Театральний Netflix в Україні: що таке онлайн-театр Dramox

Театральний Netflix в Україні: що таке онлайн-театр Dramox

Ексклюзивно
Театральний Netflix в Україні: що таке онлайн-театр Dramox
. Фото: Dramox

На початку лютого в Україні з'явився перший онлайн-театр з українськими й світовими постановками — чеська стримінгова платформа Dramox вийшла на український ринок.

Зараз на сайті можна подивитися близько 80 вистав українських і зарубіжних театрів, іноземні спектаклі транслюють з українськими субтитрами. До того ж, переглядаючи вистави на Dramox, глядачі також підтримують українську культуру під час війни, адже всі 100% абонплати направляються театрам, творцям та акторам.

До початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Суспільне Культура поспілкувалося з Радімом Гораком, одним із засновників Dramox, та Ольгою Шило, менеджеркою з партнерств платформи.

Театральний Netflix в Україні: що таке онлайн-театр Dramox
Фото: Dramox

У яких країнах працює Dramоx

Радім Горак: Dramоx можна користуватися в будь-якій країні світу, тобто це не локальний сервіс. Ми починалися з чеського й словацького ринку, вони дуже схожі.

І перша країна, яка стала новою країною розширення – це Україна.

Щодо інших схожих проєктів, які існують у світі, — в Британії є проєкт Digital Theater, вони також мають вистави, але вони не мають такої самої системи, як Dramox. Тому в цьому сенсі він унікальний.

Чому вирішили з'явитися в Україні

Радім Горак: Ми вирішили вийти на український ринок через декілька причин. Перша причина – Україна має достатньо хороший рівень театрів опери балетів і драми. Друга причина – Україна друга найбільша країна в Європі.

Країна дуже велика, багато людей живуть в різних її кінцях — наприклад, глядачі з Харкова не можуть їздити до Львова для того, щоб подивитися виставу. Це дуже далеко.

У Dramox цей бар’єр зникає, усі можуть дивитися вистави з будь-якої точки світу і України.

І остання причина – мільйони людей живуть поза межами країни, і за досвідом Чехії ми знаємо, що люди залишаються в контакті зі своєю культурою. Ми сподіваємося, що з Dramоx ми можемо дати їм цю можливість.

Театральний Netflix в Україні: що таке онлайн-театр Dramox
Львівська національна опера — "Лис Микита". Фото: Dramox

Альтернативний театр

Ольга Шило: Ми працюємо над розширенням, на платформі вже є кілька незалежних альтернативних театрів. Наприклад, театр "Дах", драматичний театр, але не абсолютно класичний. Один з харківських театрів має виставу без слів, яка також не зовсім вписується в поняття класичного театру. Звичайно, опера і балет обов’язково є, це теж частина нашої культури, але ми не зосереджуємося тільки на одних жанрах. Навпаки, ми хочемо, щоб різноманіття було якомога більше — і театри, і мюзикли, і оперети, і танці-пантоміми.

Чи не втрачається магія театру від запису

Радім Горак:

Ви слухаєте музику кожен день, але також із задоволенням ходите на концерти.

Ви не ходите в театр три чи п'ять разів на тиждень, і це означає, що за допомогою онлайн-театру Dramоx ви можете отримати цей досвід в трошки іншому форматі. Ви зможете майже кожен день дивитися вистави просто у себе вдома. І це теж інший спосіб перегляду театру. Тобто магія не втрачається, вона трошки змінюється. Dramоx робить театр доступнішим.

Театральний Netflix в Україні: що таке онлайн-театр Dramox
Театр Актор — "Ведмідь та пропозиція". Фото: Dramox

Як театру потрапити на Dramox

Ольга Шило: Участь у Dramox безкоштовна для театрів. Потрібно просто написати листа нам на пошту, але бажано, щоб театр уже мав відзняті вистави в хорошій якості. Надіслати нам кілька прикладів, щоб ми змогли подивитися, зрозуміти який контент виробляє театр. Ми дивимося, чи добре технічно виконаний запис, аналізуємо чи має театр всі дозволи і чи автори не проти публікацій.

І якщо всі пункти виконані, тобто все гаразд, ми з задоволенням підписуємо договір не дивлячись на те, чи це великий національний театр, чи маленький незалежний.

Dramox для шкіл і університетів

Радім Горак: Чимало навчальних закладів використовують Dramox для уроків літератури, або якщо в школі чи університеті вивчають театр. Зазвичай запит відбувається від школи, також учитель може купити абонемент для свого класу.

У Чехії ми працюємо з театральними університетами і готуємо для них спеціальний матеріал, як для вчителів, так і для студентів. Викладачі показують учням виставу, в яку безпосередньо включені додаткові матеріали з питаннями чи завданнями, які вони мають виконати.

Театральний Netflix в Україні: що таке онлайн-театр Dramox
Київський академічний театр драми і комедії — "Погані дороги". Фото: Dramox

Наприклад, є завдання — перегляд вистави "Гамлет", а потім Гамлет організовує фейсбук-івент, де інші персонажі повинні прокоментувати цю подію в тому ключі, в якому вони зображені в п'єсі. Сучасні студенти використовують соціальні мережі, тому ми хочемо їх заохочувати, давати їм цікаві завдання, і це один із прикладів, коли завдання не на аналіз, а на розуміння месседжу автора. Тобто це не стільки про виставу, скільки про те, що вони зрозуміли.

Також є приклади, коли Dramox використовують для вивчення мови, наприклад в США є школа, в якій навчають чеської, і вона переплачує Dramоx для того, щоб давати якийсь інший матеріал, окрім фільмів. Натомість у Чехії є французька школа і вона використовує французькі вистави, як додатковий контент для своїх студентів.

Як працює Dramоx під час війни

Радім Горак: Ми намагаємось просувати український театр в Європі, комунікуємо з кінотеатрами та інституціями у Чехії, Словаччині, Польщі щодо показів онлайн-вистав. Наприклад, дуже скоро відбудеться публічний показ української вистави в одному з міст Словаччини.

Також ми продовжуємо додавати нові театри та вистави. З останніх — Київ Модерн-Балет та Національний театр ім. Франка. Не дивлячись на складні обставини, ми хочемо зробити все, що в наших силах, щоб підтримати українців та українську культуру.

Матеріал не є рекламою платформи Dramox

Що відомо

  • Dramox – чеський стримінговий сервіс, на якому зібрані понад 200 вистав від 130 театрів із 22 країн. Зокрема є вистави Берлінської державної опери, Англійського національного балету, Королівського театру в Мадриді та театру Бобіно в Парижі.
  • Платформа також пропонує постановки Театру де ля Віль у Париж, і Версальської королівської опери, Лос-Анджелеської опери, а також вистави з Шекспірівського фестивалю у Канаді. Просто зараз на Dramox глядачі можуть подивитися вистави "Лебедине озеро" у виконанні Норвезької національної опери та балету, а також "Лускунчик" від Чеського Національного балету.
  • Вистави п'ятнадцяти світових театрів можна переглянути з субтитрами українською мовою.
  • Уже зараз до перегляду доступні десятки вистав у постановці шістнадцяти українських театрів, серед яких — Львівська Національна опера, Театр ім. Лесі Українки, Театр 360 градусів, Театр на лівому березі, Одеський драматичний театр ім. Василька, театри "ДАХ", "Золоті ворота", "Прекрасні квіти", "Актор" та інші.
  • Dramox можна дивитися у якості HD та 4K на телевізорах зі smart TV та в додатках для смартфонів на базі Android та iOS.
  • Онлайн-театр працює за передплатною моделлю: місячна підписка коштує 299 гривень, а ціна річної передплати становить 2990 гривень.
Війна — усі останні новини

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

На початок