Вторгнення Росії в Україну, день 50. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 50. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 50. Текстовий онлайн
. Маріуполь, 12 квітня 2022 року, фото: Фото Андрія Бородуліна / AFP via Getty Images

14 квітня — 50-й день від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. За даними Генерального штабу ЗСУ, війська РФ перебувають в готовності до наступальних дій на Донбасі, продовжують спроби захопити окремі квартали Маріуполя, обстрілюють Харків, Херсон, Луганщину.

Росія вдається до прямих погроз: у Міноборони країни-агресорки напряму заговорили про завдання ракетних ударів по Києву, а напередодні президент РФ заявив, що перемовини з Україною "зайшли в глухий кут".

Натомість українські війська відкинули противника на 40-50 км від Кривого Рогу, відбили майже десяток атак військ РФ та захоплюють ворожу техніку. Втрати російської армії зросли до 19800 особового складу.

Суспільне продовжує текстовий онлайн усіх подій цієї війни. Попередні головні новини читайте тут. Текстовий онлайн подій в Київській області — тут. Також підписуйтесь на YouTube Суспільне Новини. Разом із волонтерами ми ведемо текстовий онлайн англійською — The main news about ongoing Russian invasion in Ukraine.

Обмін, Рада визнала геноцидом дії РФ, ЗСУ підірвали міст з технікою росіян. Війна. Головне 14 квітня

На цьому ми завершуємо онлайн 50-го дня війни. Текстову трансляцію 51-го дня читайте тут.

ЗСУ на Донбасі за добу знищили близько 20 одиниць російської техніки

Як повідомляє пресслужба Операції Об'єднаних сил, 14 квітня, українські захисники знищили 4 танки, 6 бронетранспортерів, 4 бойові машини піхоти і одну артилерійську систему противника.

24 лютого мені всі співчували, багато хто радив полишити країну — Зеленський

Президент Володимир Зеленський у нічному зверненні підбив підсумки 50 днів війни. Він згадав, що на початку російського вторгнення, багато хто зі світових політиків висловлював йому свої співчуття, або радив покинути країну.

"Я пригадую перший день вторгнення Російської Федерації. Я пригадую, що мені говорили 24 лютого. Зокрема й сильні світу цього. Мʼяко кажучи, ніхто не був упевнений у тому, що ми вистоїмо. Всі співчували. Багато хто радив полишити країну. Радили фактично здатися тиранії", — зазначив Зеленський.

Він додав, що ці 50 днів показали світ з неочікуваної сторони.

"Цей час, ці 50 днів показали мені по-іншому багатьох світових лідерів. Різні держави. Я побачив велику щедрість у тих, хто й сам небагатий. Я побачив надзвичайну рішучість у тих, кого глобальні лідери зазвичай не сприймали серйозно. Я побачив, що демократичний світ справді має тих, чиєї волі достатньо для захисту свободи від нападу тиранії. Побачив політиків, які поводилися так, ніби в них немає жодної влади. І побачив не політиків, які зробили за ці 50 днів більше, ніж деякі державні діячі, які претендували на лідерство", — сказав президент.

Повітряну тривогу оголосили по всій території України!

Київ, Івано-Франківська область — повітряна тривога!

Одеська, Дніпропетровська області — повітряна тривога!

FlixBus відновлює маршрути до Києва

"Автобусний оператор FlixBus відновлює маршрути до Києва та ще низки українських міст, рейси в які були припинені з початком війни – Житомир, Рівне, Вінницю, Умань, Хмельницький, Тернопіль", — йдеться на урядовому порталі.

Франція готується повернути своє посольство в Україні зі Львова до Києва

Про це повідомив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан. За його словами, це відбудеться скоро, але термінів він не назвав.

"Це відбудеться дуже скоро і дозволить Франції поглибити підтримку України у всіх областях у відповідь на військові дії, розпочаті Росією", — йдеться в повідомленні МЗС.

Харків'яни повідомляють про вибухи в місті, залишайтеся в укриттях!

Компанія Google відключила платежі з Росії

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Сплатити не можна жодним видом російських карток. Також скасували підписку з платежами з мобільного. Про це повідомили в компанії", — заявив Федоров.

Крейсер "Москва" затонув

Як повідомило Міноборони Росії, крейсер "Москва" затонув при буксируванні "після пожежі в умовах шторму". У відомстві додали, що судно отримало "пошкодження корпусу".

Натомість в українських соцмережах зазначили, що знали про потоплення крейсера, ще вчора.

Увечері 13 квітня кілька українських джерел заявили про ураження російського ракетного крейсера "Москва" в Чорному морі. Це саме той корабель, що погрожував прикордонникам на Зміїному і отримав відповідь: "Русскій воєнний корабль, іді... !". Росія підтвердила пожежу на судні і начебто "детонування" боєприпасів, які виникло за нею, але у РФ не пояснили внаслідок чого виникла пожежа.

Для дітей у вільному доступі розмістили комікс про мінну безпеку

Мінреінтеграції спільно з видавництвом "Ранок" розмістили для всіх охочих дитяче видання у вигляді коміксу "Мінна безпека не без ПЕКа". У доступній формі книжка пояснює базові правила поведінки та як діяти в разі виявлення мін та інших вибухонебезпечних предметів.

"Діти – особлива аудиторія. Їм необхідні роз’яснення у доступній формі: що таке базові правила поведінки та як діяти в разі виявлення мін та інших вибухонебезпечних предметів", – підкреслили в Мінреінтеграції.

Книга – інтерактивна, тож за QR-посиланнями можна перевірити свої знання або переглянути корисне відео. Автори переконані, що в ігровій формі легше засвоїти матеріал.

Британія запровадила санкції проти двох бізнес-партнерів Абрамовича

Уряд Великої Британії запровадив санкції проти Євгена Тененбаума і Давида Давидовича — двох росіян, пов’язаних із російським підсанкційним олігархом Романом Абрамовичем. Про це повідомляє пресслужба британського уряду.

Санкції передбачають замороження британських активів Тененбаума і Давидовича на загальну суму до 10 мільярдів фунтів стерлінгів, а також заборону на в’їзд Давидовичу на територію Великої Британії.

"Ми затягуємо зашморг довкола шиї путінської воєнної машини й переслідуємо коло людей, наближених до Кремля. Ми й далі запроваджуватимемо санкції, поки Путін не зазнає невдачі в Україні", — заявила міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс.

НБУ дозволив банкам продавати готівкову валюту

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Банки зможуть продавати готівкову валюту в межах різниці між загальними обсягами купленої та проданої ними готівкової іноземної валюти.

Національний банк також повідомив про нові правила щодо встановлення курсу продажу й купівлі готівкових валют. Курс продажу банками не може відхилятися від офіційного курсу НБУ більше ніж на 10%.

Курс купівлі готівкової валюти не повинен бути нижчим за офіційний. У НБУ наголосили, що продаж банками безготівкової валюти фізичним особам і надалі заборонений, окрім певних виключень.

У столиці перейменують сквер дружби між Києвом та Москвою

Про це повідомляє КМДА.

Мер Віталій Кличко ініціював перейменування колишнього скверу дружби між Києвом та Москвою на Сквер Героїв Маріуполя. Відповідний проєкт рішення Кличко підписав під час акції із висадження дерев та кущів на території цього свекру в Голосіївському районі столиці.

Латвійський прем'єр Каріньш назвав дії російських військ в Україні геноцидом

Про це заявив прессекретар Сандріс Сабаєв.

"За всіма ознаками Росія намагається знищити український народ. На мою думку, це геноцид", — сказав прем'єр.

Київ, Дніпропетровська, Вінницька, Запорізька області — повітряна тривога!

Кулеба закликав Шольца прийняти рішення про подальшу допомогу зброєю Україні

Голова МЗС України Дмитро Кулеба закликав федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца швидко прийняти рішення про подальшу допомогу зброєю Україні. Як повідомляє Handelsblatt, про це він сказав в інтерв’ю німецькому ARD.

Черкаська, Житомирська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Київська, Кіровоградська, Львівська, Івано-Франківська області — повітряна тривога!

Байден заявив, що готовий поїхати до Києва особисто

Президент США Джозеф Байден підтвердив, що готовий особисто поїхати в Україну. Як повідомляє пресслужба Білого дому, про це він заявив 14 квітня перед посадкою на борт президентського літака.

У відповідь на питання про можливий візит високопосадовців США до України Байден сказав, що це "рішення наразі ухвалюється". На уточнення, чи готовий американський президент поїхати особисто в Україну, той відповів ствердно.

"Динамо" скасувало гру з румунським ФКСБ. Президент клубу назвав полк "Азов" нацистами

Про це повідомляє пресслужба киян.

Матч "Динамо" проти ФКСБ був одним із перших запланованих для киян з метою підтримки України. Після від'їзду з України футболісти київської команди тренувалися саме на тренувальній базі ФКСБ за ініціативи Бекалі.

