Набув чинності закон про право цивільних на захист України від загарбників

Набув чинності закон про право цивільних на захист України від загарбників

Набув чинності закон про право цивільних на захист України від загарбників
. АР

В Україні набув чинності закон про забезпечення участі цивільних осіб у захисті країни, який діятиме у період воєнного часу.

Президент Володимир Зеленський підписав ухвалений законопроєкт за номером 2114–IX 3 березня 2022 року.

Зокрема, у документі зазначається, що цивільні українці, а також іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, можуть на законних підставах отримувати та використовувати зброю та боєприпаси для неї й застосовувати їх проти військовослужбовців країни-агресора.

"Цивільні особи не несуть відповідальності за застосування вогнепальної зброї проти осіб, які здійснюють збройну агресію проти України", — йдеться у тексті закону.

Передбачається, що цивільні також можуть брати участь у протидії збройній агресії РФ чи інших держав, використовуючи власну нагородну зброю, спортивну зброю, мисливську гладкоствольну, нарізну чи комбіновану зброю та боєприпаси до неї.

Водночас цивільні зобов’язані здати отриману вогнепальну зброю та невикористані боєприпаси до органів Національної поліції не пізніше, ніж за 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану в Україні.

Що відомо

  • 9 березня — рівно два тижні Україна чинить опір російській агресії. Російські військові зосередили свої сили на оточенні Києва, Харкова, Чернігова, Сум, Маріуполя та Миколаєва. Окупанти зазнають втрат в особовому складі, втрачають техніку та озброєння, але розвідники США вважають, що це не зупинить Путина від другої хвилі ескалації.
  • За даними Генштабу ЗСУ, станом на 9 березня втрати російської армії в Україні склали понад 12 тисяч людей. Також українська армія знищила понад тисячу броньованих машин, 317 танків та 81 гелікоптер росіян.
  • Міністр оборони Олексій Резніков просить українців допомогти Збройним Силам України знищувати системи радіоелектронної боротьби та радіоелектронної розвідки Росії.
  • Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що підрозділи російських Збройних сил стали повільно пересуватися через активний спротив українських військових та територіальної оборони.
  • За даними командування Повітряних сил ЗСУ, станом на 9 березня українські війська знищили 56 російських літаків та 82 гелікоптери.
  • 7 березня міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що російські війська знизили інтенсивність бойових дій через втрати в особовому складі та техніці.

Читайте також

"Буча, Гостомель, Ірпінь стають другим Донецьким аеропортом". Що відбувається у Київській області

Вторгнення Росії. День чотирнадцятий. Онлайн

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок