"Він удруге приземлив цей стрибок". Тренер фристайліста Абраменка – про "срібло" на Олімпіаді-2022

"Він удруге приземлив цей стрибок". Тренер фристайліста Абраменка – про "срібло" на Олімпіаді-2022

Ексклюзивно
"Він удруге приземлив цей стрибок". Тренер фристайліста Абраменка – про "срібло" на Олімпіаді-2022
. НОК

Тренер уже дворазового олімпійського призера з лижної акробатики Олександра Абраменка поділився з Суспільне Спорт, якою ціною далася медаль українця, як наставнику "все вибив з-під ніг" пропуск командних змагань, та як він оцінює виступ молоді на цій Олімпіаді.

Після того, як на Олімпійських іграх-2022 Україна пропустила командні змагання з лижної акробатики, де була фавориткою на медаль, через спалах коронавірусу в збірній, фристайл усе ж приніс "синьо-жовтим" медаль – уже в особистих змаганнях.

Олімпійський чемпіон 2018 року – лижний акробат Олександр Абраменко – здобув для України першу нагороду Олімпіади-2022 і свою другу в кар'єрі. Після "золота" Пхьончхана Абраменко виграв "срібло" в Пекіні.

Читайте також: Українець Абраменко - срібний призер Олімпіади-2022 в лижній акробатиці!

Причому виявилося, що Олександр лише вдруге в житті приземлив стрибок, що приніс йому медаль, – потрійне сальто з п'ятьма гвинтами. Про це розповів тренер збірної України з лижної акробатики Енвер Аблаєв. Як наставник Абраменка відреагувава на його успіх – читайте в коментарі Суспільне Спорт.

Що сказав Енвер Аблаєв

  • Про емоції після медалі й шоку від пропуску командних змагань

"Емоції просто неймовірні. Настільки важко було це проходити, тому що ми не змогли виступити в командних змаганнях, за що мені дуже-дуже [неприємно]. Хочу принести вибачення за це. Ми всі ці чотири роки готувалися, щоб виграти ці командні змагання, але не склалося, на жаль: ковід вніс свої зміни, тому ми були вимушені пропустити ці старти".

"Я досі не можу відійти від командних змагань. Мені правда було три дні дуже важко. Я був сам не свій, на мені лиця не було. До мене майже ніхто не підходив, тому що бачили, наскільки це було написано в мене на обличчі. Чотири роки я прокидався з думкою про те, щоб приїхати й виграти перші командні змагання на Олімпійських іграх. Це було дуже важливо".

"На жаль, ніхто такого не очікував. Пандемія просто почала косити всіх наших спортсменів. Ми приїхали сюди з Америки [зі зборів] здорові повністю. Перші чотири-п'ять днів пройшли на "ура", а потім буквально за два дні до старту почали показувати позитивні тести. Це просто вибило все з-під ніг у мене".

  • Про вихід з карантину й "несправедливий" результат Окіпнюка
"Хлопці практично в день змагань вийшли з карантину. Дуже радий за Олександра Окіпнюка, який потрапив до фіналу. І він [мав би] сьогодні теж бути в суперфіналі однозначно, тому що виконав потрійне сальто з п'ятьма гвинтами досить упевнено. Так, була невеличка помарка на приземленні. Але це зовсім мала сума балів. За що? Це просто прикро й неприємно".
  • Про налаштування Абраменка

"Саня сьогодні був на висоті. Усі ці дні поспіль, які ми тут тренувалися, він був сильно заряджений. По ньому було видно, що він готовий, що він може. Дуже добре, що саме тут, на тренуваннях, він до кінця виправив помилки: переставив обертання плечима, все почав із ніг. І це йому допомогло вийти до суперфіналу й там уже поборотися за медаль".

Читайте також: Олександр Абраменко став другим мультимедалістом в історії України на Зимових Олімпіадах
  • Про те, котрий раз Абраменко пробував стрибок у суперфіналі

"Це був десь шостий-сьомий раз. Саша буквально нещодавно сказав: "Знаєте, якби три роки тому мені хтось сказав, що наша команда майже вся буде стрибати потрійне сальто з п'ятьма гвинтами в різних варіантах, я б сказав: "Фантазер! Це неможливо". Але ми прийшли до того, що в нас і молоді хлопці стрибають три з п'ятьма, й Саня в цьому сезоні [почав].

Улітку йому дуже важко було: він уже думав не продовжувати, але я його мотивував, казав, що треба-треба стрибати, а до Олімпіади буде видно. Він не зупинявся, не здавався, продовжував тренувати на воді дуже багато стрибків, багато не виходило".

"Він став [на ноги] вдруге потрійне сальто з п'ятьма гвинтами. Уперше – сьогодні, на тренуванні. У другому [в суперфіналі] не вистачило йому трохи за швидкістю, але він став, що дозволило йому завоювати медаль для нашої країни".
  • Про наступне покоління українських фристайлістів

"У нас є молодь. Вона виросла за ці три з половиною року. Ми зробили неймовірне: не просто довели до Олімпійських ігор, а довели конкурентоздатних – майже кожного, хто може боротися за медалі. Димку Котовському трохи не пощастило в півфіналі. З дівчатами трохи важче, але вони теж ростуть, і я дуже сильно сподіваюся, що до наступних Олімпійських ігор ми все-таки розквітнемо".

Дивіться запис трансляції медального для України чоловічого фіналу з лижної акробатики тут

Де дивитись Олімпіаду-2022

Офіційним транслятором змагань в Україні є Суспільне: пряма трансляція Олімпіади-2022 на телеканалі UA: Перший та сайті Суспільне Спорт.

Для перегляду Олімпіади-2022 на сайті потрібно буде авторизуватися: зробити це можна через одну із соцмереж або поштову скриньку.

Читайте також: Український прапор, радість від "срібла". Емоції Олександра Абраменка після медалі на Олімпіаді-2022
На початок