До України привезли долари готівкою. Їх отримали 11 банків

До України привезли долари готівкою. Їх отримали 11 банків

До України привезли долари готівкою. Їх отримали 11 банків
.

Національний банк України заявляє про отримання 11 банками партії готівкого долара США задля підтримання кас банків.

"Національний банк нарешті отримав з-за кордону партію готівкового долара США, необхідного для підкріплення кас банків. Сьогодні ми провели операцію з обміну цієї готівки на безготівкову валюту банків. Участь у цій операції взяли 11 з 14 банків, які мають статус системно важливих", — йдеться в повідомленні відомства.

Згідно з ним, запропонований Нацбанком обсяг готівкової валюти становив 130 млн доларів і був повністю викуплений банками. Водночас НБУ два дні поспіль не продавав валюту на міжбанку, а міжбанківський ринок балансується на рівнях близьких до 28 грн за долар США.

Зазначається, що наразі очікується друга партія готівкового долару.

НБУ порекомендував громадянам обмежувати операції з готівкою і, за необхідності, проводити усі операції онлайн та за допомогою платіжних карток.

Що відомо

  • Наразі системно важливими є 14 банків: Приватбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, Альфа-банк (Україна), А-Банк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ, УкрСіббанк, ТАСкомбанк, Universal Bank, Кредобанк, ОТП Банк, "Південний".
  • Національний банк України підвищив офіційний курс гривні 25 березня на 33,98 копійки до 27,77 UAH/USD. Гривня різко подорожчала після тривалого здешевлення на тлі коливань світової економіки через поширення коронавірусу в світі та фінансову кризу, яку спричинив конфлікт між Росією та Організацією країн-експортерів нафти (ОПЕК).
  • Нацбанк заявляє про купівлю 30-40 млн доларів фізичними особами на день, однак констатує, що попит дещо знизився.
  • НБУ пропонує виплачувати всі зарплати й пенсії винятково у безготівковій формі.
  • В НБУ радять знизити контакти з національною та іноземною готівкою і менше знімати гроші у банкоматах задля зниження ймовірності поширення коронавірусу.

На початок