Під час проведення другого товариського матчу проти "Галатасарая" у київському клубі повідомили, що наступний спаринг проти ФКСБ не відбудеться. Причина полягає у висловлюваннях президента румунського клубу. Минулого тижня Бекалі в інтерв'ю RomaniaTV висловив низку резонансних заяв щодо українського полку "Азов", а також президента України Володимира Зеленського.

Зокрема, він назвав солдатів полку "Азов" "нацистами", тоді як відносно Зеленського стверджував, що той просив президента США Джо Байдена виключити з санкційних списків російського бізнесмена Романа Абрамовіча. Причому це Зеленський, згідно з словами Бекалі, робив після прохання українського бізнесмена Ігоря Коломойського.

Сценарист "Карткового будинку" знімає документальну стрічку про Бучу

Відомий американський драматург Бо Віллімон, відомий своєю роботою над серіалом "Картковий будинок", приїхав на Київщину разом зі командою, щоб зняти документальний фільм про злочини російських окупантів.

Він розповів про свої плани на цей фільм:

"Разом із командою ми працюємо тут над документальною стрічкою про цю війну. Здебільшого вона включатиме досвід звичайних людей, які були змушені зіткнутися зі вторгненням: як ці люди виживають, адаптуються, розвиваються в епіцентру конфлікту. Сьогодні ми бачили Бородянку, Бучу – неймовірні масштаби спустошення та втрат, з якими людям довелося справлятися. На мене все це справило потужний емоційний вплив!"

Родич або друг кожного восьмого українця в Росії критикує війну в Україні

12,7% друзів або родичів українців із Росії, які підтримують зв’язок, критикують дії та політику російської влади, а ще 27,3% — висловлюють співчуття українцям.

Про це свідчать результати опитування дослідницької панелі "Власна думка" за підтримки Інституту соціології Національної академії наук України. Опитування ініціював Офіс президента, який надав Суспільному його результати.

47,3% опитаних українців зазначили, що мають друзів або родичів у Росії. З-поміж них третина не підтримують зв’язок із росіянами.

Серед тих, хто спілкується з друзями або родичами в Росії, понад чверть (25,6%) зазначили, що чули від співрозмовників тези російської пропаганди. 5,6% росіян агресивно висловлювалися щодо України та українців.

Майже 2000 цивільних загинули з початку війни Росії в Україні

Про це повідомило Управління Верховного комісара ООН із прав людини.

Зокрема в Донецькій та Луганській області з 24 лютого не менш як 703 людини загинули й не менш як 1308 зазнали поранень. На підконтрольній уряду України території загинули 625 людей і 1020 зазнали поранень, а в межах самопроголошених "ЛДНР" — 78 і 288 відповідно.

Спікери Сенатів Польщі та Чехії відвідали звільнені Ірпінь, Бучу та Бородянку

"Ми у Сенаті чеського парламенту знаємо, що відбувається в Україні, але вважаємо необхідним та правильним побачити цей жах на власні очі. Якщо хтось каже, що нібито мародерства, варварських вчинків і звірств не було — ми побачили, що ви помиляєтесь", — заявив спікер Сенату Чехії Мілош Вистрчил.

"Я шокований побаченим — це Голгофа ХХІ сторіччя. Ганебній агресії РФ проти України немає виправдань. Ми вшановуємо загиблих і схиляємо голови перед героїчними захисниками… Звірства російських військових гірші, ніж можливо уявити. Це геноцид! Про це я говорив у промові у Верховній Раді", — зазначив спікер Сенату Польщі Томаш Гродський.

Місто Олешки не Херсонщині потрапило в окупацію

Про це повідомив мер міста Євген Рищук.

"На міській адміністрації вже висить російський прапор, зараз вони повністю заходять до міста, на жаль", — сказав міський голова.

14 квітня було евакуйовано 2 557 людей

Про результати роботи гуманітарних коридорів 14 квітня повідомила віцепрем'єрка Ірина Верещук.

По гуманітарних коридорах з Маріуполя та Бердянська за сьогодні на власному транспорті до Запоріжжя доїхали 2 332 людини.

З них з Маріуполя – 289 людей

2 043 людей доїхали з міст Запорізької області: Пологи, Василівка, Бердянськ та Мелітополь

З міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна та Попасне в Луганській області сьогодні було організовано евакуйовано 225 людей.

Вона також зазначила, що окупаційні війська не забезпечили режим тиші під час евакуації.

Нацгвардійців, які охороняли ЧАЕС, вивезли до РФ та Білорусі — Монастирський

"169 нацгвардійців які охороняли станцію і в перші дні навали вони потрапили до полону, фактично вони декілька тижнів перебували в підземеллях, їх утримували. Зараз їх вивезли до республіки Білорусь і частково до Російської Федерації. Наша влада докладає максимум зусиль, щоб хлопці повернулися додому", — розповів міністр внутрішніх справ Денис Монастирський в ефірі єдиного національного телемарафону.

Він також додав, що після звільнення ЧАЕС українські військові побачили "вириті окопи по середині найбільш радіаційних місць де в понад 50 разів перевищує радіаційний рівень": "На ЧАЕС де проживали генерали також рівень радіації в декілька разів підвищений. Це означає що вони отримали завеликі рівні радіації".

В адміністрації Байдена поки не визанчилися з відправкою свого представника в Україну

Президент США Джо Байден заявив, що він все ще працює зі своєю командою, щоб визначити, чи слід йому направити високопоставленого члена своєї адміністрації в Україну.

"Ми приймаємо це рішення зараз", — сказав Байден, коли його запитали, чи відправить він високопоставленого чиновника в Україну.

"Як ви знаєте, ми контактуємо з українським урядом кожен день, досить регулярно, і тому мені просто нічого більше додати", — заявила журналістам на борту Air Force One перший заступник прессекретаря Карін Жан-П'єр, коли її попросили надати додаткову інформацію.

Греція більше не постачатиме зброю Україні

Про це повідомив міністр оборони Греції Нікос Панайотопулос. Він сказав, що постачання великої кількості озброєння може зменшити обороноздатність Греції, особливо на островах.

За словами міністра, уряд Греції направив в Україну два транспортні літаки C-130, завантажених військовою допомогою, такою як автомати Калашникова і переносні ракетні установки.

Ми дійдемо до суду в рамках за прикладом Нюрнберзького процесу — прокурор Хан про військові злочини РФ

"42 країни подали заяви до Міжнародного кримінального суду щодо злочинів (армії РФ - ред.). Як прописано у римському статуті, мають бути підстави для того, щоб розпочати провадження. Саме так і відбулося. Наше завдання — отримання та збереження всіх можливих доказів, які ми зможемо зібрати. Але ситуація зовсім не покращується. З різних джерел ми отримуємо повідомлення про нові скоєні злочини. Ми маємо перевіряти достовірність цих заяв та з професійної точки зору оцінити стандарти їхньої прийнятності", — розповів прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан на спільній пресконференції с генеральною прокуроркою Іриною Венедіктовою.

Він додав, що злочини не виявилися фейком і ситуація погіршується.

"Якщо будуть наявні підстави та докази, ми дійдемо до суду в рамках за прикладом Нюрнберзького процесу щодо злочинів, які були скоєнні. Ми бачимо, що ці злочини не є фейком, вони реальні, ми бачили їх. До того ж ситуація посилюється. Тому ми будемо працювати над встановленням істини і притягнення до відповідальності усіх, хто заслуговує на це", — наголосив Хан.

Співкомандир полку "Азов": сил РФ більше в десятки разів

"Співвідношення українських сил та РФ: в десятки разів більше орків зараз, тому рухати вперед майже неможливо. Але наносити щоденне ураження, техніку, особовий склад ворога, це відбувається кожну годину. За допомогою крематоріїв не тільки приховують злочини спалюючи трупи місцевого населення вони в тому числі спалюють тіла і росіян для того, щоб їх не повертати. Кількість загиблих росіян перестали рахували як ми, так і росіяни", — розповів в ефірі єдиного національного телемарафону співкомандир полку ССО "Азов" Максим Жорін.

Голові МЗС Італії погрожували через підтримку України

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо отримував у соцмережах смертельні погрози через свою позицію проти війни в Україні.

Поліція повідомляє, що двоє людей перебувають під слідством у зв'язку із погрозами вбивством на адресу Ді Майо. Поліція Італії провела обшуки в будинках 46-річного чоловіка в провінції Мілані та 48-річного чоловіка в провінції Сіракузи у зв'язку з погрозами на адресу Ді Майо в Telegram.

Поліція заявила, що чоловіки, яких описали як "самотніх вовків", не належать до жодного екстремістського угруповання. Ді Майо став мішенню за його підтримку українського народу проти вторгнення Москви. Він отримував фрази типу "Путін наказав його вбити" разом з російським військовим символом Z. Також на адресу міністра надіслали кілька зображень трун і сокир із загрозливими коментарями.

В телеканалу Rai 1 міністр закордонних справ заявив: погрози не зупинять дії уряду.

