Казахстан заявив, що не допомагатиме Росії обходити санкції

Казахстан заявив, що не допомагатиме Росії обходити санкції

Казахстан заявив, що не допомагатиме Росії обходити санкції
. Фото: Facebook

Казахстан не допомагатиме Росії обходити санкції, запроваджені проти неї країнами світу через збройну агресію проти України.

Про це в інтерв'ю Euractiv заявив перший заступник керівника адміністрації президента Казахстану Тимур Сулейменов.

"Казахстан не буде інструментом для обходу європейських і американських санкцій проти Росії. Ми будемо дотримуватися санкцій. Хоча ми є частиною економічного союзу з Росією, Білоруссю та іншими країнами, але одночасно ми є частиною міжнародної спільноти. Тому найменше ми хочемо, щоб до Казахстану були застосовані вторинні санкції США і ЄС", — зазначив чиновник.

Попри це Казахстан продовжить торгівлю з Росією та інвестуватиме в її ринок, додав Сулейменов.

"Але ми зробимо все можливе, щоб контролювати санкційні товари", – наголосив він.

Раніше в інтерв'ю Politico Сулейменов заявив, що Казахстан пропонує допомогу європейським компаніям, які хочуть продовжувати продавати товари в Росію, але прагнуть уникнути негативних наслідків.

Що відомо

  • Вірменія, Казахстан і Киргизстан в рамках Євразійського союзу просять РФ та Білорусь платити мито у доларах, тоді як самі платитимуть їм у російських рублях.
  • Речник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що через запроваджені Великою Британією санкції проти "Газпромбанку", британсько-нідерландська нафтогазова компанія Shell не зможе розрахуватися за газ.
  • 31 березня президент Росії Володимир Путін підписав указ про новий порядок розрахунків за постачання природного газу з "недружніми країнами".
  • Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі назвав неприйнятною вимогу Росії щодо розрахунків за газ у рублях, оскільки в укладених контрактах передбачалися платежі в євро та доларах.
  • 30 березня Австрія слідом за низкою держав-членів Євросоюзу відмовилась виконувати вимогу Росії щодо оплати постачання природного газу у рублях.
  • 26 березня президент України Володимир Зеленський закликав Катар нарощувати енергоносії, аби Росія припинила шантаж інших країн, енергетично залежних від російської нафти та газу.
  • Найбільша державна енергетична компанія Норвегії Equinor вирішила припинити торгівлю російською нафтою та нафтопродуктами у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Читайте також

Що таке зарин і як розпізнати хімічну атаку

"Це не просто війна. Усе набагато гірше" — Зеленський дав інтерв'ю російським журналістам

Вторгнення Росії в Україну, день 37. Онлайн

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок