Росія завершує підготовку наступу на Донбасі — Генштаб

Росія завершує підготовку наступу на Донбасі — Генштаб

Росія завершує підготовку наступу на Донбасі — Генштаб
. Фото: Associated Press

Збройні угруповання РФ перегруповують свої сили, щоб завершити підготовку наступу на позиції ЗСУ на Донбасі.

Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

"Ворог продовжує підготовку до наступу на сході України. Окупанти здійснюють перегрупування військ з метою завершення формування наступального угруповання, здійснюють заходи щодо нарощування авіаційної складової та системи управління, продовжують ведення розвідки", — йдеться у повідомленні.

При цьому росіяни зосереджують основні зусилля на захопленні міста Маріуполь, веденні наступу у районі міста Ізюм та спробах прорвати оборону на Донецькому напрямку.

На Сіверському напрямку РФ завершує проведення перегрупування та відновлення боєздатності підрозділів Центрального військового округу у визначених районах Брянської та Курської областей.

"Не виключається імовірність подальшого направлення зазначених підрозділів на інші операційні напрямки, зокрема і для ведення бойових дій на Донецькому та Луганському напрямках", — зазначили в ГШ.

На Донецькому і Таврійському напрямках РФ продовжує обстріли та штурмові дії.

"Завдає ракетно-бомбових ударів, веде артилерійський вогонь по цивільній інфраструктурі населених пунктів. Порт Бердянськ окупантами використовується для перекидання озброєння, військової техніки та особового складу", — розповіли у Генштабі.

Також російські військові активізували зусилля на Сєверодонецькому напрямку, де вони намагаються продовжувати наступ в районах населених пунктів Донецький, Новотошківське і Попасна.

Водночас росіяни намагалися провести наступ у районах населених пунктів Мар’їнка, Борівське та Солодке, однак успіху не мали.

"Ймовірно, окупанти найближчим часом намагатимуться прорвати оборону наших військ в Сєверодонецькому, Авдіївському та Курахівському районах", — зауважили в ГШ.

Як розповіли військові, при цьому окремі підрозділи російських військ зі складу Східного військового округу та повітряно-десантних військ РФ, що після відходу з України відновлюють боєздатність та здійснюють перегрупування на території Білорусі, ймовірно, будуть направлені для посилення угруповання військ Росії на Слобожанському напрямку. Нині РФ проводить там активні заходи із нарощування системи управління та зв’язку в інтересах наступального угруповання військ.

В районі Харкова до п’яти батальйонних тактичних груп ворога продовжують блокувати місто та обстрілювати його з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів.

"Окупанти утримують місто Ізюм, намагаються продовжити наступ у напрямку на Слов’янськ та Барвінкове", — зазначили в Генштабі.

На Південнобузькому напрямку РФ намагається не допустити подальшого просування підрозділів Збройних сил України та покращити тактичне положення своїх підрозділів в деяких районах.

"На Південнобузькому напрямку противник вів артилерійський вогонь, на окремих напрямках застосовував армійську авіацію. Намагається продовжити наступальні дії у напрямку населеного пункту Олександрівка", — йдеться у дописі.

На Волинському напрямку існує імовірність ракетно-бомбових ударів Росії по об’єктах військової та цивільної інфраструктури з території Республіки Білорусь.

На Поліському напрямку РФ активних дій не проводила.

"Підрозділи окупантів, що виведені на територію Республіки Білорусь, здійснюють демонстраційні дії з метою недопущення перекидання підрозділів Збройних сил України з вказаного району на інші напрямки", — зауважили у Генеральному Штабі.

При цьому корабельні угруповання противника в акваторіях Чорного й Азовського морів продовжують виконувати завдання щодо завдання ракетних ударів по території України, ізоляції району ведення бойових дій та ведення розвідки.

"Окупаційна влада продовжує обмежувати права громадян України на тимчасово зайнятих територіях. Так, у Запорізькій області російські окупанти заборонили виїзд особам чоловічої статі у бік підконтрольної Українській владі території. Також фіксується зростання дефіциту товарів першої необхідності, особливо продовольчих, що в подальшому може призвести до ускладнення гуманітарної ситуації в зайнятому російськими окупантами регіоні", — підсумували в Генштабі.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • Росія накопичує техніку і живу силу для наступу на Донбасі. Влада України закликала мешканців Донецької і Луганської областей евакуюватись. У Харківській області рекомендується виїхати жителям населених пунктів в Ізюмському напрямку, заявив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. За його словами, евакуювати Харків наразі немає потреби.
  • Станом на 7 квітня російські війська не змогли прорвати оборону ЗСУ в районі населеного пункту Новотошківське, що на Луганщині.
  • Заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Грузевич повідомив, що у РФ було дві стратегічні цілі: вийти на кордони Донецької та Луганської областей та захопити Київ. Він не виключив, що після перегрупування військ РФ, буде повторна спроба захопити столицю.

Читайте також

ЗСУ звільняють села Херсонщини та відбивають атаки на Донбасі

Маріуполь для Росії — медалька, яку вони хочуть повісити на груди — Зеленський

Зеленський пояснив, чому росіяни пішли з Київської області

Київ, Буча, Ірпінь, Гостомель. Що відбувається в столиці та області. Текстовий онлайн

На початок