"Ми зайняли дуже жорстку позицію стосовно вторгнення в Україну, але ми зберігаємо відкритими канали зв'язку з Москвою і Києвом. Що мене більше турбує, так це заперечення (передбачуваних звірств Росії - ред.), яке циркулює в Італії. Існує дуже високий консенсус щодо санкцій, ми готові посилити їх, оскільки за майже два місяці війни загинуло близько 200 дітей. Ми повинні змусити Путіна зрозуміти ситуацію, тільки відібравши у нього гроші, тільки за допомогою санкцій", — наголосив Ді Майо.

Прокурор МКС Хан та Ірина Венедіктова дають спільний брифінг

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан та генпрокурорка Венедіктова проводять спільний брифінг після поїздки до Бучі, де відбувається ексгумація тіл вбитих цивільних.

Російські війська обстріляли Харків, влучили у житловий будинок — мер

Про це повідомив мер Харкова Ігор Терехов в ефірі єдиного національного телемарафону.

"Щойно у нас знову був обстріл, горять гаражі. Потрапляння було в житловий будинок. Ситуація у нас напружена. У нас були загиблі. За попередніми даними внаслідок останнього обстрілу жертв немає", — розповів Терехов.

Він зазначив, що останні 3 дні інтенсивність обстрілів підвищилась. На сьогодні 2055 будівель і споруд зруйновано у місті Харків.

Google припиняє монетизацію контенту, що розповсюджує фейки про війну в Україні

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Це стосується і матеріалів, які заперечують трагічні події. Таке рішення сильно вдарить по російських пропагандистах. YouTube хоч і припинив монетизацію в росії ще 26 лютого, однак сервіси Google продовжували роботу", — наголосив Федоров.

В "Дію" надійшло понад 76 тис заявок про знищення та пошкодження майна

Про це повідомила голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк. За її словами, житла лишилися понад 219,6 тис. людей. Це 37,5 тис. унікальних адрес по всій Україні, 3600 об’єктів культурної спадщини.

Загальна площа збитків сягає більше ніж 5,3 млн кв.м, додала Шуляк.

В Україні заборонили символіку воєнного вторгнення Росії

Верховна рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №7214, який забороняє використання символіки воєнного вторгнення РФ. Заборона поширюється на:

Використання латинських літер “Z”, “V” окремо (без правомірного контексту або в контексті виправдання збройної агресії РФ проти України чи інших воєнних дій) або шляхом заміни цими літерами кириличних літер "З", "С", "В", "Ф" чи інших літер в окремих словах з візуальним акцентом на них.

Використання символіки збройних сил РФ, зокрема її сухопутних військ, повітряно-космічних сил, ВМФ, ракетних сил стратегічного призначення, повітряно-десантних військ, ССО, інших збройних формувань та органів держави-терориста.

За порушення цих вимог передбачена цивільно-правова, адміністративна, адміністративно-господарська і кримінальна відповідальність.

Рада визнала дії Росії в Україні геноцидом українського народу

Рада ухвалила постанову, в якій прописано звернення до світових країн про визнання дій ЗС РФ геноцидом українського народу. Автори документа розраховують, що проєкт "стане першим кроком до розкриття справжніх намірів Росії та її дій щодо знищення українців у ході повномасштабного вторгнення".

Постановою №7276 нардепи хочуть донести до країн Заходу інформацію про скоєння ЗС РФ на території України воєнних злочинів проти цивільних осіб з метою подальшого притягнення до відповідальності.

Британія підтримує потенційне членство Швеції та Фінляндії в НАТО

Про це заявила міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс.

По всій території України існує загроза ракетних ударів — Маляр

Про це заступниця міністра оборони України Ганна Маляр розповіла в ефірі єдиного національного телемарафону.

"Російська армія не покидає своїх цілей захопити всю Україну. І тому говорити про коросткову переспективу для них можна, це схід України. Сьогодні ми бачимо що вони стягують свої війська довкола кордону, вони готують території Білорусі до можливих ударів, і у них ведуться рухи і підготовка на території так званої невизнаної республіки Придністров’я на території держави Молдови. Тому сьогодні російська армія в активній фазі готування", — зазначила Маляр.

Вона додала що російська армія не покидає своїх цілей захопити всю Україну.

"Тому говорити про короткострокову перспективу для них можна, це схід України. Сьогодні ми бачимо що вони стягують свої війська довкола кордону, вони готують території Білорусі до можливих ударів, і у них ведуться рухи й підготовка на території так званої невизнаної республіки Придністров’я на території держави Молдови. Тому сьогодні російська армія в активній фазі готування", — наголосила Маляр.

Повітряна тривога — Харківська, Чернігівська, Запорізька область!

На Суммщині РФ продовжує обстрілювати населені пункти — Живицький

Декілька годин тому відбулися обстріли деяких прикордонних населених пунктів сумської області з артилерії чи з мінометів. Були скинуті 120 міліметрові міни, пошкоджені приватні будинки. Одна міна зруйнувала будинок, прямо залетіла в хату до людей. Це за останні 10 днів перша провокація зі сторони Російської Федерації", — заявив в ефірі єдиного національного телемарафону голова ОВА Дмитро Живицький.

У Макарові за час окупації військових РФ загинуло щонайменше 23 людини та троє дітей

Про це повідомив заступник начальника відділу поліції Бучанського району Анатолій Котіш. За його словами, всього від дій російської армії зареєстровано 2000 злочинів у Бучанському районі.

"Також у Макарові виявили 1000 вибухових предметів" — заявив Котіш.

Окрім цього, речниця ДСНС Київської області повідомила, що поліція почала оцифровувати наслідки руйнувань Макарова. Надалі планується створити портал із для порівняння міст та сіл до російського вторгнення та після.

Молдова звинуватила Росію у спробах вербувати її громадян для війни в Україні

Як передає Reuters, Молдова звинуватила російську армію в спробі вербування молдавських громадян, через кілька днів після того, як Британська військова розвідка заявила, що Москва намагається поповнити свої сили в Україні шляхом вербування в Придністровському регіоні.

"Такі дії не сприяють миру для всіх нас, наших співгромадян, для наших сімей. Такі речі дуже небезпечні, і їх необхідно зупинити", — заявив міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску.

Влада Придністров'я днями заперечувала, що Росія проводить будь-які військові приготування на своїй території, які загрожують Україні.

Верховна рада призупинила діяльність фракції "ОПЗЖ"

Рішення про зупинення роботи "ОПЗЖ" оголосив перший віцеспікер Олександр Корнієнко під час закритого пленарного засідання парламенту 14 квітня, повідомляють народні депутати.

Станом на 14 квітня фракцію "ОПЗЖ" залишили дев’ять парламентарів: Дмитро Ісаєнко, Анатолій Бурміч, Ігор Абрамович, Валерій Гнатенко, Ігор Кісільов, Олександр Лукашев, Володимир Мороз, Тетяна Плачкова, Наталія Приходько, Вадим Столар та Олександр Фельдман.

У Пентагоні прокоментували причину вибуху на "Москві"

Водночас як заявив речник Пентагону Джон Кірбі, США не можуть стверджувати що саме стало причиною вибуху.

"Ми знаємо, що він зазнав вибуху. Зі знімків, які є у нашому розпорядженні, вибух виглядає серйозним. Ми не знаємо, що стало причиною того вибуху", — сказав Кірбі.

Він додав що поширюється інформація, що "Москву" уразила українська ракета берегової оборони.

"Ми не можемо цього виключати, просто зараз у нас недостатньо інформації", — сказав Кірбі.

Розвідка Міноборони оприлюднила імена 61 військового РФ, що чинили злочини на Київщині

Про це повідомляється на сайті ГУР Міноборони.

"Військові злочинці беруть участь у геноциді народу України в Київській області-військовослужбовці ОМОН "Оберіг" управління Росгвардії по Кемеровській області-Кузбасу", — йдеться у повідомленні.

Повний перелік імен можна подивитись тут.

Львівська студія створила NFT-зображення з заарештованим олігархом Медвчедчуком

Львівська студія m81studio створила NFT-зображення Віктора Медведчука під час затримання. Про це дизайнери повідомили у своєму Instagram.

Придбати NFT можна на платформі OpenSea до 27 квітня. Початкова ціна – 0.1 ETH (близько 311$). Усі зібрані кошти команда обіцяє передати волонтерам.

Іспанське містечко на тиждень перейменували на Україну

Містечко Фуентес-де-Андалусія у провінції Севілья за рішенням місцевої влади протягом тижня матиме назву "Україна", а деякі його вулиці на цей час перейменують на Київ, Харків, Маріуполь, Херсон, Одесу. Про це повідомляє місцеве видання antena3.com, а також посольство України в Іспанії.

"Севільське містечко Фуентес-де-Андалусія ставить себе на місце України та змінює назви своїх головних і другорядних вулиць у дні Страсного тижня. Населений пункт з населенням 7200 осіб буде перейменований в Україну, а також буде змінено назву деяких його вулиць на назви й райони українських міст", — йдеться на сайті.

У столиці рівень оплати за комунальні послуги становить понад 55% — Кличко

Як повідомив мер Києва Віталій Кличко, у столиці на сьогодні рівень оплати за комунальні послуги становить понад 55%. Він додав, що ці кошти підуть у першу чергу на закупівлю необхідних ресурсів та матеріалів, а також – на зарплатню працівників підприємств.

"Сьогодні комунальні підприємства, які надають сервіси киянам, працюють в дуже напруженому режимі. Велика частина людей, які працюють в комунальних службах, евакуювалася і знаходяться в більш безпечних місцях. Інша частина людей – переважно чоловіки – пішли захищати Україну, вступили до Збройних Сил. Нам не вистачає фахівців. Але ми робимо все можливе, щоб вчасно прибирати вулиці, вивозити сміття, щоб не було перебоїв з електроенергією, водопостачанням та водовідведенням", — зазначив Кличко.

В Україні знешкоджено понад 61 тисячу боєприпасів — ДСНС

"На сьогодні знешкоджено більше ніж 61 тисячі боєприпасів. З них понад 1900 авіаційних бомб. Обстежено територію більш як 8 тисяч гектарів. Це в регіонах в яких проводилися активні бойові дії, зокрема це звичайно Харківщина, Чернігівщина, Київщина, Миколаївщина, Донеччина, Сумщина", — повідомив в ефірі єдиного національного телемарафону пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий.

Кулеба про скасування візиту Штаймаєра: ця ситуація буде врегульована

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що ситуація з відмовою України запрошувати президента ФРН Франка Вальтера Штайнмаєра буде урегульована дипломатичними каналами.

"Коли нюанси якихось робочих процесів потрапляють у ЗМІ, або коли там з'являється неперевірена інформація, починаються дискусії які заважають роботі. Така ситуація є зараз у Німеччині. Мені школа що повідомлення від одного з німецьких медіа спричинило ту непросту ситуацію яку ми маємо. По-перше, Україна з великою повагою став до Німеччини, ми не завжди у всьому згодні, але ми поважаємо її як партнера. Президент є одним з символів цієї держави", — сказав Кулеба.

Він додав, що Україна не зацікавлена в загостренні двосторонніх відносин: "Ця ситуація буле врегульована дипломатичними каналами. Школи для українсько-німецьких відносин не буде. Ми зацікавлені у побудові, створені нової німецької політики за нинішніх обставин. Таку нову політику ми очікуємо від нового німецького уряду".

Кількість постраждалих від згвлалутвань солдатів РФ може бути набаго більшою — Денисова

Про це повідомила уповноважена ВР України з прав людини Людмила Денісова.

"Людина після зґвалтування не хоче про це розповідати. Тому коли ми називаємо цифру — вона означає кількість зафіксованих кримінальних справ. Лише за минулий день 53 людини зателефонували до наших психологів, щоб отримати допомогу. Люди говорять: "Ми брудні, ми не заслуговуємо на вашу повагу. Тому що нас так принизили". Тому вони не підуть прямо зараз давати свідчення, для цього потрібен час. Але в нас записано усе — хто телефонує, куди телефонує, кому потрібна допомога. Але зараз ми не розповсюджуємо цю інформацію", — наголосила омбудсманка під час брифінгу.

У Росії заявили, що Україна обстріляла село в Бєлгородській області

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков заявив, що з боку України піддалося обстрілам село Сподарюшино в Бєлгородській області. Жертв і руйнувань немає.

"Для забезпечення безпеки жителів тимчасово вивезли з сіл Безіменне і Сподарюшино. Вони в безпеці, під контролем голови району", — повідомив Гладков.

На Київщині тривають роботи з відновлення інфраструктури

Про це повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

З резервного фонду надано 400 млн грн на ліквідацію наслідків воєнних дій. "Київоблгаз" у посиленому режимі працює над газопостачанням: вже відновлено роботу у 54 населених пунктах. Протягом минулої доби під'єднали до електропостачання 17 371 споживача. В селі Микуличі Немішаївської ТГ вода вже подається у домівки. В селах Клавдієво-Тарасове та Пороскотень теж відновлене водопостачання", — написав Тимошенко у Telegram.

Ірландія долучиться до надання Україні військової допомоги

Ірландія долучиться до військової допомоги Україні, яку надає ЄС. Про це повідомив міністр закордонних справ та оборони Ірландії Саймон Ковні під час візиту в Київ.

"Ми виділили 33 мільйони євро на військову допомогу. Ми зосереджуємось на допомозі у вигляді нелетальних засобів — бронежилети, пальне, медзасоби", — сказав він.

Ковні додав, що Ірландія продовжуватиме надавати підтримку Україні доки не закінчиться війна.

В Одесі демонтували п'ять табличок російських міст-побратимів

В Одесі демонтували п'ять табличок російських міст-побратимів. Замість них планують додати міста, які активно допомагають Одесі у воєнний час.

РФ заявляє, що Україна обстріляла район Брянської області

Підконтрольні Кремлю ЗМІ повідомили про обстріл Климівський район Брянської області. Спочатку повідомили, що ЗСУ нібито обстріляли прикордонний пункт пропуску. Згодом змінили свідчення – виявилося, що обстріляні "два житлові будинки". Загиблих немає.

Ірландія виділила додатково 3 млн євро на роботу Міжнародного кримінального суду

Ірландія оголосила про виділення додаткових 3 млн євро для роботи Міжнародного кримінального суду, який розслідує злочини РФ в Україні. Про це повідомив міністр закордонних справ та оборони Ірландії Саймон Ковні під час візиту в Київ.

"Сьогодні я оголошую про додаткові 3 млн євро підтримки для роботи Міжнародного кримінального суду, щоб гарантувати його всебічну роботу. Я знаю, що прокурор був тут протягом останніх двох днів. І, звичайно, ми побачимо присутність МКС в Україні протягом багатьох наступних тижнів", — сказав він.

Міжнародний кримінальний суд у березні за зверненням 42 країн оголосив про початок розслідування воєнних злочинів внаслідок вторгнення РФ в Україну. Напередодні генпрокурор Ірина Венедіктова та прокурор МКС Карім Хан здійснили спільну робочу поїздку в Бучу на Київщині, де проводиться ексгумація тіл вбитих цивільних.

Російські війська обстріляли околицю Городні на Чернігівщині

Російські війська 14 квітня близько другої години дня обстріляли околицю Городні. Цю інформацію Суспільному підтвердив заступник міського голови Ігор Лахнеко.

Однак, з якої зброї був обстріл, він не уточнив. Сказав, що наразі на місце поїхали фахівці, які це і з’ясують. Щодо жертв, за словами Лахнека, їх немає

Львівські десантники звільнили кілька населених пунктів на півдні України

"Підрозділи 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ провели блискучу операцію щодо знищення сил підрозділів РФ", передають Сухопутні війська ЗСУ.

Парламент Молдови заборонив георгіївську стрічку і символи Z і V

Парламент Молдови на засіданні 14 квітня ухвалив в остаточному читанні законопроєкт про заборону символів російської агресії проти України — зокрема георгіївської стрічки та символів Z і V. Комуністи будуть оскаржувати закон.

Власник шрифтів Times New Roman та Arial заблокував доступ до них для клієнтів із Росії

Американська компанія Monotype, яка володіє правами на шрифти Times New Roman, Arial, Verdana, Tahoma та Helvetica, закрила для російських IP-адресів доступ до своєї бібліотеки на сайті.

Шахраї виманюють гроші у громадян під виглядом винагороди від ЄС за опитування

У Facebook зафіксовані спроби шахраїв ошукати українців під виглядом обіцянок грошової винагороди від Євросоюзу за проходження опитування. Рекламу шахрайського сайту таргетують, зокрема, на мешканців Волині.

ЄС закрив лазівку, через яку Росія могла купувати зброю

У межах п'ятого пакета санкцій, накладеного на Росію 8 квітня через війну проти України, Європейський Союз скасував лазівку, яка дозволяла обходити заборону на продаж Москві зброї, що існувала з 2014 року.

Сьогодні відбувся четвертий обмін полонених — Верещук

Сьогодні, 14 квітня, відбувся четвертий, обмін військовополоненими, повідомила глава МінТОТ Ірина Верещук.

Обміняно 5 офіцерів та 17 військовослужбовців рядового складу. Також звільнено 8 цивільних, включаючи 1 жінку.

"Загалом сьогодні додому їдуть 30 наших громадян", — додала вона.

Розвідка опублікувала дані російських військових найвищого командного складу

Українська розвідка опублікувала дані російських військових найвищого командного складу.

Дані містять біографії, документи (паспорт, військове посвідчення, адреса реєстрації) та фото членів сім’ї.

Зокрема розвідки опублікувала дані Олександра Дворнікова — з 10 квітня саме 61-літній генерал армії Дворніков відповідає за війну РФ проти України. Раніше він командував російськими військами у Сирії.

У Дніпрі плануються перейменувати всі вулиці, пов'язані з РФ

Мер Дніпра Борис Філатов створив ініціативу щодо переіменування вулиць у Дніпрі, які мають стосунок до Росії. За його словами, це питання мають розглянути на наступній сесії міськради, яка відбудеться 20 квітня.

На Харківщині підірвали міст з технікою РФ, що прямувала до Ізюма

На Харківщині підірвали міст з технікою РФ, що прямувала до Ізюма.

Путіну доповіли про крейсер "Москва"

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що Володимиру Путіну доповіли про пожежу на ракетному крейсері "Москва", але відмовився уточнити, як глава РФ відреагував на цю новину. Водночас Міноборони РФ стверджує, що флагман ЧФ РФ "зберігає плавучість". Про причини пожежі повідомляється, що вони "встановлюються".

Як місцеві відстояли Славутич (репортаж)

Понад місяць Славутич перебував у блокаді російських військових — за цей час у магазинах зникла їжа, майже тиждень не було світла. Коли війська РФ вирішили зайти у місто, мирні мешканці їх не впустили. Як місцеві відстояли Славутич та що там відбувається зараз — у матеріалі Суспільного

СІТ: До 40% російських контрактників, які брали участь у війні проти України, відмовляються повертатися

У Conflict Intelligence Team повідомили, що до 40% російських контрактників, які брали участь у війні проти України, відмовляються повертатися на українську територію.

"За нашими дуже умовними оцінками, приблизно від 20 до 40% тих контрактників, які повоювали на території України та яких вивели в Росію і готують до нового закидання, відмовляються повторно йти в бій", — заявив засновник CIT Руслан Левієв.

Він також заявив, що на сьогодні жодного з тих, хто відмовляється воювати, не вдалося притягнути в Росії до кримінальної відповідальності.

Київ та область, Лубни, Пирятин, Вінницька, Черкаська, Житомирська — повітряна тривога.

Крейсер "Москва" перекинувся та почав тонути

Після влучання українськими ракетами "Нептун" в російський крейсер "Москва" в Чорному морі зайнялася пожежа. Через шторм і вибух боєприпасів крейсер перекинувся та почав тонути, повідомили в ОК "Південь".

Українців попередили про нову кібератаку, спрямована на викрадення даних

Як повідомляє Держспецзв'язку, зафіксована нова кібератака, спрямована на викрадення даних.

"Ворожі хакери вчергове атакують українців, використовуючи "гарячі" воєнні теми. Цього разу – щодо мобілізації... масове розповсюдження серед громадян України небезпечних XLS-документів з назвою "Мобілізаційний реєстр.xls", — йдеться у повідомленні.

Відкриття документу у кінцевому результаті призведе до запуску на комп'ютері шкідливої програми IcedID, також відомої як BankBot. Вона належить до класу "банківських троянських програм", та, серед іншого, забезпечує викрадення автентифікаційних даних, пояснюють у відомстві.

РФ намагалася використати криміналітет, щоб розхитати ситуацію на Одещині — СБУ

В Одесі СБУ затримала членів угрупування, яке, за даними слідчих, співпрацювало з росіянами. Учасники угруповання "хотіли приєднатися до окупаційної «влади», якщо рашисти захоплять місто", — зазначили в СБУ.

Двоє українських пілотів звільнені з полону росіян

Двоє українських пілотів — Іван Пепеляшко та Олексій Чиж, які перебували в полоні окупантів, — повернулися додому.

Про це повідомили в ГУР Міноборони.

"Вони справді зазомбовані! Питають, чи багато в Україні "нациків". Повторюють, що хочуть звільнити Україну від нацистів. Що ми скоро знову будемо жити в одній країні, а Галичину забере Польща", — розповів Іван Пепеляшко.

Пілоти розповіли, що в СІЗО, де їх утримували, більшість українців не отримують елементарної медичної допомоги попри серйозні поранення.

Через війну видатки бюджету скоротились на 180 мільярдів гривень

Уряд фінансує лише захищені видатки — пенсії, заробітні плати, оборонний бюджет.

"Все інше ми не фінансуємо, тому були суттєво скорочення капітальні видатки — це була фактично перша хвиля скорочення", — пояснив в інтерв'ю Суспільному міністр економіки Сергій Марченко.

Chevening закрила прийом заявок на стипендії в РФ

Міжнародна стипендіальна програма від уряду Великої Британії Chevening закрила прийом заявок на стипендії в РФ.

На повоєнне відновлення України потрібно щонайменше 500 мільярдів євро

На повоєнне відновлення України потрібно щонайменше 500 мільярдів євро, це оцінка станом на березень, повідомив автор доповіді План реконструкції України" (A Blueprint for the Reconstruction of Ukraine) в інтерв'ю Meduza.

"Ми навели оцінки, за якими [на повоєнне відновлення] потрібно від 200 до 500 мільярдів євро. Це цифри станом на березень 2022 року. Чим довше йде війна, тим більше грошей буде потрібно на відновлення України. Тож це попередні оцінки. Я сподіваюся, що війна закінчиться якнайшвидше. Але ми повинні розуміти, що кожен день цієї війни приносить безліч страждань, смертей та руйнувань в Україні", — зазначив він.

Неурядова організація Centre for Economic Policy Research (CEPR), що поєднує сотні економістів-дослідників з усього світу, раніше опублікувала доповідь"План реконструкції України" (A Blueprint for the Reconstruction of Ukraine.)

Це сценарій повоєнного відновлення економіки країни за активної участі ЄС — "план Маршалла" для України, як його називають інші економісти та іноземні ЗМІ. Серед авторів доповіді професори МІТ, Гарварда, Стокгольмської та Київської шкіл економіки.

На Київщині з підвалу дістали 6 тіл закатованих та розстріляних окупантами мирних жителів

Під час зачистки села Шевченкове поліція Київщини виявила місце масової страти цивільних осіб. На території одного із домоволодінь виявлено підвальне приміщення, де було заховано тіла чоловіків віком від 40 до 50 років. На трупах виявлено сліди тортур, а також вогнепальні поранення в голову.

"Ми виявили залитий кров’ю підвал та понівечені тіла місцевих жителів, в тому числі двох братів. Жоден із загиблих не мав відношення до територіальної оборони, або будь-яких військових формувань. Село Шевченкове тривалий час знаходилось під окупацією і саме в цей період російські війська викрадали мирних жителів, знущались з громадян, після чого розстрілювали. На жаль, ми щодня фіксуємо воєнні злочини агресора на кожній території, яка була під окупацією. На Київщині, це майже 180 населених пунктів", — зазначив начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

Росія планувала захоплення Києва під виглядом навчань — розвідка

Отримані українською розвідкою документи свідчать про те, що російські військові планували захопити Київ під виглядом проведення стратегічних військових навчань, повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міноборони України.

"Зокрема угруповання російських військ "Центр", яке діяло на чернігівському та сумському напрямках, отримало завдання захопити лівобережну частину Києва", — йдеться у бойовому розпорядженні командиру 96 окремої розвідувальної бригади, яке він отримав зі штабу 1 танкової армії західного військового округу РФ.

За добу фахівці ДСНС знешкодили майже 4 тисячі вибухонебезпечних предметів

За добу 13 квітня вибухотехніки Державної служби з надзвичайних ситуацій знешкодили 3976 мін та інших вибухонебезпечних предметів.

"Протягом доби піротехнічними підрозділи ДСНС залучалися 111 разів, виявлено, вилучено і знешкоджено 3976 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 5 авіаційних бомб, обстежено територію площею 852,8 га", — повідомляє пресслужба ДСНС.

Загалом від початку повномасштабного військового вторгнення РФ на території України знешкоджено 61 979 вибухонебезпечних предметів та 417,4 кілограма вибухових речовин, у тому числі 1933 авіаційні бомби.

Якщо Фінляндія та Швеція увійдуть у НАТО, Росія знайде відповідь — Медведєв

У разі, якщо Фінляндія та Швеція приєднаються до Північноатлантичного альянсу, Росія вдасться до заходів у Балтійському регіоні, заявив заступник голови Ради безпеки Російської Федерації Дмитро Медведєв.

"Якщо Швеція та Фінляндія увійдуть до НАТО, довжина сухопутних кордонів альянсу з РФ зросте більш ніж удвічі. Звичайно, ці кордони доведеться зміцнювати. Серйозно посилити угруповання сухопутних сил та ППО, розгорнути суттєві військово-морські сили в акваторії Фінської затоки. У такому разі ні про який без'ядерний статус Балтики йти вже не зможе – баланс має бути відновлений. До сьогодні Росія на такі заходи не йшла і йти не збиралася. Якщо нас змусять — що ж: "зауважте — не ми це запропонували", як говорив герой відомого старого фільму", — наводить слова політика The Guardian.

Британська розвідка вважає наступними цілями РФ Краматорськ та Костянтинівку

Президент РФ Володимир Путін не відмовиться від окупації всієї території Донбасу, відтак наступними цілями російського наступу, який може розпочатися найближчим часом, мають стати Краматорськ та Костянтинівка, повідомляє розвідка Великої Британії.

"Українські міста стикалися з неодноразовими нападами з боку Росії протягом усього конфлікту. Міста Краматорськ та Костянтинівка, ймовірно, стануть російськими мішенями для подібних рівнів насильства", — йдеться у повідомленні, оприлюдненому у Twitter Міноборони королівства.

При цьому у розвідці вважають, що оборона Маріуполя Україною сковує значну кількість російських військ і техніки, необхідних для наступу на зазначені міста.

Втрати серед російських солдатів наблизились до 20 тисяч — Генштаб

За даними Генерального штабу Збройних сил України, станом на ранок 14 квітня втрати серед російських військовослужбовців сягнули 19 900 осіб, повідомляється на Facebook-сторінці ГШ.

Окрім того, за оцінкою Генштабу, РФ втратила:

танків — 753 од,

бойових броньованих машин — 1968 од,

артилерійських систем — 366 од,

РСЗВ — 122 од,

засоби ППО — 64 од,

літаків — 160 од,

гелікоптерів — 144 од,

автомобільної техніки — 1437 од,

кораблів та катерів — 7 од,

цистерн з паливно-мастильними матеріалами — 76,

БПЛА оперативно-тактичного рівня — 134.

Спеціальної техніки — 25.

Пускових установок ОТРК/ТРК — 4.

"Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій", — зазначили військові.

Київ, Запорізька, Вінницька, Харківська області — повітряна тривога.

Запаси ракет Javelin у США вичерпується — CSIS

За даними Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), запаси протитанкових ракет Javelin у США вичерпуються, повідомляє CNN.

Як розповів Марк Кансіан, старший радник Міжнародної програми безпеки в CSIS, поповнення запасів США новою зброєю триватиме роками.

"Сполучені Штати мають запаси для різноманітних можливих глобальних конфліктів, які можуть виникнути проти Північної Кореї, Ірану чи самої Росії. У якийсь момент ці запаси стануть настільки низькими, що військові планувальники зададуться питанням, чи можна здійснити військові плани. Сполучені Штати, ймовірно, наближаються до цього моменту", — зазначив він.

Україну з візитом відвідають голови парламентів Чехії та Польщі

14 квітня в Україну з офіційним візитом приїдуть спікери парламентів Чехії та Польщі Мілош Вистрчил і Томаш Гродський, повідомив Вистрчил у своєму Twitter.

"Є запрошення, від яких не відмовляються", — написав він.

Чеська та польська делегації мають прибути до Києва потягом.

"Слуга народу" не підтримає кримінальну відповідальність для чоловіків, які не повернулись з-за кордону

Фракція політичної партії "Слуга Народу" не буде підтримувати ухвалення законодавчої норми, зокрема, законопроєкту №7265, про відповідальність чоловіків призовного віку, які виїхали з України та не повернулися у встановлений законом термін під час воєнного стану, повідомив голова фракції "Слуга народу" та учасник переговорної групи Давид Арахамія.

"Ми вважаємо, що у такому вигляді ця законодавча норма є шкідливою і небезпечною як для оборони України сьогодні, так і для відбудови її у майбутньому. Сотні тисяч українців повернулися додому, щоб захищати свою країну під час війни. Багато з тих, хто залишився, працює за кордоном і пересилає в Україну гроші — в якості допомоги сім’ям чи як пожертвування до фондів оборони країни", — зазначив політик.

Від початку збройної агресії Росії загинули 197 дітей

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинуло 197 дітей, ще 351 дитина дістала поранення, повідомляє Офіс генпрокурора.

"Понад 548 дітей постраждали в Україні з 24 лютого 2022 року в результаті збройної агресії РФ. При цьому 197 дітей загинули і більше ніж 351 отримали поранення різного ступеня тяжкості", — йдеться у дописі оприлюдненому в Telegram.

У відомстві підкреслили, що дані не остаточні, оскільки йде робота із їхнього уточнення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих і звільнених територіях.

Оплата російського газу в рублях вважатиметься порушенням санкцій — Єврокомісія

Єврокомісія попередила країни Європейського Союзу, що оплата газу з РФ у рублях, як того вимагає Росія, розглядатиметься як порушення санкцій, повідомляє Bloomberg.

"Європейський союз попередив держави-члени, що вимога президента Володимира Путіна про те, щоб "недружні країни" фактично платили за російський газ у рублях, порушить санкції, запроваджені проти Москви після її вторгнення до України", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, у попередньому юридичному аналізі указу Путіна зазначається, що такий механізм дозволить Москві регулювати обмінний курс у своїх інтересах.

На Харківщині та Донеччині повітряна тривога.

У Білому домі обговорюють можливий візит офіційної делегації США до Києва — Politico

В адміністрації президента США Джозефа Байдена обговорюють можливість візиту офіційної делегації країни до Києва, повідомляє Politico.

За даними видання, серед можливих кандидатів на візит — президент США Джозеф Байден, віцепрезидентка Камала Харріс, голова Пентагону Ллойд Остін або держсекретар Ентоні Блінкен.

РФ нарощує наземні й авіаційні угруповання та посилює охорону кордону — Генштаб

Російські військові підрозділи посилюють охорону кордону з Україною, при цьому РФ також нарощує авіаційні та наземні угруповання, повідомляє Генштаб у ранковому зведенні.

"Ворог продовжує нарощування авіаційного угруповання поблизу східного кордону нашої Держави, посилює артилерійські підрозділи, оптимізує наявні системи управління, розвідувального та медичного забезпечення", — йдеться у повідомленні.

При цьому визначені підрозділи Збройних сил Білорусі також продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.

У Німеччині конфіскували супер’яхту російського мільярдера Усманова

Уряд Німеччини постановив конфіскувати найбільшу у світі супер'яхту Dilbar російського мільярдера Алішера Усманова вартістю понад 600 мільйонів доларів, повідомляє Bloomberg.

"Влада Гамбурга конфіскувала супер’яхту Dilbar російського мільярдера Алішера Усманова після того, як встановила, що вона на законних підставах належить його сестрі, на яку також поширюються західні санкції через війну в Україні", — йдеться у повідомленні.

У Франції призначили нового керівника розвідки

У Франції з’явився новий очільник військової розвідки (DRM) генерал Жак Ланглад де Монгро, якого призначили замість генерала Еріка Відо, відправленого у відставку через помилковий прогноз розвідувального відомства щодо ймовірності повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомляє Le Figaro.

Як пише видання, у 2010-2012 роках Де Монгро командував 1-м парашутно-гусарським полком, а з 2007 по 2010 роки відповідав за відносини зі спецслужбами міністерства під час створення у 2008-му Національного управління розвідки.

Де Монгро має очолити запущений понад рік тому проект трансформації DRM, спрямований на адаптацію військової розвідки до загострення криз і до експоненціального обсягу оброблюваних даних.

Кілька країн НАТО планують передати Україні танки — Пентагон

Низка країн Північноатлантичного альянсу найближчим часом оголосять про постачання Україні танків, повідомив прессекретар Міноборони США Джон Кірбі.

Як розповів під час брифінгу речник Пентагону, постачання озброєння розпочнеться негайно.

Росіяни захопили екіпажі ще двох цивільних суден у Маріуполі

Російські військові на території Маріупольського морського торговельного порту захопили в заручники членів екіпажів цивільних суден "Аzburg" під прапором Домініки та "Lady Augusta" під прапором Ямайки, повідомила уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова.

"10 квітня членів екіпажу двох суден: "Аzburg" — 12 моряків є громадянами України та "Lady Augusta", екіпаж якого складається із громадян Сирії, їхня кількість не відома, окупанти захопили в полон та вивезли до тимчасово окупованого Донецька", — написала вона на своєму Telegram-каналі.

Іспанське містечко на тиждень змінить назву на "Україна"

Іспанське містечко Фуентес-де-Андалусія, розташоване у провінції Севілья, за рішенням місцевої влади протягом Страсного тижня матиме ім’я "Україна", повідомило посольство України в Іспанії.

"Ця ініціатива була реалізована на вимогу мешканців містечка, які у такий спосіб вирішили продемонструвати свою солідарність з народом України на тлі російської військової агресії", — йдеться у повідомленні, оприлюдненому на Facebook-сторінці посольства.

При цьому деякі його вулиці на цей період будуть перейменовані на Київську, Маріупольську, Харківську, Херсонську та Одеську.

Австралія запровадила санкції проти 13 російських компаній

Австралійський уряд запровадив санкції проти 13 російських компаній, пов’язаних із промисловим та нафтогазовим сектором країни, повідомляє МЗС країни.

"Уряд Австралії запровадив адресні фінансові санкції щодо 14 російських державних підприємств, що мають стратегічне та економічне значення для Росії.", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, під санкціями опинились транспортна компанія "КамАЗ", суднохідні компанії СЄВМАШ і Об’єднана суднобудівна корпорація, компанія з виробництва електронних компонентів "Роселектроніка", залізничний оператор РФ "Російські залізні дороги".

Ведуться перемовини про обмін 169 військовослужбовців Нацгвардії України, які потрапили в полон на ЧАЕС — МВС

Ведуться перемовини про обмін 169 військовослужбовців Нацгвардії України, які потрапили в полон на ЧАЕС. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

“Чорнобиль — це трагічна сторінка нашої історії. Ми, на жаль, маємо констатувати, що там потрапили в полон 169 військовослужбовців Нацгвардії”, — сказав Монастирський. Наразі частина з них, за інформацією МВС, перебуває на території Республіки Білорусь, частина — в Росії, розповів міністр.

“Ми були на місці, де їх утримували. Це підземелля без світла, без можливості нормально спілкуватися. У них забрали всі засоби зв’язку, коли вони перебували там. І потім їх вивезли. Яка їхня доля, на жаль, сказати не можу”, — сказав Монастирський.

За його словами, ведуться перемовини про їхній обмін. “Але ми розуміємо, що це буде, можливо, лише після закінчення активної фази бойових дій”, — додав міністр.

Підтримуючи Україну, Японія також намагається відстояти правила гри в Азійському регіоні — експертка

Якщо ситуація в Україні не буде пропрацьована і Росія не буде зупинена, то в інших країн також будуть карти в руках, що можна діяти з використанням агресії до будь-кого із сусідніх держав. Про це розповіла в ефірі Українського радіо експертка з питань Східної Азії Наталія Бутирська.

У Японії також непросте сусідство, сказала Бутирська. Насамперед це Північна Корея, яка регулярно випробовує зброю. Тому погрози з боку Путіна використати ядерну зброю напряму стосуються і Японії, бо вони також живуть у подібних загрозах. Також Росія непростий і немирний сусід. На спірних Курильських островах Москва розміщує системи ППО і активно їх мілітаризує.

"Тобто відстоюючи наші права, Японія також намагається відстояти правила гри в Азійському регіоні", — пояснила Наталія Бутирська.

Храм Жон-Мироносиць у Харкові відновлять після обстрілів РФ — Терехов

З 14 квітня у Харкові планують почати відновлення храму Жон-Мироносиць, пошкодженого внаслідок обстрілів російських окупантів 2 березня. Про це повідомив міський голова Харкова Ігор Терехов.

"Хоча ззовні храм Жон-Мироносиць має вигляд майже неушкодженого, всередині є значні руйнування. Від завтра ми почнемо там відновлювальні роботи", — сказав Терехов.

Раніше Харківська єпархія УПЦ повідомляла, що у храмі вибиті вікна та вітражі, пошкоджений купол та інтер'єр храму.

Повітряна тривога у Полтаві, у Харкові та області, у Сумській, Дніпропетровській, Луганській областях, у Краматорському та Бахмутському районах Донецької області.

МВС відновило практичний іспит для водіїв на категорію “В”

Сервісні центри МВС відновлюють складання практичного іспиту для водіїв на категорію “В”. Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ. “Головний сервісний центр МВС погодив всі маршрути з військовими державними адміністраціями”, — йдеться у повідомленні.

Заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий поінформував, що процедуру складання практичних іспитів у період дії воєнного стану спрощено в один етап:

  • на дорогах загального користування — для відкриття категорій B, BE, C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E.
  • на автомайданчику — A1, A та B1.

Запис на практичний іспит здійснюватиметься за особистим зверненням громадянина або за номерами телефонів обраного сервісного центру МВС. Вони вказані на інформаційному порталі.

Повітряна тривога у Запорізькій області!

Найбільші нафтотрейдери світу з 15 травня планують скоротити закупівлю нафти й палива у російських державних нафтових компаній — Reuters

Найбільші нафтотрейдери світу з 15 травня планують скоротити закупівлю нафти й палива у російських державних нафтових компаній, щоб уникнути порушення санкцій Європейського Союзу проти Росії. Про це повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела.

За словами джерел, торгові компанії припиняють закупівлі у російської енергетичної групи “Роснефть”, оскільки прагнуть дотримуватись формулювань щодо наявних санкцій ЄС. Обмежувальні заходи мали на меті обмежити доступ Росії до міжнародної фінансової системи.

ЄС не вводив заборону на імпорт російської нафти у відповідь на вторгнення Росії в Україну, пише агенція. Оскільки деякі країни, такі як Німеччина, сильно залежать від російської нафти.

"Російський корабель" зазнав невдачі в ООН — Кислиця

13 квітня на засіданні Економічної і Соціальної Ради (ЕКОСОР) Російську Федерацію не переобрали до кількох допоміжних органів у системі ООН. Про це у Twitter повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Так, РФ не продовжили членство в постійному форумі ООН з корінних народів. Натомість вперше в історії обрали Україну. Українську державу представлятиме Сулейман Мамутов. Також РФ не обрали до Комітету ООН з неурядових організацій, до Виконавчого бюро Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та до органу, що координує роботу системи ООН у питанні гендерної рівності, ООН-Жінки.

“Органи ЕКОСОР направили російський корабель … “, — написав Кислиця.

Ле Пен знову назвала окупований Крим російським

Кандидатка у президенти Франції від “Національного об'єднання” Марін Ле Пен, як і 2014 року, знову назвала окупований Крим російським. Про це вона сказала в інтерв'ю BFM TV, коментуючи свої попередні заяви, у яких не заперечувала незаконність окупації Криму Росією.

“Я не заперечувала, бо був референдум. Я анітрохи про це не шкодую. Крим був українським 26 років, решту часу був російським”, — сказала Ле Пен.

ЦПД попереджає про погрози РФ завдати ударів по Києву та іншим містам

Росія погрожує завдати ударів по Києву та іншим містам, де, за словами російської сторони, можуть перебувати центри прийняття рішень. Про це інформує Центр протидії дезінформації при РНБО України.

“Бачимо спроби диверсій та завдання ударів українськими військами по об'єктах на території Росії. Якщо подібні диверсії продовжаться, ЗС РФ завдадуть ударів по центрах прийняття рішень, у тому числі в Києві, від чого російська армія досі утримувалася”, — ЦПД наводить цитату Міноборони РФ.

У ЦПД закликали українців зберігати спокій та не піддаватись маніпуляціям Кремля.

“Наші військові готові продовжувати давати відсіч ворогу. Українські міста залишаються під надійним захистом ЗСУ”, — зазначили в ЦПД.

У Маріуполі частина 36-ї бригади морської піхоти потрапила в полон під час спроби прориву — Арестович

У Маріуполі частина 36-ї бригади морської піхоти потрапила в полон під час спроби прориву. Про це розповів радник керівника Офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну 13 квітня.

За словами Арестовича, частина бригади пішла на з'єднання з “Азовом”, а частина пішла на прорив в інше місце. Вони були роз'єднані між собою і ухвалювали рішення, виходячи з ситуації.

“І ось та, що пішла сама. Ну, не сама, а, скажімо так, в іншому напрямку — потрапила під артилерійський та авіаційний удар, втратила багато людей і під час бою потрапили в полон”, – сказав Арестович. На уточнююче запитання Фейгіна він відповів, що йдеться далеко не про тисячу людей.

“Не тисяча, набагато-набагато менше, вся ця тисяча людей — це повна брехня у кілька разів перебільшена, але потрапили”, — сказав Арестович.

Раніше Міноборони РФ повідомило, що у полон до російської армії потрапили начебто 1026 військових із 36 бригади.

Іспанська мережа RIU Hotels & Resorts з 13 квітня перестала співпрацювати з російським ринком

Іспанська мережа RIU Hotels & Resorts, готелі якої працюють у тому числі у популярних у росіян ОАЕ, в Домінікані, на Мальдівах, Шрі-Ланці, з 13 квітня перестала співпрацювати з російським ринком. Відповідні листи отримали туркомпанії 12 квітня, передає Асоціація туроператорів Росії.

Водночас, в мережі повідомили, що гості, які вже мають на руках ваучери RUI, зможуть безперешкодно провести запланований у готелях мережі відпочинок. Проте нові бронювання від росіян поки що підтверджуватись не будуть.

Російські окупанти посилили обстріли Харкова: влада закликає не залишати укриття

Через посилення обстрілів районів Харкова місцева влада закликала жителів ретельно стежити за сигналами повітряної тривоги та за можливості не залишати укриття. Про це 13 квітня у своєму відеозверненні сказав міський голова Харкова Ігор Терехов.

"Максимально перебувайте в укриттях. На вулицях не наближайтеся до підозрілих предметів. Якщо бачите снаряди, що не розірвалися, або міни — негайно повідомляйте рятувальникам за телефонами "101" та "112", — сказав Терехов.

“Укрзалізниця” повідомила про 9 додаткових евакуаційних рейсів на 14 квітня

Інформація про них оприлюднена на офіційному сайті перевізника.

