Росіяни викрали 12-річну дівчинку в Маріуполі. У Чернівцях її дідусь просить повернути дитину

Росіяни викрали 12-річну дівчинку в Маріуполі. У Чернівцях її дідусь просить повернути дитину

Росіяни викрали 12-річну дівчинку в Маріуполі. У Чернівцях її дідусь просить повернути дитину
. Дідусь та 12-річна Кіра, яку викрали російські окупанти

Росіяни викрали 12-річну Кіру, коли вона намагалась втекти з Маріуполя. Три дні тому дівчинка вийшла на зв’язок з лікарні в окупованому Донецьку та розповіла бабусі й дідусю, що скучила і хоче повернутись. Її батька в Маріуполі вбили російські окупанти, а мама померла, коли дівчинці було до року. Дідусю та бабусі вдалось евакуюватись до Чернівців, вони звернулись до прокуратури та волонтерів з проханням допомогти вивезти дитину. Суспільне розповідає історію Кіри.

"Ви не хвилюйтеся, будь ласка. Але мені так хочеться плакати", — бабуся Кіри вмикає голосове повідомлення від онучки, яка перебуває у лікарні окупованого Донецька. 12-річна Кіра намагалась з групою людей пішки евакуюватись з Маріуполя, втім одна дитина підірвалась на міні. Кіру поранило осколками, її вивезли в лікарню. Дідусю та бабусі вона каже, що скучила та хоче повернутись.

Росіяни викрали 12-річну дівчинку в Маріуполі. У Чернівцях її дідусь просить повернути дитину
Фото: Кіра Обедінська

Бабуся та дідусь Кіри змогли евакуюватись з міста, водночас дівчинка залишалась з батьком, колишнім капітаном збірної України з водного поло, Євгеном Обедінським у Маріуполі. Чоловік вважав, що все буде добре та "був оптимістом", розповідає його батько Олександр.

Батька Кіри розстріляли російські військові, коли він чергував на балконі своєї квартири. Вони влучили кулею в голову. У Маріуполі мешканці будинку чергували по дві години, аби вчасно повідомити про пожежу чи руйнування, які могли виникнути при обстрілах.

Росіяни викрали 12-річну дівчинку в Маріуполі. У Чернівцях її дідусь вимагає повернути дитину
Батько Кіри — Євген Обедінський. Раніше він був капітаном збірної України з водного поло

Кіра була разом з іншими дітьми у підвалі. Коли обстріл припинився, вона піднялася до квартири, де побачила мертвого батька. Дівчинка взяла його телефон на пам'ять. Пізніше через нього сконтактувала з рідними.

За словами бабусі Світлани, онука трималася мужньо, говорила, що у неї все гаразд, лише наприкінці заплакала.

У рідних не було змоги запитати про те, як у лікарні поводяться з Кірою, оскільки підозрюють, що з дівчинкою перебувають російські окупанти.

Олександр Обедінський звернувся до спортивних організацій та волонтерів, аби допомогти вивезти Кіру з непідконтрольних Україні територій. Він дав інтерв'ю десяткам медіа, аби про цю історію дізнались.

Чернівецька прокуратура розпочала провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Що відомо

  • Російські військові майже місяць блокують евакуацію людей з Маріуполя. Люди йдуть пішки або виїжджають на власному транспорті. Наразі в Маріуполі залишається близько 160 тисяч людей.
  • Військові РФ продовжують насильно вивозити тисячі мешканців Маріуполя до Росії. Під незаконну депортацію вже потрапило 15 тисяч людей, кажуть в Маріупольскій міській раді. Та ще, містом їздить машина, з якої в гучномовець російські військові кричать, що Україна вже не приймає маріупольців, тож треба виїжджати в Росію.
  • Російські військові знищили Драмтеатр у Маріуполі, де ховались сотні людей. Біля знищеного авіацією РФ театру у Маріуполі були написи "діти" — супутникові знімки Maxar. 9 березня війська РФ обстріляли пологовий будинок в Маріуполі.
  • Під завалами маріупольського драматичного театру загинули близько 300 людей.
  • 9 березня російські окупаційні війська відкрили вогонь з артилерії по Маріуполю. Обстрілами було зруйновано пологовий будинок №2.

Читайте нас у Telegram: головні новини Буковини

Станьте частиною Суспільне Буковина: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок