"Мистецтво – моя зброя". Художниця із Франківська виставила на аукціон картину, щоб допомогти ЗСУ

"Мистецтво – моя зброя". Художниця із Франківська виставила на аукціон картину, щоб допомогти ЗСУ

"Мистецтво – моя зброя". Художниця із Франківська виставила на аукціон картину, щоб допомогти ЗСУ
. Фото: Суспільне Карпати

В Івано-Франківську художниця Оксана Тригуб-Мілашевич малює картини, щоб допомогти Збройним силам України. Майже всі гроші, вторговані за продаж робіт, вона передасть на потреби української армії, розповіла мисткиня кореспондентці Суспільного.

"Небо моєї країни" – перша авторська робота, з якою художниця Оксана Тригуб-Мілашевич вийшла на мистецький фронт. Вона розповідає, що написала картину у перший тиждень повномасштабної війни. Через її сюжет авторка хоче нагадати світовій спільноті про важливість закриття повітряного простору над Україною.

"Мистецтво – моя зброя". Художниця з Франківська виставила на аукціон картину, щоб допомогти ЗСУ
"Небо моєї країни" — перша картина Оксани Тригуб-Мілашевич, яку художниця написала на початку повномасштабної війни. Фото: Суспільне Карпати

Оксана народилася у Горлівці, де зараз тривають активні бойові дії. У 2014 році переїхала до Івано-Франківська. Тут з чоловіком та дітьми живе вже вісім років.

"У мене батьки там залишилися. Я ще встигла у 2014 році з ними побачитися. Але це була наша передостання зустріч там. Ситуація — дуже напружена, а з війною тим більше. Там тривали на околицях бої. Останні роки було більш-менш тихо. Однак зараз вони знову все це відчувають. Вони не могли виїхати, бо там залишалися їхні батьки, яких не транспортуєш", — розповідає Оксана Тригуб-Мілашевич.

"Мистецтво – моя зброя". Художниця з Франківська виставила на аукціон картину, щоб допомогти ЗСУ
Оксана Тригуб-Мілашевич народилася у Горлівці. Фото: Суспільне Карпати

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну свої хвилювання та біль художниця передає через картини. Адже мистецтво вважає своєю зброєю, ділиться Оксана.

На благодійний аукціон мисткиня виставила роботу під назвою "Яблунева пісня". Її почала малювати ще до війни для української кінострічки. 70% з її продажу відправить на рахунок благодійного фонду Сергія Притули, який підтримує Збройні сили України. Решта із вторгованих грошей витратить на матеріали. Адже мисткиня планує й надалі проводити благодійні аукціони.

"Мистецтво – моя зброя". Художниця з Франківська виставила на аукціон картину, щоб допомогти ЗСУ
На благодійний аукціон мисткиня виставила роботу під назвою "Яблунева пісня". Фото: Суспільне Карпати

"Чому "Яблунева пісня"? Сади скоро мають цвісти. А десь для когось вони вже не зацвітуть. Я на минулому тижні її дописала. Розуміла, що зараз це — на часі. Хочеться, щоб душі людей, які загинули у війні, побачили весну. Хоча б якусь частинку передати, духовно й емоційно, що хтось не побачить цю весну. Бувають такі періоди в житті, що надихатися не можеш. І от зараз такий період. Хочеться поспішати, любити, малювати, писати, встигнути", — ділиться Оксана Тригуб-Мілашевич.

Наразі художниця працює одночасно над трьома картинами. Їх також планує згодом виставити на продаж. Оксана Тригуб-Мілашевич розповідає, що українська історія та традиції надихають її на написання цих робіт.

"Одночасно почала працювати над різними сюжетами. В одному — над портретом Івана Сірка. Він мені дуже подобається — такий козак-характерник. Має таку потужну силу. Інша картина, яку я пишу, – дівчина в полі з колоссям у волоссі. Як я кажу, зараз — мій мистецький фронт. У нас багато художників, хто залучений до благодійності. Я пишаюся, я тішуся від того, що я — частина майбутньої нашої перемоги. Я вірю в це кожною клітинкою свого тіла", — каже мисткиня.

Після перемоги України художниця Оксана Тригуб-Мілашевич планує ще більше подорожувати разом із сім’єю, продовжувати займатися мистецтвом та здійснити свою давню мрію – провести персональну виставку у Франції.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок