У Франківську з міського озера виловлюють товстолобів та роблять консерви для ЗСУ

У Франківську з міського озера виловлюють товстолобів та роблять консерви для ЗСУ

У Франківську з міського озера виловлюють товстолобів та роблять консерви для ЗСУ
. Фото: Любомир Стрембіцький

З міського озера в Івано-Франківську виловлюють товстолобів та готують консервацію, яку передають українським військовим. Про це кореспондентці Суспільного розповів керівник Державного агентства рибного господарства в області Любомир Стрембіцький.

З його слів, вилов риби з водойми погодив Інститут рибного господарства НААН України. З озера виловлюють товстолобів старшої вікової групи.

"Раніше у нас були випадки масової загибелі риби, на які наші громадяни звертали увагу. Риба — це живий організм, який росте, набирає вагу, старіє і помирає. Коли ми говорили із представниками парку, то минулого року вони закопали приблизно шість тонн риби. Позаминулого — приблизно 12 тонн. Зараз ми виловлюємо товстолобів. У цьому нічого страшного немає. Більша катастрофа була б, якби риба гинула, і ми знову мусили б її прикопувати", — розповідає Любомир Стрембіцький.

У Франківську з міського озера виловлюють товстолобів та роблять консерви для ЗСУ
З озера виловлюють товстолобів старшої вікової групи. Фото: Любомир Стрембіцький

За його словами, рибу з озера виловлюють наймані рибалки. Товстолобів передають міській раді, а потім рибу розподіляють по освітніх закладах, де її обробляють.

"Чистять рибу в освітніх закладах. Там її ріжуть на філе. На базі кулінарного училища організували перероблення риби. Там все закручують у банки та роблять тушкованку. На базі училища є спеціалісти, які цим займаються", — говорить Любомир Стрембіцький.

У Франківську з міського озера виловлюють товстолобів та роблять консерви для ЗСУ
Рибу з озера виловлюють рибалки, а потім передають усе міській раді. Фото: Любомир Стрембіцький

Виловлювати та переробляти товстолобів почали наприкінці березня. Усього з міського озера витягли понад чотири тонни риби, каже керівник Державного агентства рибного господарства в області. Рибпатрулі також порадили виловлювати товстолобів й з міського озера у Тлумачі, однак поки що влада не ухвалила рішення.

"У них є варіанти: або риба помиратиме, а ми будемо рахувати їм збитки, або на міському озері у Тлумачі так само вилучатимуть товстолоба. Іншу рибу, наприклад, потрапляли нам у сітки кілька сомів, ми обережно виплутували й випускали у воду. Хочу зазначити, що товстолоб у наших умовах не нерестує і не відкладає ікру. Його поповнення можливе лише завдяки штучному вирощенню", — сказав Стрембіцький.

У міське озеро Івано-Франківська згодом запустять молодняк, додав керівник Державного агентства рибного господарства в області.

"Запустимо молоду рибу, щоб поповнити поголів’я і щоб підростав інший молодняк, який потім також зможемо віддати на соціальні потреби. Війна продовжується, окупант пів країни зробив руїною. Тому ми маємо використовувати всі засоби та сили, щоб допомогти й погасити потреби населення у білковій їжі", — додав Стрембіцький.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок