Генасамблея ООН виключила Росію із Ради з прав людини

Генасамблея ООН виключила Росію із Ради з прав людини

Важливо
Генасамблея ООН виключила Росію із Ради з прав людини
. Фото: Facebook

Генеральна асамблея ООН підтримала виключення Росії зі складу Ради з прав людини на засіданні 7 квітня.

Як повідомляє CNN, таке рішення підтримали 93 країни, проти висловились 24. Утримались від голосування представники 58 держав.

"У проєкті резолюції Генасамблея ООН заявила, що "зупинить дію права членства у Раді з прав людини члена Ради, який вчиняє грубі та систематичні порушення прав людини", — зазначає видання.

При цьому перед голосуванням заступник постійного представника Росії при ООН Геннадій Кузьмін закликав усі держави-члени ООН відхилити резолюцію, назвавши її проєкт "небезпечним прецедентом".

"Сьогодні не час і місце для театральності. Проєкт резолюції, який ми сьогодні розглядаємо, не має жодного стосунку до реальної ситуації із правами людини на місцях", — сказав він.

За даними CNN, російські дипломати розіслали записку з погрозами делегаціям країн-членів ООН, аби вони не призупиняли участь РФ у діяльності Ради ООН з прав людини:"Не тільки підтримка такої ініціативи, але й рівновіддалена позиція при голосуванні (утримання або неучасть у голосуванні) буде розцінюватися як недружній крок", — ішлося в записці.

Хто проголосував проти і утримався

24 держави проголосували проти: Білорусь, Китай, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан, Сирія, КНДР, Куба, Нікарагуа, Алжир, Болівія, Бурунді, Габон, ЦАР, Конго, Еритрея, Ефіопія, Малі, Зімбабве та В’єтнам;

Серед 58 держав, які утрималися — Індія, Бразилія, Єгипет, Йордан, ОАЕ, Саудівська Аравія, ПАР.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • Росія накопичує техніку і живу силу для наступу на Донбасі. Влада України закликала мешканців Донецької і Луганської областей евакуюватись. У Харківській області рекомендується виїхати жителям населених пунктів в Ізюмському напрямку, заявив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. За його словами, евакуювати Харків наразі немає потреби.
  • Станом на 7 квітня російські війська не змогли прорвати оборону ЗСУ в районі населеного пункту Новотошківське, що на Луганщині.
  • Заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Грузевич повідомив, що у РФ було дві стратегічні цілі: вийти на кордони Донецької та Луганської областей та захопити Київ. Він не виключив, що після перегрупування військ РФ, буде повторна спроба захопити столицю.

Читайте також

ЗСУ звільняють села Херсонщини та відбивають атаки на Донбасі

Маріуполь для Росії — медалька, яку вони хочуть повісити на груди — Зеленський

Зеленський пояснив, чому росіяни пішли з Київської області

Київ, Буча, Ірпінь, Гостомель. Що відбувається в столиці та області. Текстовий онлайн

На початок