. Київська область, березень 2022 року. Фото: Макс Левін

У Талліні — протест проти зґвалтування українок

Кілька десятків жінок 13 квітня зібралися перед посольством РФ у столиці Естонії, щоб привернути увагу до насильства російських військових проти українських жінок і дітей.

Жінки у "закривавленій" спідній білизні, з чорними мішками на голові та схрещеними руками вишикувались перед російським посольством, щоб продемонструвати жорстокість російських солдатів щодо українських жінок та дітей.

6 коней, які вижили під час бомбардувань передмістя Києва, прихистили на Вінниччині

6 коней, які вижили під час бомбардувань передмістя Києва, прихистили на Вінниччині. Ще 13 згоріли живцем після влучання снаряда в стайню. До себе їх тимчасово забрала вінничанка Яна Віднічук.

МЗС України розчароване, що Макрон не наважився назвати злочини РФ геноцидом

МЗС України розчароване, що президент Франції Макрон не наважився назвати злочини Росії в Україні геноцидом. Речник МЗС Олег Ніколенко також пояснив, чому фраза Макрона про "братні народи" є недоречною.

"Міф про два братських народи Росії та України почав руйнуватися після окупації Криму та агресії на Донбасі в 2014 році. Тоді російські "брати" нібито прийшли захищати російськомовне населення. Але за вісім років вбили 14 тисяч українців. Цей міф остаточно зруйнувався, коли перші російські ракети полетіли на українські міста в лютому", — зазначив Ніколенко.

Раніше Макрон відмовився назвати дії Росії "геноцидом" і додав, що Україна і РФ — "братні народи". Водночас Байден назвав Путіна "диктатором, що вчиняє геноцид в Україні".

Окупанти РФ у селі на Херсонщині розстріляли сімох людей і підірвали будинок

Російські окупанти розстріляли сімох людей у селі Правдине на Херсонщині і підірвали будинок із загиблими. Про це повідомили в Офісі генпрокурора, розпочато розслідування.

За даними слідства, 12 квітня 2022 року в селі Правдине Білозерського району військовослужбовці збройних сил РФ розстріляли в житловому будинку шістьох чоловіків та одну жінку. Після цього, маючи намір приховати злочин, окупанти підірвали будинок із тілами розстріляних людей.

ГУР повідомляє, що в Маріуполі зафіксували 13 мобільних крематоріїв

Головне управління розвідки Міноборони повідомляє, що в Маріуполі зафіксували 13 мобільних крематоріїв для зачистки вулиць від тіл загиблих цивільних. Також є факти використання крематоріїв на Чернігівщині та Луганщині. У розвідці зазначають, що російська армія використовує крематорії також для приховування кількості своїх загиблих військових.

Зеленський закликав Естонію блокувати всі банки РФ і заборонити російську нафту

Зеленський закликав Естонію при затвердженні нового санкційного пакету проти РФ захищати на рівні ЄС необхідність повного блокування російських банків.

"Усіх, а не лише частини", — сказав президент.

Він також закликав внести нафту в санкційний пакет.

"Потрібне ембарго на рівні всього ЄС! Також запрошую вашу державу, ваших фахівців приєднатися до роботи спільної групи, яка створена для розслідування воєнних злочинів російської армії на території України. Технічна й експертна підтримка є незамінною зараз, коли кількість воєнних злочинів сягає вже десятків тисяч. Це розстріли мирних людей, катування, зґвалтування, підрив лікарень, бомбардування пологових будинків, спалення складів із їжею, артилерійські обстріли укриттів, у яких ховаються діти... Немає такого злочину, який не скоїли б російські солдати за 49 днів цього вторгнення", — додав Зеленський у зверненні до естонського парламенту.

Кіпр позбавив громадянства чотирьох російських олігархів

Кіпр позбавив громадянства чотирьох російських олігархів: Михайла Гуцерієва, Олексія Кузьмичова, Вадима Московича та Олександра Пономаренка. Таке рішення ухвалила Рада Міністрів на останній сесії. Усі четверо олігархів входять до санкційного списку ЄС. Рішення про позбавлення громадянства стосується також їхніх дружин та дітей.

Велика Британія запроваджує нові санкції проти РФ

Уряд Сполученого Королівства запровадив нові санкції щодо 206 осіб. З них — 178 представників самоназваних "ЛНР" та "ДНР". Під санкції потрапили також члени сімей російських олігархів. Це зокрема Павло Єзубов, двоюрідний брата Олега Дерипаски, і Нігіна Заїрова — помічниця Михайла Фрідмана.

Також Британія з 14 квітня забороняє імпорт чавуну та сталі з Росії. Під забороною також експорт квантових технологій, сучасних матеріалів та предметів розкоші.

Книжковий арсенал у травні 2022 року не відбудеться

Організатори однієї з наймасштабніших мистецьких подій України "Книжковий арсенал" повідомили на своєму сайті, що команда прийняла рішення не проводити фестиваль у травні 2022 року, як було заплановано раніше.

"Український народ мужньо боронить країну, дає відсіч ворогу на різних фронтах, і ми всі розуміємо – для остаточної перемоги нам ще потрібен час", – зазначають у зверненні.

Відтак, команда фестивалю працює в умовах війни на підтримку видавничої сфери та літературної і мистецької сцени в країні.

Росія примусово вивезла 500 тисяч українців — Зеленський

"На сьогодні вже понад 500 тисяч українців примусово переміщені. У них забирають все, документи, намагаються привести у віддалені регіони Російської Федерації. Усіляко перешкоджають поверненню в Україну. Дітей розлучають з батьками і хочуть направити на незаконне усиновлення в російські родини", — заявив президент Володимир Зеленський у зверненні.до парламенту Естонії.

Він закликав естонців знайти такі інструменти впливу на Росію, моменти тиску, які б зупинили депортацію і повернули всіх депортованих людей додому.

"Євросоюз має силу, щоб це забезпечити. Поки Росія не поверне примусово вивезених українців, поки не поверне тисячі вивезених дітей, вона не повинна отримувати жодних грошей від держав чи компаній. Євросоюз не має права бути спонсором депортації. Євросоюз не має бути спонсор війни", — наголосив Зеленський.

Війська РФ розстріляли сімох людей на Херсонщині і підірвали будинок із загиблими

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

"За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України)", — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, 12 квітня 2022 року в селі Правдине Білозерського району військовослужбовці збройних сил РФ розстріляли в житловому будинку шістьох чоловіків та одну жінку. Після цього, маючи намір приховати злочин, окупанти підірвали будинок із тілами розстріляних людей.

Володимир Кличко сподівається на візит Штайнмаєра до Києва попри заяви ОП

Брат мера Києва Володимир Кличко висловив сподівання, що президент Німеччини відвідає Київ у найближчі тижні. Він написав у Facebook, що, хоча в минулому німецький президент "допустив багато помилок в політиці щодо Росії, які серйозно нашкодили Україні", проте він "зізнався в цьому і вибачився за це".

"Важливо, щоб ми, як Україна, будували мости з Німеччиною", — наголосив Кличко-молодший.

Раніше президент Володимир Зеленський відмовився зустрітися у Києві із президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром через його тісні зв'язки з Росією. Разом з тим до України запросили федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца.

На Київщині запровадили комендантську годину до 6 ранку 14 квітня

Про це повідомив голова Київської ОВА Олександр Павлюк.

За його словами, комендантська година триватиме з 21:00 13 квітня до 6:00 14 квітня. Виключення – місто Ірпінь, де посилена комендантська година триватиме до 9:00 15 квітня.

Під час комендантської години не можна: ️заїзжати до населеного пункту, перебувати на вулиці та в інших громадських місцях – парках, скверах, площах тощо. Крім випадків, коли людина має спецперепустку встановленого зразка та посвідчення особи.

У Москві заарештували 22-річного росіянина, який хотів воювати за Україну

Лефортовський суд Москви заарештував 22-річного уродженця Волгограда Максима Дмитрієнка, який планував вступити у ЗСУ, передає російське Business FM. Речниця суду Анастасія Романова повідомила, що рішення про це було ухвалене ще 4 квітня.

"Суд задовольнив клопотання ФСБ і відправив Дмитрієнка під варту до 4 червня", — сказала вона.

Його звинувачують за ч.2 ст. 208 КК РФ ("участь у незаконному збройному формуванні, не передбаченому федеральним законом, участь на території іноземної держави в збройному формуванні, не передбаченому законодавством даної держави, з метою, що суперечать інтересам Російської Федерації"). Вона передбачає покарання на термін від восьми до 15 років ув'язнення.

Ізраїль відмовляється від участі у "Євробаченні 2022" через страйк уряду

Ізраїльський мовник KAN повідомив, що країна цьогоріч не буде брати участь у пісенному конкурсі "Євробачення", який має відбутися у травні у Турині. Поки незрозуміло, чи братиме Ізраїль участь у конкурсі дистанційно із записом на плівку.

"Наразі у зв'язку зі страйком Міністерства закордонних справ, який впливає на протоколи безпеки, ізраїльська делегація не буде присутньою на Євробаченні в Турині", – повідомляється на офіційному Twitter ізраїльського мовника KAN.

Російські хакери з групи Sandworm намагалися позбавити українців доступу до електроенергії

Як повідомляє Державна служба спецзв'язку, метою російських хакерів було відключення від електропостачання цілого регіону країни.

"Фахівці CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, вчасно виявили шкідливе програмне забезпечення, яке мало бути активоване увечері 8 квітня. Його активація призвела б до знеструмлення певної території країни та позбавила б електропостачання велику кількість цивільного населення", — розповів голова Держспецзв’язку Віктор Жора.

За його словами, хакерам все ж таки вдалося пошкодити частину ІТ-інфраструктури регіонального обленерго, але її працездатність вдалося відновити.

"Це військові хакери РФ, які мали на меті виведення з ладу високовольтних електричних підстанцій, знищення комп’ютерів під керуванням ОС Windows, знищення інфраструктури робочих станцій і серверів під керуванням Linux, враження мережевого обладнання", — додав голова Держспецзв’язку.

"Шайку" Медведчука у РФ зараз активно перевіряють через розтрати коштів — Лещенко

"Є інформація що всю його "шайку", яка складалася в тому числі с заступника глави ФСБ Беседи, Суркова зараз активно "трясуть" вже нові керівники російських спецслужб на предмет розбазарювання коштів які виділялися на створення так званої "української весни", — розповів в ефірі єдиного національного телемарафону позаштатний радник голови Офісу президента Андрія Єрмака Сергій Лещенко.

За його словами, через мережі агентів впливу всередині України, створення фейкових громадських організацій, рухів, медіасередовища, "агентів" у складі силових структур готувалося загарбання України.

"Все це коштувало дуже дорого російському бюджету. І вилилося в те що в Медведчука з’явилася яхта у 200 мільйонів доларів довжиною понад 100 метрів, палаци і так далі. А "русская весна" провалилася", — зазначив Лещенко.

У Польщі пропонують звільнити від покарання добровольців, які воюють за Україну

У Польщі верхня палата парламенту ухвалила законопроєкт, автори якого пропонують звільнити від покарання громадян Польщі, які воюють проти Росії за Україну. Закони Польщі дозволяють воювати на боці іншої держави, але лише за згодою міністра внутрішніх справ чи міністра оборони Польщі. Без цих дозволів участь у військових діях за кордоном для поляків тягне за собою кримінальну відповідальність.

Законопроєктом пропонується дозволяти полякам воювати в Україні лише за письмовим повідомленням, яке людина повинна надіслати до Міноборони Польщі. Відсутність такої заяви каратиметься штрафом. Законодавчу ініціативу тепер має розглянути Сейм країни.

Додаток російського Сбєрбанку став недоступним у Google Play і App Store через санкції

Мобільний додаток "Сбербанк Онлайн" на платформі Android російського Сбербанку недоступний для скачування та оновлень у магазині Google Play через запроваджені проти банку санкції. Про це заявили у пресслужбі банку.

Раніше "Сбєрбанк Онлайн" зник і з App Store.

Зеленський про нову марку: У "русского военного корабля" лише один напрямок

Президент Володимир Зеленський оприлюднив фото з новою маркою Укрпошти "Русский военный корабль, иди...".

"Фраза, яка стала символом незламності українських захисників, тепер і на поштових марках. Користуйтеся й пам‘ятайте, що у "русского военного корабля" завжди лише один напрямок", – зазначив президент.

Укрпошта ввела в обіг марку "Русский военный корабль, иди...". Марку випустили мільйонним тиражем двома номіналами для внутрішнього користування та відправки за кордон. 24 лютого російський військовий корабель підійшов до українського острова Зміїний, на якому перебували українські прикордонники. Росіяни двічі оголосили гарнізону вимогу скласти зброю і здатись. Один з прикордонників на це відповів: "Русский военный корабль, иди...". Ця фраза стала одним із символів боротьби з російськими окупантами і мемом.

Харківська, Дніпропетровська області — повітряна тривога.

Макрон не вважає дії Росії в Україні геноцидом

Президент Франції Еммануель Макрон не вважає дії Росії в Україні геноцидом. Натомість назвав росіян та українців "братніми народами".

На запитання, чи він, як і президент США Джо Байден, використовуватиме термін "геноцид" щодо дій РФ в Україні, Макрон відповів: "Я буду обережний із такими термінами сьогодні, тому що ці два народи (росіяни та українці. - ред.) – брати".

"Я хочу продовжувати намагатися, наскільки можу, зупинити цю війну та відновити мир. Я не впевнений, що ескалація риторики служить цій справі. Ми можемо з упевненістю сказати, що ситуація неприйнятна і що це військові злочини. Ми переживаємо воєнні злочини, які є безпрецедентними на нашій землі – нашій європейській землі", — додав Макрон.

Архітектор Apple Park Норман Фостер візьме участь у відновленні Харкова

Британський архітектор і дизайнер, лауреат Імператорської та Прітцкерівської премій Норман Роберт Фостер дав згоду брати участь у відновленні Харкова після війни.

Про це повідомляє міська рада Харкова.

У 1980-х роках він спроєктував будівлю банку HSBC у Гонконгу, на той момент найдорожчої будівлі з будь-коли збудованих, у 2004 році — найвищий міст у світі, Віадук Мійо на півдні Франції, починаючи з 2009 року до смерті Стіва Джобса працював над дизайном штаб-квартири Apple — Apple Park у Каліфорнії (США).

У Бучі почали ексгумацію тіл з другої братської могили

У Бучі почали ексгумацію тіл з другої братської могили біля церкви Андрія Первозванного і всіх святих. Попередньо, у ній — від 40 до 60 тіл.

З першої могили 8 квітня дістали 57 тіл, більшість — з вогнепальними пораненнями.

За добу піротехніки знешкодили майже 3,5 тис. вибухонебезпених предметів — ДСНС

Піротехнічні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій за добу вилучили і знешкодили 3,4 тис. вибухонебезпечних предметів, у тому числі 2 авіабомби.

Про це повідомляє ДСНС.

"Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС залучалися 191 раз, виявлено, вилучено і знешкоджено 3 тис. 480 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 2 авіаційні бомби, обстежено територію площею 519,3 га", — ідеться в повідомленні.

Загалом від початку широкомасштабного військового вторгнення РФ на території України знешкоджено понад 58 тис. вибухонебезпечних предметів та 417,4 кг вибухової речовини, у тому числі 1928 авіаційних бомб.

Читайте також: Розміновано 168 населених пунктів з півтори тисячі, що перебували під окупацією — ОП

У Маріуполі морстка піхота пробилась до бійців "Азов" — Арестович

"У Маріуполі підрозділи 36 бригади морської піхоти після складного та ризикованого маневру прорвалися на з'єднання з полком "Азов", який професійно забезпечив цей захід", — повідомив радник глави ОП Олексій Арестович.

"Результати? 1. "Азов" отримав суттєве підкріплення. 2. 36 бригада уникла розгрому частинами і отримала додаткові серйозні можливості, фактично набула другого шансу. 3. Захисники міста, тепер спільно, серйозно зміцнили свій район оборони. Загалом система оборони міста приросла і зміцнилася. Ось що буває, коли офіцери не втрачають голову, а твердо зберігають керування військами. Давайте і ми не втрачаємо. Армія знає, що робить", — додав він.

За програмою релокації бізнесу вже переміщено 300 підприємств — Свириденко

За програмою релокації бізнесу уже переміщено 300 підприємств із зони бойових дій до західних областей України. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сказала перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко в ефірі телемарафону.

"На сайті Міністерства економіки розміщено 1500 заявок, 300 підприємств вже повністю переміщені", — розповіла вона. Свириденко зазначила, що 121 підприємство уже працює. За словами очільниці Мінекономіки, заявки на релокацію опрацьовується протягом 1-3 днів. Заяву можна залишити на сайті відомства.

Як повідомлялось, українські підприємства, які знаходяться у зоні активних бойових дій, можуть отримати державну допомогу в переміщенні своїх потужностей до Західної України. Для цього запущено програму з релокації українських виробництв за підтримки держави.

19800 росіян загинули під час війни — Генштаб

У Генштабі ЗСУ повідомили орієнтовні втрати російських військ на 49-й день війни проти України. Зокрема загинуло 19800 солдатів. Напередодні повідомлялось про 19600.

Миколаївський зоопарк отримав гуманітарну допомогу з Європи — мер

Миколаївський зоопарк отримав концентровані корми для різних видів тварин, біодобавки, ветпрепарати та інше від зоопарків Європи.

Про це під час прямого ефіру повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

"Приємна новина. Наш миколаївський зоопарк знову, вже другий раз, отримав гуманітарну допомогу від зоопарків Європи", — сказав мер.

За його словами, це концентровані корми для різних видів тварин, біодобавки, ветпрепарати та інші необхідні тваринам речі. Як повідомлялося, 26 березня миколаївський зоопарк отримав від Праги фінансову допомогу у розмірі 10 тис. євро.

Мешканці Миколаєва та інших міст України викупили електронні квитки до зоопарку, щоб тваринам було за що придбати корми. Миколаїв постійно обстрілюється і звіринець не працює.

Призначення Дворнікова показує намагання РФ налагодити координацію військових дій — розвідка Британії

За даними британської розвідки, призначення в Росії генерала армії Олександра Дворнікова командувачем війною з Україною демонструє, що рішучий опір українців і неефективне довоєнне планування змусили Росію переоцінити свої операції.

"Дворніков має досвід командування в Сирії. Крім того, з 2016 року він командує Південним військовим округом Росії, що межує з українським Донбасом. Вибір Дворнікова є спробою централізувати командування та управління. Нездатність злагодити та координувати військову діяльність заважала вторгненню Росії до сьогодні", — зазначили в Міноборони Британії.

Чернігівська, Дніпропетровська, Харківська, Запорізька області — повітряна тривога.

Ситуація в областях станом на ранок:

За даними військово-цивільних адміністрацій, відносно спокійно ніч минула у багатьох областях України: на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Хмельницькій, Чернівецькій, Львівській областях, у Київській, Одеській, Миколаївській, Дніпропетровській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Чернігівщині, та Сумщині.

Водночас на Житомирщині пізно ввечері 12 квітня армія РФ нанесла ракетний удар по інфраструктурному об'єкту у м. Чуднів. Загиблих та постраждалих немає. Деталі з’ясовуються.

Полтавщина: ввечері — ракетні удари по інфраструктурі в Миргороді. Інформація щодо постраждалих та наслідків уточнюється.

Харків: нічні обстріли окупантів РФ продовжилися, вдень була масштабна пожежа в одній із адмінбудівель, яку гасили аж до вечора. По області окупанти обстріляли Барвінкове, це Ізюмський напрямок. За день по області 17 поранених цивільних, 4 людини загинули.

Луганщина: завдані удари по Лисичанську, Рубіжному, Сєвєродонецьку, Кремінній, Новодружеську. Внаслідок обстрілів пошкоджено ще десять домівок. Загинула одна людина. 21 — врятували бійці ДСНС.

На Донеччині стабільно напружено. Основні напрямки — Авдіївка, Очеретинська ТГ, Мар'їнка та Вугледар. Руйнування приватних будинків. За добу одна людина загинула, 3 поранених цивільних.

Маріуполь: попри повну блокаду, яка встановилася з 1 березня, військові тримають оборону. Останні два дні окупанти не випускають із міста цивільних, які хочуть вийти або виїхати з обложеного міста.

На Херсонщині окупанти не полишають спроб закріпитися та з окупованих територій ведуть бойові дії в напрямку сусідніх областей. У селах, окупованих РФ, ситуація залишилася незмінною. Область перебуває на межі гуманітарної катастрофи. Без світла та води наразі перебуває понад 100 населених пунктів Херсонщини.

Гуманітарних коридорів сьогодні не буде — Верещук

Глава МінТОТ Ірина Верещук повідомила, що 13 квітня офіційних гуманітарних коридорів для евакуації людей не буде.

"На жаль, сьогодні ми їх не відкриваємо. У Запорізькій області окупанти заблокували евакуаційні автобуси, а на Луганщині вони порушують режим припинення вогню. Окупанти не тільки нехтують нормами міжнародного гуманітарного права, а й не можуть належним чином контролювати своїх людей на місцях. Все це створює такий рівень небезпеки на маршрутах, що ми змушені утриматися від відкриття гуманітарних коридорів сьогодні. Але, ми працюватимемо над тим, щоб гуманітарні коридори знову якнайшвидше відкрилися", — зазначила Верещук.

191 дитина загинула унаслідок вторгнення Росії в Україну

Станом на ранок 13 квітня понад 540 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації. 191 дитина загинула та понад 349 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

"Ці дані не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях", — додали там.

Греція розпочне розвідку власних газових родовищ

Греція розпочне розвідку вуглеводнів, вперше за останні 22 роки, аби звільнитися від енергетичної залежності.

Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що вторгнення Росії в Україну виявило "структурну енергетичну слабкість Європи", що має наслідки для всіх громадян ЄС.

"Якщо у нас є корисні обсяги (газу – ред.), ми замінимо імпорт національним багатством… Але ми маємо точно знати, чи є запаси газу, які є економічно вигідними", – сказав прем’єр.

У Берліні здивовані рішенням Києва відхилити візит Штайнмаєра

У Берліні здивовані рішенням відхилити візит Штайнмаєра до української столиці, пише DW.

"Федеральний президент чітко і недвозначно займає позицію на боці України", — наголосив представник уряду ФРН. Після свого переобрання Штайнмаєр звернувся до президента РФ Володимира Путіна з закликом: "Зніміть зашморг з шиї України" — і зазначив, що жодна країна у світі не має права знищувати самовизначення та суверенітет України, нагадав він.

Черги у більшості пунктів пропуску на західних кордонах України відсутні — ДПСУ

На західних кордонах України станом на 6:00 13 квітня черги у більшості пунктів пропуску на виїзд з України відсутні. Про це повідомляє Західне регіональне управління Державної прикордонної служби України. Так, у пункті пропуску “Рава-Руська” на кордоні з Польщею у черзі стояли 10 автобусів. У пункті пропуску “Краківець” три автобуси та в “Шегині” один автобус.

  • У пунктах пропуску до Словацької Республіки черги відсутні.
  • У пункті пропуску “Тиса” на кордоні з Угорщиною у черзі стояли три автобуси.
  • У пунктах пропуску до Румунії та Молдови - черги відсутні.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, з України після початку повномасштабного вторгнення Росії виїхали понад 4,5 млн людей.

ООН зафіксувала 1892 смерті цивільних українців із початку війни

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало 1892 випадки загибелі та 2558 випадків поранень цивільного населення України, загалом 4550 жертв російського повномасштабного вторгнення. Про це йдеться в щоденному повідомленні УВКПЛ, яке фіксує жертви від початку розв’язаної РФ війни, опублікованому 12 квітня.

Серед убитих — 478 чоловіків, 308 жінок, 30 дівчаток та 52 хлопчика, а також 71 дитина та 953 дорослих, стать яких поки що невідома. Поранені 291 чоловік, 219 жінок, 51 дівчинка та 51 хлопчик, а також 144 дитини та 1802 дорослих, стать яких поки що невідома.

УВКПЛ вважає, що фактичні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, затримується.

Уночі російські військові обстріляли залізничну станцію в центрі України

Уночі російські військові обстріляли залізничну станцію в центрі України, повідомив очільник Укрзалізниці Олександр Камишин.

Пасажири та залізничники не травмувались, для 17 пасажирських поїздів змінили маршрут та графік.

"Так, це привело до затримки цих поїздів. Найдовша затримка склала 7 год, 23 хв. Але для нас зараз безпека — ключовий пріоритет", — додав він.

У Київській області на звільненій від російських окупантів території виявили 720 тіл загиблих

На звільненій від російських окупантів території Київської області виявлено понад 720 загиблих мирних жителів. Про це повідомив начальник поліції Київської області Андрій Небитов, передає пресслужба МВС України.

"Кількість виявлених і оглянутих тіл загиблих мирних осіб на Київщині в результаті російської агресії становить вже більше 720 осіб, ще понад 200 осіб вважаються зниклими безвісти", – наводить пресслужба слова Небитова.

З початку війни у Київській області відкрито понад 3050 кримінальних проваджень за злочинами, скоєними російськими військовими.

РФ перекидає в Україну "добровольців"

Російські окупанти продовжують перекидання до України так званих “добровольців”, ідеться у ранковому зведенні Генштабу.

"Так, за наявною інформацією, у Ленінградській області сформовано батальйон чисельністю близько 400 осіб. Складається він виключно з військовослужбовців, які мають бойовий досвід. Направили їх в Україну для посилення одного з підрозділів 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії", — ідеться у повідомленні.

До 26 квітня РФ ввела в прикордонних з Україною районах та на тимчасово окупованій території Криму так званий “жовтий рівень терористичної загрози”.

Такі заходи проводяться, імовірно, щоб організувати переміщення військової техніки, та озброєння особового складу на територію України, додали в Генштабі.

Президенти Латвії, Польщі та Естонії також прямують до столиці

Президенти Польщі Анджей Дуда, Естонії Алар Каріс та президент Латвії Егілс Левітс також прямують в Київ. Про це повідомила пресслужба польського президента. Зазначається, що вони зустрінуться із президентом України Зеленським.

Президент Литви Гітанас Науседа прямує до Києва

"Їду до Києва з сильним повідомленням про політичну підтримку та військову допомогу. Литва й надалі підтримуватиме боротьбу України за свій суверенітет і свободу", — зазначив він.

Пентагон проведе зустріч із провідними виробниками зброї для пришвидшення поставок Україні

Міністерство оборони США проведе нараду провідних американських виробників зброї, щоб обговорити спроможність галузі підтримувати Україну у війні з Росією. Про це повідомляє CNN.

За цими даними, засекречене обговорення включатиме пропозиції щодо пришвидшення виробництва наявних та розробки нових систем, які мають ключове значення для України.

США готові розширити різновид озброєнь для постачання в Україну — ЗМІ

Міноборони США готове значно розширити різновид озброєнь, які постачаються Україні. У новому пакеті військової допомоги Пентагон може передати безпілотники та позашляховики Humvee.

Про це пише The Washington Post із посиланням на американських чиновників.

Також Пентагон розглядає можливість передачі Україні іншого важкого озброєння, але остаточного рішення поки що не ухвалено. Зазначається, що нещодавно представники України зустрічалися з виробниками безпілотників Reaperта Predator. Крім того, тривають дискусії щодо можливого постачання гелікоптерів Мі-17, гаубиць, захисних костюмів від хімічної та біологічної зброї.

З Росії йдуть компанії Nokia і SAS Institute

Фінська компанія Nokia повністю виходить з російського ринку через вторгнення РФ в Україну.

Про це у Facebook повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, компанія впевнена, що вихід з ринку не вплине на фінансові результати за 2022 рік. В Nokia зазначили, що у 2021 році на російський ринок припадали лише 2% продажів. Компанія останні кілька тижнів вела активну роботу з припинення діяльності у РФ.

Також у Росії закривається американський вендор програмного забезпечення SAS Institute. 11 квітня компанія звільнила 300 співробітників російського офісу, а до кінця тижня закриє офіс. Федоров нагадав, що з середини березня штат компанії перевели в режим оплачуваної відпустки.

У зв'язку з впровадженням санкцій мобільний застосунок СберБанк Онлайн на iOS більше недоступний для скачування та оновлення в App Store. Для клієнтів, у яких вже встановлений застосунок, все працює, жодних обмежень щодо його використання немає.

Крім того, за даними очільника Мінцифри, компанія Huawei AppGallery виключила картки системи "МИР" із переліку варіантів оплати у своєму магазині застосунків AppGallery. Користувачі повідомляють про те, що з каталогу магазину зникла низка мобільних додатків російських банків. Так, "пішли" застосунки банків ВТБ Онлайн, "Промсвязьбанк" і "Открытие".

30 країн виділять 60 мільйонів барелів нафти для стримування цін — Байден

Понад 30 країн виділять 60 мільйонів барелів нафти з власних резервів задля подолання зростання цін, спричиненим нападом РФ на Україну.

Про це повідомив президент США Джо Байден у Twitter.

За його словами, вторгнення Путіна в Україну спричинило зростання цін на газ і харчові продукти в усьому світі.

"70% зростання цін у березні спричинило путінським накручуванням цін. Щоб допомогти впоратися з нарощуванням цін Путіним, я санкціонував випуск 1 мільйона барелів на день протягом наступних 6 місяців із нашого стратегічного нафтового резерву, і понад 30 країн погодилися виділити ще 60 мільйонів барелів", — написав Байден.

Він назвав це найбільшим "релізом в історії". За його словами, у результаті спільних дій вдалося зупинити зростання цін і навіть почати знижувати їх.

Південна Корея надасть Україні нелетальну допомогу на понад 1,6 мільйона доларів

Південна Корея має намір надати Україні додаткову нелетальну допомогу на суму понад 1,6 мільйона доларів.

Про це повідомляє агенція Yonhap із посиланням на джерело.

Зазначається, що вже наступного тижня Сеул планує відправити в Україну бронежилети, шоломи, медикаменти та готові до споживання харчові продукти. Очікується, що Південна Корея поетапно надсилатиме нову допомогу цивільними рейсами до Європи до кінця квітня.

За словами співрозмовника видання, наразі сторони обговорюють деталі постачання.

Раніше, 7 квітня, надзвичайний і повноважний посол України в Південній Кореї Дмитро Пономаренко повідомив, що від початку збройної агресії Росії уряд Кореї надав Україні 54 тонни гуманітарної допомоги.

Франція заморозила активи РФ на 25,6 мільярда доларів

Міністерство фінансів Франції оприлюднило детальний список заморожених російських активів на суму 23,7 мільярда євро (25,6 мільярда доларів США). Вони були заблоковані після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Згідно з оприлюдненими даними, основну частину заморожених активів складають кошти Центрального Банку Росії — 22,8 мільярда євро. Також у переліку значаться:

  • 33 об'єкти нерухомості із загальною вартістю 573,6 мільйона євро, зокрема в Антібі, Сен-Жан-Кап-Ферра і Сен-Тропе;
  • 178 мільярдів євро заморожених банківських активів;
  • Три яхти на суму понад 125 мільярдів євро;
  • Шість вертольотів на суму понад 60 мільйонів євро,
  • Три твори мистецтва на суму 7 мільйонів євро.

МВС отримало боді-камери для фіксації воєнних злочинів РФ

Міністерство внутрішніх справа отримало боді-камери на суму 4 мільйони доларів для фіксації воєнних злочинів Росії.

Про це повідомила пресслужба відомства.

"Дві приватні компанії, AXON та Benish GPS передали Міністерству внутрішніх справ України спецобладнання (нагрудні відеореєстратори) загальною вартістю 4 млн доларів. Воно дасть змогу українським правоохоронцям ефективно збирати й оцифровувати докази воєнних злочинів РФ проти України", – інформують в МВС.

Зазначається, що боді-камери будуть використовувати слідчі та криміналісти для фіксації слідів воєнних злочинів, а дані передаватимуться в єдиний архів історичної пам'яті про агресію Росії проти України.

Зеленський нагородив ще понад 400 військових

Президент України Володимир Зеленський підписав укази про відзначення державними нагородами понад 400 військовослужбовців.

Про це він сказав відео зверненні за підсумками 48 дня війни.

"Я підписав три укази. Державними нагородами відзначено 419 військовослужбовців Збройних Сил України. З них 72 – посмертно", – сказав глава держави

Також державними нагородами відзначені 30 військовослужбовців Головного управління розвідки України. Звання Героя України посмертно присвоєно підполковнику Васильєву Дмитру Миколайовичу, командиру ракетного дивізіону 19-ї ракетної бригади.

Окремим указом Зеленський присвоїв звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" трьом військовослужбовцям:

  • Балюку Володимиру Петровичу-сержанту (посмертно)
  • Оцеркевичу Віктору Ярославовичу-капітану (посмертно)
  • Скоблі Олексію Миколайовичу-старшому сержанту (посмертно).

У Пентагоні зберуть виробників зброї через війну в Україні

У Пентагоні зберуться представники восьми найбільших виробників зброї США, щоб обговорити здатність галузі задовольнити потреби України, якщо війна з Росією затягнеться на роки.

Про це повідомляє Reuters.

Очікується, що на зустрічі будуть обговорюватися поповнення запасів, а також планування більш тривалої війни. За словами одного з джерел, 90-хвилинну зустріч проведе відділ закупівель і постачання Пентагону. Також на ній будуть присутні заступник міністра оборони Кетлін Хікс, керівники Raytheon Technologies і Lockheed Martin, які спільно виробляють Javelin і Stinger, представники Boeing, Northrop Grumman, General Dynamic і L3Harris Technologies.

У Пентагоні заявили, що найбільш потрібною зброєю є протитанкові ракети Javelin і зенітні комплекси Stinger, які Вашингтон і його союзники майже щодня постачають Україні.

В ООН запустили процедуру автоматичного скликання Генасамблеї при застосуванні вето в Радбезі

В ООН запустили процедуру автоматичного скликання Генеральної Асамблеї щоразу, коли в Раді Безпеки буде застосовуватися вето.

Про це у Facebook повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

За його словами, ця ініціатива має підвищити роль Генасамблеї ООН, посилити багатосторонність та забезпечення механізму підзвітності між органами ООН. Проєкт резолюції можуть схвалити у квітні.

Кислиця пояснив, що таке автоматичне скликання Генасамблеї, коли в Радбезі буде застосовуватися вето, буде здійснюватися протягом 10 денного терміну "з метою проведення дебатів щодо ситуації, в якій застосоване вето, за виключенням, коли питання розглядається на Надзвичайній спеціальній сесії ГА ООН".

Він нагадав, що вперше застосував право вето в Радбезі ООН у 1957 році СРСР, а зараз абсолютним чемпіоном за кількість вето є РФ. При цьому Велика Британія не застосовує право вето вже понад 30 років.

"Відповідно до проєкту резолюції, Радбезу буде запропоновано подати Генеральній Асамблеї спеціальний звіт про застосування вето, принаймні за 72 години до засідання Генасамблеї, яка матиме можливість у разі наявності колективної політичної волі держав-членів ООН рішення щодо цієї ситуації. Зазначений механізм почне діяти відразу після схвалення резолюції на 76-й сесії, а починаючи з 77-ї сесії до порядку денного Генасамблеї буде додано новий постійний пункт "Застосування вето", — пояснив дипломат.

Президент Палестини відмовився засудити РФ за війну проти України

Президент Палестини відмовився засудити Росію за війну проти України та вбивство мирних людей.

Про це заявив посол Палестини в РФ Абдель Хафіз Нофаль в інтерв'ю російському виданню "Известия".

"Мушу сказати, що палестинське керівництво зазнало жорсткого тиску з боку країн Європи, а також з боку низки держав Великої сімки, які закликали нас засудити позицію Росії. Але президент Махмуд Аббас категорично відкинув ці заклики", – заявив посол Пакистану.

Він додав, що влада Палестини вірить, що російське керівництво зможе "знайти швидке та адекватне вирішення поточного конфлікту".

Росія намагається повернутися на кордон Херсонської та Миколаївської областей, — ОК "Південь"

Російські війська намагаються повернутися на кордон Херсонської та Миколаївської областей, повідомляє Оперативне командування "Південь".

"Наші війська міцно утримують відбиті території, навіть під артилерійськими обстрілами", — йдеться в повідомленні.

В ОК "Південь" також назвали високою загрозу застосування противником ракетного озброєння по об'єктах інфраструктури південних регіонів.

За поточну добу на південних рубежах втрати РФ склали 12 військовослужбовців та 11 одиниць техніки, серед яких три безпілотники, дві самохідні артилерійські установки, реактивна система залпового вогню "Град" та інша автомобільна техніка. Також українські військові знищили польовий склад боєприпасів противника.

"Корабельне угруповання противника в Чорноморській операційній зоні залишається на попередньо зайнятих позиціях в умовах посилення шторму", — додали в ЗСУ.

Дніпропетровська область — повітряна тривога.

УЗ призначила 8 евакуаційних потгів на 13 квітня

АТ "Укрзалізниця" призначила 8 додаткових евакуаційних рейсів на 13 квітня.

Про це повідомила пресслужба компанії.

Потяги відправлятимуться з наступних міст:

Покровськ:

  • 16:30 – № 234/233 Покровськ – Чоп

Львів:

  • 15:00 – № 236/235 Львів – Жмерінка
  • 22:00 – № 274/273 Львів – Полтава Півд

Слов’янськ:

  • 17:00 – № 274/273 Слов’янськ – Львів

Інші:

  • 06:00 – № 209/210 Івано-Франквськ – Харьків-Пас.
  • 11:30 – №209/210 Харків-Пас. – Івано-Франківськ
  • 14:00 – № 5501 Новозолотарівка – Лозова
  • 23:30 – № 234/233 Чоп – Дніпро

У Нідерландах затримали 20 нових російських яхт

У Нідерландах затримали 20 яхт довжиною від 8,5 до 120 метрів, що, ймовірно належать російським власникам.

Про це повідомляє CNN із посиланням на заяву уряду країни.

Уточнюється, що 14 яхт перебувають у стадії будівництва, дві — на складі та чотири — на технічному обслуговуванні. За даними уряду, більшість яхт після запровадження санкцій проти РФ потрапили під "посилений нагляд". Поки влада розслідує право власності на вказані яхти, їх не дозволяється доставляти, передавати або та вивозити за межі країни. У межах розслідувань митниця Нідерландів встановила, що "дві яхти були виявлені пов’язаними з особою з санкційного списку ЄС".

Втім, судна допускають до участі у ходових випробуваннях у межах певного району.

"Під час одного сліду "берегова охорона та митниця стежили за яхтою як фізично, так і в електронному вигляді", – пише видання.

У Лос-Анджелесі відбувся танцювальний флешмоб на підтримку України

Під ремікс пісні "Ой у лузі червона калина" виступило 50 учасників, не лише українців, передає канал ABC7.

За поточну добу на південних рубежах нашої оборони ворожі втрати склали 12 окупантів та 11 одиниць техніки, серед яких 3 БПЛА, 2 самохідні артилерійські установки, реактивна система залпового вогню «Град» та автомобільна техніка.

Про це повідомляється у Фейсбуці Оперативного командування "Південь", передає Укрінформ.

Крім того, було влучно знищено польовий склад боєприпасів противника.

Корабельне угруповання противника в Чорноморській операційній зоні залишається на попередньо зайнятих позиціях в умовах посилення шторму.

"Дотримуючись заходів безпеки, виконуючи завдання за призначенням, пильнуючи і тримаючи стрій, ми разом зберігаємо обстановку в нашому регіоні стабільною і контрольованою", - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялось, кількість збитих ЗСУ російських гелікоптерів значно перевищує втрати рф у чотирьох попередніх війнах - за 45 днів війни в Україні армія рф втратила 137 гелікоптерів.

