"Франківська обласна дитяча лікарня готова до викликів, які принесла війна" — гендиректор закладу

"Франківська обласна дитяча лікарня готова до викликів, які принесла війна" — гендиректор закладу

"Франківська обласна дитяча лікарня готова до викликів, які принесла війна" — гендиректор закладу
. Фото: Unsplash/Portra

Медики Івано-Франківської обласної дитячої лікарні контактують з колегами із-за кордону щодо постачання необхідних медпрепаратів для лікування дітей з Прикарпаття та інших регіонів України. Також домовляються з лікарями Польщі та Італії про надання медичної допомоги маленьким пацієнтам.

Про це повідомив генеральний директор медустанови Тарас Мельник.

З його слів, в лікарні може виникнути проблема із закупівлею та отриманням інсуліну для дітей із цукровим діабетом.

"Заклад самостійно звернувся за допомогою до виробників з Великобританії. Попередньо ми домовилися, що місячний запас інсуліну нам подарує їхній уряд. Вони транспортують до кордону, ми заберемо звідти", — каже Тарас Мельник.

Також в обласній дитячій лікарні може не вистачити протисудомних препаратів.

"Багато дітей, які переїхали з інших областей, хворі на епілепсію та інші недуги. Вони потребують дорогих протисудомних медикаментів. На березень і квітень ми забезпечені. Працюємо з нашими іноземними партнерами щодо доставлення цих препаратів на безоплатній основі. Зокрема — з медиками з Польщі, Чехії, Австрії та Великобританії", — розповів Тарас Мельник.

За його словами, через війну може виникнути проблема з лікування дітей з онкологією, які потребують пересадки кісткового мозку.

"Такі операції проводили тільки в Києві. Всі розуміємо, що протягом наступних тижня-двох — це нереально буде робити. Зараз ми ведемо переговори з провідними італійськими клініками. Попередньо домовилися про транспортування таких дітей на лікування в Італію. Це також буде безоплатно", — каже Тарас Мельник.

Зокрема медики Івано-Франківської обласної дитячої лікарні вже готують двох пацієнтів з Харківської та Черкаської областей, які реанімаційна бригада транспортуватиме до кордону.

"Також ми тісно співпрацюємо з польськими колегами. Вони згідні за можливості та за бажанням пацієнта (батьків дітей — ред.) лікуватися у провідних клініках Польщі безкоштовно. Якщо пацієнт хоче, ми транспортуємо його реанімобілем до кордону, а звідти — санавіацією в польські медзаклади. Сьогодні наш реанімобіль повіз новонароджену дитину для генетичного дообстеження в Польщі", — розповів Тарас Мельник.

Наступного тижня, каже медик, на базі обласної дитячої лікарні амбулаторний прийом буде проводити провідний спеціаліст дитячої офтальмології, професор Юрій Барінов. Він консультуватиме та оперуватиме.

"Ми можемо прийняти всіх дітей і з нашої області, й з інших регіонів. Такої можливості в нас давно не було", — каже Тарас Мельник.

Також, за його словами, медики розглядають можливість проведення кардіологічних операцій на базі обласної дитячої лікарні.

"До нас приїхали кардіохірурги з науково-практичного центру кардіології та кардіохірургії. Поки вони консультуватимуть. Якщо ситуація в Києві не зміниться, ми будемо готуватися до проведення операцій. Заклад готовий до всіх викликів, які принесла нам війна", — каже Тарас Мельник.

Генеральний директор обласної дитячої лікарні додає, зараз медустанова забезпечена всім необхідним. Наразі очікують на гуманітарну допомогу з Австрії, Польщі та Великобританії.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок