"Не повернувся": у боях за Маріуполь загинув 24-річний черкащанин

"Не повернувся": у боях за Маріуполь загинув 24-річний черкащанин

"Не повернувся": у боях за Маріуполь загинув 24-річний черкащанин
. Фото Олександра Дерев'янка

У боях за Маріуполь 5 квітня загинув 24-річний черкащанин Олександр Дерев'янко. Про це повідомив командир другого батальйону полку "Азов" Дмитро Кухарчук. Друзі Олександра розповіли Суспільному, яким він був.

За словами Дмитра Кухарчука, його побратим Олександр Дерев‘янко: загинув у боях за Маріуполь:

"У Черкасах його знали як Казіміра. Саша був світлою людиною, справжнім прикладом нового покоління українських націоналістів, взірцевим. Саме такі мали будувати світлу українську державу після війни, але прокляті орки не дали дожити йому до 25 років".

Черкащанин Денис Гайда — однокурсник Олександра. Пригадав, як вони розпочинали дружбу:

"Ми з ним однолітки, навчались на одній спеціальності у технікумі, тому часто ділились шпаргалками до іспитів. Він мені давав кітель на лабораторні, коли я забував свій, а сам просив технологічні картки на страви. Ми вчились на кухарів, якими не планували бути. Пам’ятаю, як в один момент він побачив, що я ходжу на футбол і написав, що теж хоче потрапити в Ультрас Черкаси. Просив скинути тексти зарядів, розпитував, що таке «фірми», а я тоді пояснював, що головне бажання і варто просто прийти на сектор та не соромитись".

Денис розповів, що Олександр був не лише вболівальником, а й сам активно займався спортом: "Мені було приємно спостерігати за його подальшим життєвим шляхом. Він швидко потрапив на тренування у майбутній спортзал імені Амброса, який ще був на другому поверсі колишньої Тютюнової фабрики в Черкасах. Він швидко почав здобувати перші спортивні перемоги. Я був на його перших виїздах, де він починав вбирати навколофутбольну культуру, а потім він катнув «золотий сезон»Відвідав всі матчі (домашні та виїздні) черкаського клубу "Дніпро" протягом року. Я прозрівав з його темпів. Він переїхав у Київ та почав ганяти за «Динамо», швидко прижився там, брав участь в турнірах зі змішаних єдиноборств MMA, виховував дітей в таборі «Азовець», а потім сам пішов служити в «Азов» у Маріуполь. Там і відбувся його останній бій".

Денис зізнався — втратив близького друга. Нині хлопець ще більше розуміє ціну перемоги:

"Перечитую листування і розумію, що Казімір, був мені навіть ближчим за Амброса. Тому, особисто для мене, — це друга болюча втрата близької людини у сучасній російсько-українській війні. Варто адекватно усвідомлювати реалії. Попереду ще тривала і велика війна, яка принесе багато втрат і перемог, тому нас чекає багато емоційних гойдалок та дуже багато роботи".

"Не дотримався однієї обіцянки — повернутися": у боях за Маріуполь загинув черкащанин
Олександр Дерев'янко (ліворуч). Фото Дениса Гайди

Черкащанин Іван Хижняк познайомився із Олександром на секторі ультрас. Відтоді, розповів, вони були найкращими друзями:

"Прийшов я на сектор у 2015 чи у 2016 році, приблизно у той час, коли прийшов і він. Познайомились там: трибуна, футбол, спільна поїздка на фестиваль до Холодного Яру. І його кар'єра стрімко пішла вгору: спочатку він не знав зарядів, але швидко «відкатав золото» разом зі мною та іншими вболівальниками. За цей період ми і сварились, і мирились. Чого тільки не було: подорожували автобусами, потягами, автостопом і де тільки ми не були", — пригадав Іван.

Згодом Олександр переїхав до Києва: там займався патріотичною діяльністю, спортом, після чого пішов до полку "Азов", розповів Іван Хижняк:

"Коли Саша переїхав у Київ, він вболівав за столичну команду «Динамо», але черкаський «Дніпро» він не забував. Нещодавно у нього закінчувався контракт і він, враховуючи ситуацію в країні, вирішив його продовжити. Тож найцікавіше те, що ніколи Саша не порушував обіцянок, крім останньої, де він мамі пообіцяв, що повернеться. Тож це його перша обіцянка, якої він не дотримався".

"Не дотримався однієї обіцянки — повернутися": у боях за Маріуполь загинув черкащанин
Фото Олександра Дерев'янка

Іван розповів, яким був Олександр:

"Саша — це людина, яка віддавала все іншим і ніколи не відмовляла у допомозі. Сашко був готовий допомогти кожному, хто до нього звертався, при цьому соромився сам попросити про допомогу. Я не знаю жодної людини, яка б сказала, що він відмовив допомогти".

Що відомо

  • 24 лютого о четвертій годині ранку Росія напала на Україну. Президент Росії Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення щодо початку військової операції на Донбасі.
  • Зранку 1 березня на Черкащині зафіксували чотири вибухи в Уманському районі. Життю черкаських військових, які отримали травми під час вибухів в Умані, нічого не загрожує.
  • 12 березня на Черкащині під час нічних авіанальотів збили ракету. Її уламки впали на подвір'я, пошкодивши будинок і кілька авто, травмованих немає повідомив керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.
  • На Черкащині в ніч на 16 березня збили ракету, повідомив радник керівника Обласної військової адміністрації Олександр Скічко. За його словами, травмованих унаслідок події немає.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок