Перевищення амонію: через пошкодження складу міндобрив досліджують річку Іква на Рівненщині

Перевищення амонію: через пошкодження складу міндобрив досліджують річку Іква на Рівненщині

Важливо
Перевищення амонію: через пошкодження складу міндобрив досліджують річку Іква на Рівненщині
. Колаж: google maps/Суспільне Рівне

На Рівненщині дослідження проб поверхневої води річки Іква показали перевищення амонію. Про це Суспільному 6 квітня повідомив заступник начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Петро Колодич. Про забруднення річки 5 квітня проінформували у військовій адміністрації Тернопільщини, де уламки ракети пошкодили резервуари з мінеральними добривами.

6 квітня на гарячу лінію Держекоінспекції звернулись жителі Дубенського району після того, як побачили мертву рибу у річці. На місце виїхали спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю екоінспекції, зазначив Петро Колодич

"У районі сіл Сапанівчик та Берег Дубенського району візуально встановлено невластиве забарвлення водних ресурсів з виділенням специфічного запаху, було відібрано проби води в річці Іква та підтверджено факт загибелі біоресурсів", — зазначив він.

У відібраних пробах поверхневої води річки Іква на Дубенщині, станом на 6 квітня, встановили перевищення по вмісту амонію, розповів Петро Колодич. Він акцентував, що вимірювання, зокрема, по нітратах, тривають.

Як реагують у громадах

Голова Смизької тергромади, що межує з Кременецьким районом, Олександр Федоров розповів Суспільному, що населені пункти громади — на віддалі від місця забруднення. Проблем з якістю води не прогнозує й через особливості місцевості й водоносного горизонту.

"Вчора працювали Держпродспоживслужба, й сьогодні мають відібрати дослідні зразки у криницях. Ми це питання тримаємо на контролі. Рекомендували населенню не брати води, не брати риби. Але ми добре розуміємо дію аміаку, яка нестійка, вона випаровується, вона природним шляхом очищується й у нас на території за днів два ми повинні взагалі забути про це все", — уточнив очільник громади.

Міський голова Дубна Василь Антонюк повідомив Суспільному, що за даними на ранок 6 квітня, забруднення у межах міста немає.

"Сьогодні знову ж таки зібрали аналізи, результати будуть відомі на завтра. Тобто, на сьогодні немає ніякої інформації щодо погіршення стану справ самої річки. Сьогодні збираємо також комісію з надзвичайних ситуацій, щоб знати ситуацію в загальному, що стосується проблем, які можуть виникнути", — коментує Василь Антонюк.

Що передувало

5 квітня увечері на сторінці у Facebook Тернопільської військової адміністрації повідомили, що сили ППО збили у Кременецькому районі крилату ракету. Її уламки пошкодили шість резервуарів з органічними добривами.

"Внаслідок цього відбувся витік хімікатів, основною складовою яких є аміак. Вже через декілька годин вдалося ліквідувати витік. Фахівці Тернопільського лабораторного центру періодично роблять обстеження навколишнього середовища. Відбулося також забруднення води у річці Іква", — йдеться у повідомленні.

Згодом голова Кременецької районної адміністрації Віталій Кудлак у відеозверненні повідомив, що за течією річки Іква знаходиться село Сапанів, жителями якого рекомендували утриматися від використання води з колодязів. У всіх інших населених пунктах Кременецького району питну воду дозволили споживати.

Голова Кременецької громади Андрій Смаглюк повідомив, що інформація про перевищення аміаку в Ікві у декілька разів почала надходити увечері 5 квітня.

"Екологи прийняли рішення не використовувати воду в межах річки Іква, куди могли потрапити речовини. Це стосується села Сапанів. В місті Кременці можна використовувати воду з кранів, пити її. І в інших селах теж, бо речовини пішли за течією. Лише прошу утриматися від пиття води з криниць та колонок жителів вулиці Березина в Кременці. Коли рівень шкідливих речовин зменшиться, ми повідомимо", – сказав голова Кременецької громади Андрій Смаглюк.

Керівник обласного центру контролю та профілактики хвороб Роман Сафонов по обіді Суспільному повідомив, що спеціалісти фіксують переміщення забруднення в район залізничного вокзалу у Дубні:

"Ну це природно, і це забруднення буде далі переміщатися. Не виключаємо, що в якомусь місці може бути гідрогеологічне вікно і з річки відбудеться потрапляння в поверхневий шар води, якою користуються люди. Це може бути і за 20-30 кілометрів, цього не можна виключати. Тому моніторинг робиться по всій області. Так само по річці Іква ми будемо відстежувати динаміку і повідомимо, коли ситуація нормалізується."

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок