Соціальні виплати переселенцям на Волині: як та де їх тримати

Соціальні виплати переселенцям на Волині: як та де їх тримати

Соціальні виплати переселенцям на Волині: як та де їх тримати
. Фото: Unplash

Щоб отримати соціальні виплати від держави переселенцям потрібно оформити статус внутрішньо переміщеної особи, – розповіла Суспільному керівниця обласного департаменту соціального захисту населення Оксана Гобод.

До 14 квітня потрібно зареєструватися, щоб отримати виплати за березень.

"Кожен громадянин, який матиме статус внутрішньо переміщеної особи, буде мати право отримати допомогу щомісячно — 2000 гривень і виплати у сумі 3000 гривень, якщо це дитина до 18 років і особа з інвалідністю", — пояснює Оксана Гобод.

Довідку про статус внутрішньо переміщеної особи можна оформити в управліннях соціального захисту населення, у центрах надання адміністративних послуг і в соціальних відділах територіальних громад. Найближчим часом оформитися можна буде через застосунок "Дія".

Зі слів Оксани Гобод, є люди, які приїхали без документів, які не мають повного пакета документів, їм буде складніше реєструватися через "Дію", бо база даних однієї державної установи не буде накладатися на базу даних іншої. Центральний орган виконавчої влади не згенерує ні з міграційною службою, ні з пенсійним фондом.

"Такій людині разом з нашими органами потрібно буде додатково вишуковувати шляхи, як підтвердити те, що вона переїхала", — говорить Оксана Гобод.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України Волинь прийняла майже 42 тисячі людей, які виїхали з місць, де ведуться бойові дії.

Що відомо

  • З 28 березня Уряд розпочав впроваджувати низку програм з підтримки вимушених переселенців, які залишили житло і втратили роботу через вторгнення Росії в Україну. Зокрема, для підтримки внутрішньо переміщених осіб на території України передбачена щомісячна допомога від держави в розмірі 2000 гривень на місяць для дорослого і 3000 гривень на місяць для дітей та осіб з інвалідністю.
  • Ця виплата буде нараховуватись щомісяця протягом воєнного стану плюс один місяць після його закінчення або скасування.
  • Родинам, які прихистили у своїх домівках вимушених переселенців, передбачене відшкодування комунальних платежів – по 450 гривень на особу.
  • Уряд підготував програму спеціальної допомоги для всіх українців, які втратили можливість працювати через війну. Про це у своєму зверненні повідомив президент Володимир Зеленський. Він розповів, що люди, у яких Росія забрала можливість працювати, отримають по 6,5 тисяч гривень. Крім того, пенсіонери вже у березні отримають проіндексовані на 14% пенсії.
На початок