Облаштувати кисневі розводки для хворих на коронавірус планують у лікарні на Прикарпатті

Облаштувати кисневі розводки для хворих на коронавірус планують у лікарні на Прикарпатті

Облаштувати кисневі розводки для хворих на коронавірус планують у лікарні на Прикарпатті
.

Яремчанці – одні із перших, хто розпочав збір грошей, щоб протидіяти поширенню коронавірусу. Жителька Татарова Наталія Кульчицька ініціювала збір грошей на апарат штучної вентиляції легень для Яремчанської центральної міської лікарні 15-го березня.

"Я висунула таку ідею не просто із бажанням збирати гроші. Але мені знайомі почали телефонувати і вмовляти робити це. Тому ми стартанули. Ми люди цивілізовані, дивилися, що робиться у світі. Треба йти на випередження вірусу. Ще раніше ми могли замовити апарат, а вже зараз ситуація погіршилася", – каже голова ГО "Фонд розвитку громади Татарова" Наталія Кульчицька.

Загалом Наталії вдалося зібрати 249 тисяч гривень. Проте ще жодної гривні із цієї суми не витрали. Жінка каже, небайдужі жителі громади звертаються до неї, пропонують оплатити замовлені маски чи купити тканину на костюми для медиків.

"Ці гроші "нерухомі" на рахунку. Чекаємо остаточного рішення, адже основна наша ціль – апарат ШВЛ. Ми мусимо добитись, можливо, будуть доступніші українські апарати, може будуть централізовано завозити", – каже Наталія.

За словами Наталії Кульчицької, є пропозиція облаштувати у лікарні кисневі розводки, які подаватимуть кисень в палати, де лежатимуть хворі.

"Вчора розмовляли із організацію зі Львова, можливо приїде спеціаліст, і ми зробимо це. До апарата штучної вентиляції легень підключають одну людину, а до кисню можна підключити кілька хворих, як колись підключали до кисневих балонів. Тому думаємо про таку розводку. Це стара система, також я бачила фото, що в Італії скрізь є кисневі балони і людей підключають до них", – розповідає Наталія Кульчицька.

Проте із цією справою затримка – поки що організація, яка займається, зайнята.

Гроші для апарату ШВЛ збирають і надалі. Найбільша сума, яка надходила на рахунок, –25 тисяч гривень. Деякі люди, каже Наталія Кульчицька, скидають гроші вже по другому колу. Також днями почнуть шити спеціальні епідеміологічні костюми для лікарні.

"Почнуть шити костюми у Ворохті. Ми будемо шити спеціальні бахіли для медиків. Також багато людей зголосилися шити костюми вдома і просять скинути їм лекала. Але зараз проблема із тканиною. Перші костюми вже дали в лікарню, вони були дуже раді, адже це хороший захист", – сказала голова ГО "Фонд розвитку громади Татарова" Наталія Кульчицька.

На початок