Покровськ:

  • 16:30 – № 234/233 Покровськ – Чоп

Львів:

  • 23:50 – № 274/273 Львів – Полтава Півд

Одеса:

  • 22:32 – № 238/237 Одеса-Головна – Ужгород

Слов’янськ:

  • 17:00 – № 274/273 Слов’янськ – Львів

Харків:

  • 11:30 – № 229/230 Харків-Пас. – Ужгород

Інші:

  • 04:00 – № 229/230 Ужгород – Харьків-Пас.
  • 11:30 – №219/220 Запоріжжя-1 – Львів
  • 14:00 – № 5501 Новозолотарівка – Лозова
  • 23:30 – № 234/233 Чоп – Дніпро

На Львівщину евакуювали близько 1000 дітей, позбавлених батьківського піклування

На Львівщину з зони бойових дій евакуювали близько 1000 дітей, позбавлених батьківського піклування. Це діти від немовлят до старшого віку. Їх розселили у 25 закладах області. Про це повідомив голова Львівської військової обласної адміністрації Максим Козицький.

"Через військову агресію Росії малечу евакуювали з Донецької, Луганської, Одеської, Харківської, Київської, Чернігівської, Запорізької, Миколаївської та Сумської областей. Також у нашу область зі зони бойових дій переїхали 12 дитбудинків сімейного типу та 6 прийомних сімей", — повідомив голова Львівської ОВА.

Дітей супроводжували з вокзалу до місця тимчасового проживання. Максим Козицький також закликав охочих допомогти цим дітям. Для цього потрібно писати на Facebook-сторінку Служби у справах дітей Львівської ОДА.

Технічний університет з Маріуполя відновить роботу в Дніпрі

Приазовський державний технічний університет, який працював у Маріуполі, відновить роботу в Дніпрі. Про це йдеться в повідомленні на сайті університету. Університет "Дніпровська політехніка" у профільному міністерстві затвердили як майданчик для відновлення вишу, зазначили в повідомленні.

"Ми отримали можливість для продовження реалізації наших найамбітніших планів – якісної підготовки нової української еліти! Дякуємо за гостинність місту Дніпро на Національному технічному університету «Дніпровська політехніка»!" – сказано в повідомленні.

З 18 квітня виш планує відновити навчальний процес в онлайн-режимі.

“Україна повинна бити у всі дзвони” — аналітикиня про масову видачу паспортів РФ депортованим українцям

Росія масово видає паспорти РФ примусово депортованим українцям, щоб вирішувати свої демографічні проблеми та проблеми з робочою некваліфікованою силою. Про це в ефірі Українського радіо розповіла керівниця проєкту Центру дослідження проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко. За її словами, українці потрапляють у віддалені регіони РФ, щоб не могли так легко повернутися назад.

"Відзначу, якщо у людей забрали паперові документи, то вони можуть користуватися електронними, зокрема у додатку “Дія”. Е-документи мають юридичну силу", — пояснила Кучеренко.

Україна, за словами Кучеренко, повинна бити у всі дзвони, дуже ретельно і систематично працювати над встановленням тих людей, яких депортували та говорити про ці злочини світові. У тому ж Радбезі ООН чи міжнародному комітеті Червоного Хреста.

В РФ готують нормативні акти, щоб дозволити передавати примусово вивезених українських дітей у сім'ї в Росії — Лазебна

За інформацією Мінсоцполітики України, Мінпросвіти РФ готує проєкти нормативних актів, які дозволять передавати дітей-громадян України, примусово вивезених з тимчасово окупованих територій, до сімей російських громадян. У тому числі шляхом їхнього усиновлення. Про це інформує пресслужба Мінсоцполітики.

“Це цинізм за будь-якими межами. Через війну Російської Федерації проти України загинула 191 дитина, 350 дітей отримали поранення, і це ми не маємо повних даних з Маріуполя та інших міст, у яких зараз відбуваються активні бойові дії”, — сказала міністерка соціальної політики України Марина Лазебна.

Тож Мінсоцполітики разом з членами Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану та віцепрем’єр-міністром – міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Іриною Верещук підготували звернення про неприпустимість передання дітей – громадян України, примусово вивезених до держави-агресора, в сім’ї російських громадян.

Найближчим часом ці звернення будуть спрямовані до Комітету ООН з прав людини, членів Комітету ООН з прав дитини, Міжнародного суду ООН в Гаазі, Верховного комісара ООН у справах біженців, до урядів країн-партнерів України.

Під Харковом підбили 40 одиниць техніки російських військ — Арестович

Збройні сили України підбили колону російської техніки на північ від Харкова. Про це 13 квітня в ефірі програми "Фейгин Live" повідомив радник керівника Офісу президента Олексій Арестович.

"Трохи розстріляли колону (російських військ — ред.), північніше Харкова, позавчора, там 40 машин підбили… Це дуже-дуже багато, велике військове везіння для нас і велике військове невезіння для них", — сказав Арестович.

Він також підтвердив інформацію про зруйнування переправи на Ізюмщині. "Накрили дійсно переправу, один з понтонних мостів, який (окупанти — ред.) організували для переправки військ через Сіверський Донець", — повідомив радник керівника ОП.

Укрзалізниця отримала 15 пристроїв для доступу до супутникового інтернету Starlink

Про це повідомляє пресслужба уряду. Системи залізничникам надала одна з найбільших IT-компаній України N-iX. Компанія отримала 10 пристроїв Starlink першого покоління та 5 — другого.

Ле Пен виступає за те, щоб Франція залишила об'єднане командування НАТО

Кандидатка у президенти Франції від ультраправої партії “Національне об'єднання” Марін Ле Пен виступає за те, щоб Франція залишила об'єднане командування НАТО. Про це Ле Пен, яка разом із Макроном вийшла у другий тур виборів, заявила під час пресконференції у середу, 13 квітня, повідомляє Le Monde.

Ле Пен пояснила, що йдеться не про вихід із НАТО, а про повернення до політики 1966-2009 років. Тоді Франції понад 40 років не було у військовому командуванні НАТО. Це сталося після того, як Шарль де Голль ухвалив рішення про вихід Франції із командування. Водночас Ле Пен заявила, що вона не буде відмовлятися від п’ятої статті договору НАТО про колективну безпеку. У ній прописано, що у разі нападу на одного з членів НАТО решта союзників будуть його обороняти.

Також Ле Пен пообіцяла у разі її обрання сприяти стратегічному зближенню НАТО і Росії після завершення війни в Україні.

Актор Міккі Рурк закликав США та НАТО підтримати Зеленського

"Чому США і країни НАТО не можуть дати президенту Зеленському те, що йому і його народу потрібно для боротьби? Українці-сміливі та горді люди, які хочуть жити в умовах демократії. Ми сидимо без діла, у нас є дах над головою, їжа в будинку, ми ходимо вечеряти, ходимо в кіно, водимо наших дітей в парк і спимо вночі в наших ліжках, а не ховаємося в підземеллі. Але виправдання з боку США і НАТО — це всього лише слова", — написав Рурк і опублікував фото російського генерала Олександра Дворнікова, який командує російськими військами в Україні.

У Чернігові почали розбирати завали стадіону імені Гагаріна

Близько сотні містян розбирали завали розбомбленого стадіону імені Гагаріна у Чернігові. Відеозвернення з проханням про допомогу опублікував напередодні директор стадіону Андрій Волков.

За словами Волкова, окрім майже сотні небайдужих містян на стадіоні працювали й 40 рятувальників. Він додав, що 13 квітня вони зробили велику частину роботу на стадіоні – розчистили проїзд для важкої техніки. У четвер з 10 ранку Андрій Волков запрошує чоловіків – потрібно буде перенести важкі спортивні конструкції.

Трюдо утримався від вживання слова "геноцид" щодо війни в Україні

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що вважає "абсолютно правильним" використання слова "геноцид" для опису дій Росії на Україні, але сам утримався від вживання цього слова.

"Існують офіційні процеси, пов'язані з визначенням геноциду, але я думаю, що абсолютно правильно, що більше людей говорять і використовують слово "геноцид" в термінах того, що робить Росія, що зробив Володимир Путін", — сказав Трюдо на пресконференції в Лавалі, Квебек.

Трюдо також заявив, що Росія нападає на"українську ідентичність і культуру" і згадав напади російських військових на цивільне населення, в тому числі на медичні установи та залізничні станції, а також на сексуальне насильство.

ГУР опублікував розмови військових РФ: "Путін наказав усе з землею рівняти"

Головне управління розвідки Міноборони опублікувало чергове перехоплення розмов військовослужбовців РФ, яке розкриває плани російського командування щодо війни в Україні.

"Мобілізований військовослужбовець армії агресора, Олег Карасьов, розповів дружині про те, які вказівки отримали російські військові щодо подальших дій в Україні: «"Путін сказав, якщо до 10 травня ні х… не зробимо, то все з землею рівняти", — повідомили в ГУР.

"Є розпорядження "Рубіжне ще намагаємось "звільнити", а Лисичанськ і Сєвєродонецьк із землею зрівнюємо. Не будемо намагатись. Наші контрактники просунутися не можуть. Позасідали так (ЗСУ - ред.), що кожен день з танків і зі всієї х…", — йдеться у перехопленій розмові.

На початок