США планують надати Україні зброї на 750 мільйонів доларів

Адміністрація президента США Джо Байдена планує надати Україні зброю на суму 750 мільйонів доларів.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на двох американських чиновників.

Один з них зазначив, що остаточне рішення з приводу складу обладнання ще узгоджується. Офіційно про надання допомоги можуть оголосити 13 квітня. Високопоставлений радник Конгресу повідомив, що обладнання, ймовірно, включатиме важкі наземні артилерійські системи, в тому числі гаубиці.

Раніше CNN із посиланням на представників Міноборони США повідомило, що США ведуть інтенсивні перемовини про надання нового безпекового пакету допомоги Україні.

Росія стягує військову авіацію на аеродром "Липецьк-2"

Про це повідомляють журналісти-розслідувачі проєкту "Схеми" аналізуючи дані супутникових знімків.

Кількість винищувачів та бомбардувальників на аеродромі "Липецьк-2" збільшилась вдвічі у порівнянні з кінцем березня. Станом на зараз на аеродромі перебувають більше ніж 30 військових літаків. На знімках видно 6 важких багатоцільових високоманеврових винищувачів Су-27, 14 винищувачів-бомбардувальників Су-30 або Су-34, 10 бомбардувальників Су-24 та ще 4 неідентифіковані борти.

Вторгнення Росії в Україну, день 49. Текстовий онлайн
Росія збільшує кількість літаків на аеродромі у Липецьку. Фото: "Схеми"

Байден назвав Путіна "диктатором, що вчиняє геноцид в Україні"

Про це президент США заявив, що бюджети американців не повинні залежати від того, чи "здійснює диктатор геноцид" в іншій країні.

"Ваш сімейний бюджет, ваша здатність заправити свій бак — ніщо з цього не повинно залежати від того, чи оголосить диктатор війну і зробить геноцид на іншому кінці світу",— сказав Байден під час виступу в Айові.

Джо Байден також нагадав, що "санкціонував вивільнення одного мільйона барелів на день зі стратегічного нафтового резерву".

Повітряні сили ЗСУ збили 300 цілей Росії

Зенітно-ракетні війська Повітряних Сил ЗСУ збили 300-ту повітряну ціль з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це у Facebook повідомило Командування ПС ЗСУ.

Як зазначається, протягом доби на сході та півдні України, де російська авіація найбільш активна, погода не була сприятливою для виконання завдань. Тому інтенсивність польотів ворожої авіації була низькою. Проте українські зенітні ракетні війська вразили ворожий штурмовик Су-25.

"А це – 300-та ювілейна повітряна ціль зенітних ракетних військ, збита із початку широкомасштабного вторгнення рашистів в Україну! Цілями ЗРВ Повітряних Сил є: літаки, вертольоти, БпЛА, крилаті та балістичні ракети", – зазначили в командуванні ПС ЗСУ.

У Дубаї застрягли десятки приватних літаків підсанкційних російських бізнесменів — WSJ

В аеропорту Дубая (ОАЕ) застрягли десятки приватних літаків, пов’язаних з підсанкційними російськими олігархами.

Про це пише The Wall Street Journal.

Зазначається, що після запровадження санкцій російські власники перемістили свої літаки до Дубая, але на практиці вони не зможуть залишати аеропорт.

"Всі росіяни перевели свої літаки до Дубаю, оскільки Дубай не бере участі у санкціях", — зазначає головна виконавча директорка лондонського авіаційного брокера Freestream Aircraft Ltd. Аліреза Іттіхадіє.

За даними консалтингової компанії WINGX, за станом на 6 квітня у Дубаї перебували 30 приватних літаків, основною країною базування яких є Росія. Зокрема, в аеропорту помітили Boeing Co. 787 Dreamliner вартістю 250 мільйонів доларів, що належить російському олігарху Роману Абрамовичу; Gulfstream G650ER, який пов’язаним з власником "Магнітогорського металургійного комбінату" Віктором Рашніковим; Embraer SA, російського підприємця Михайла Гуцерієва та Bombardier Inc. BD700 Global Express мільярдера Аркадія Ротенберга.

Ще близько застряглих 90 літаків зареєстровані у різних країнах світу. Наразі неможливо встановити, скільки з них пов’язані з росіянами, які потрапили під санкції. WSJ повідомляє, що вартість стоянки в аеропорту Дубаї становить близько 1000 доларів на добу.

Супутникові знімки американської Planet Labs PBC свідчать, що кількість запаркованих приватних літаків росіян у Дубаї у період з 16 лютого по 3 квітня поступово зростала.

Вторгнення Росії в Україну, день 49. Текстовий онлайн
Planet Labs PBC

Уряд спрямував 33 млрд грн для Збройних Сил України та 1,5 млрд грн – для СБУ

Про це на брифінгу повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

З виділених коштів на ЗСУ 19 млрд грн підуть на закупівлю озброєння, 7 млрд грн – на ремонт техніки та зброї, 5 млрд грн – на закупівлю речового майна та засобів індивідуального захисту військовим, 1,3 млрд грн – на оперативне забезпечення.

На Київщині знайшли понад 700 тіл загиблих — поліція

У Київській області вже виявили понад 720 тіл загиблих цивільних в результаті російської агресії, ще понад 200 людей вважаються зниклими безвісти.

Такі дані оприлюднив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов, передає пресслужба МВС.

Він повідомив, що з початку війни на території Київщини зафіксовано понад 3 050 кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених військовими РФ. Зокрема, під час воєнного стану поліцейські зареєстрували 233 кримінальних провадження щодо посягань на територіальну цілісність і недоторканість України, а за порушення законів та звичаїв війни розслідують 1 463 фактів.

Також правоохоронці зареєстрували понад 150 фактів мародерства та вже повідомили про підозру 35 особам, відкрили понад 30 кримінальних проваджень щодо колабораційної діяльності та повідомили про підозру 5 особам.

На початок