У Черкасах волонтерки плетуть "кікімори" для снайперів

У Черкасах волонтерки плетуть "кікімори" для снайперів

У Черкасах волонтерки плетуть "кікімори" для снайперів
. Суспільне Черкаси

Волонтерки Черкаського гуманітарного центру сплели "кікімору" для снайпера. Цей захисний одяг допомагає бійцям бути непомітними для ворога на полі бою. Для роботи взяли натуральну нитку з щіток для побілки. Про це Суспільному розповіла волонтерка Олена Кочагіна.

За словами Олени Кочагіної, жінки розпускають щітки для побілки і беруть нитки для виготовлення "кікімори":

"Беремо частинку розпущеної щітки. Вони нарізані сегментами по 30 сантиметрів. Складаємо докупи кілька цих деталей і протягуємо через вільне вічко".

Цю методику плетіння запозичили у волонтерів, які виготовляють захисні костюми із 2014 року, сказала вона. Для роботи потрібні не синтетичні, а натуральні нитки.

Волонтерки Черкаського гуманітарного центру сплели "кікімору"
Волонтерка Олена Кочагіна. Суспільне Черкаси

"Надаємо перевагу матеріалам натуральним, у випадку загоряння вони не будуть сплавлюватися, і це безпека нашого воїна, тобто наша безпечна, бо вона ще й на основі із бавовняного матеріалу. Вона не синтетична, вона вся із натуральних матеріалів виготовлена", – пояснила волонтерка.

За словами Олени, "кікімори" виготовляють з вірою в те, що вона захистить бійця від ворога:

"Ми всі сюди вкладаємо частинку своєї душі, дуже хочемо, щоб кожен наш воїн був захищений, і тому всі дружно бажаємо йому життя, здоров’я і захисту, кожному воїну, якому це знадобиться".

Четверо дівчат виготовляли "кікімору" протягом чотирьох днів безперервної роботи, розказала волонтерка Катерина Грузиненко. Дівчина – працівниця Будинку культури імені Кулика, а нині всі дні повномасштабної війни волонтерить.

"Нас попросили зробити. Ми вперше спробували, ми ніколи її не плели, дізналися технологію, запитали, хто плів уже, як це правильно робити, і методом спроб зрозуміли як і вже набили руку. Робимо таку універсальну, тому що вона одягається, зав’язується. Ми так пробуємо, надіємося, що вона допоможе нашим хлопцям", – розповіла Катерина.

"Кікімора" є універсальною для бійців. Волонтер Василь Новак перевірив на собі її функціональність і поділився враженнями:

Волонтерки Черкаського гуманітарного центру сплели "кікімору"
Волонтер Василь Новак. Суспільне Черкаси

"Враження, що я, як копиця сіна. Думаю, що, як ляжу на підлогу, то мене вже не буде видно. Вона із сіточкою, провітрюється, натуральні матеріали", – прокоментував Василь.

Нині є потреба в матеріалі для виготовлення "кікімор". Щоб річ була натуральною та легкою, шукають мішковину і спеціальну нитку, сказала заступниця міського голови Черкас Марина Гаркава:

"Отакі щітки для побілки розбирають і плетуть із них "кікімори". І мішковину також розбирають на матеріал, і це дуже їм потрібно".

Волонтерки Черкаського гуманітарного центру сплели "кікімору"
Заступниця міського голови Черкас Марина Гаркава. Суспільне Черкаси

Марина Гаркава звернулася до жителів з проханням поділитися матеріалами для виготовлення захисного одягу.

Що відомо

  • 24 лютого о четвертій годині ранку Росія напала на Україну. Президент Росії Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення щодо початку військової операції на Донбасі.
  • Зранку 1 березня на Черкащині зафіксували чотири вибухи в Уманському районі. Життю черкаських військових, які отримали травми під час вибухів в Умані, нічого не загрожує.
  • 12 березня на Черкащині під час нічних авіанальотів збили ракету. Її уламки впали на подвір'я, пошкодивши будинок і кілька авто, травмованих немає повідомив керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.
  • На Черкащині в ніч на 16 березня збили ракету, повідомив радник керівника Обласної військової адміністрації Олександр Скічко. За його словами, травмованих унаслідок події немає.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок