"Ця Олімпіада була найстрьомніша". Фристайлістка Ольга Полюк – про спалах ковіду й нерви на старті

"Ця Олімпіада була найстрьомніша". Фристайлістка Ольга Полюк – про спалах ковіду й нерви на старті

Ексклюзивно
"Ця Олімпіада була найстрьомніша". Фристайлістка Ольга Полюк – про спалах ковіду й нерви на старті
. Сергій Захарченко

Лижна акробатка розповіла про ступор, який пережила команда після хвилі позитивних тестів, моральний стан під час змагань, вплив відсутності інших членів команди та плани на завершення кар'єри – для Суспільне Спорт.

Україна все ж змогла стартувати на Олімпійських іграх-2022 у лижній акробатиці. На кваліфікацію, яку було перенесено на день через погодні умови, вийшла одна з двох українок. Анастасія Новосад не встигла покинути ізоляцію й пропустила цей старт, тож єдиною виступала Ольга Полюк.

Спортсменка посіла лише 22-ге місце й не пробилася до фіналу. Також Полюк була однією з лише двох здорових фристайлістів команди: разомі із Олександром Абраменком. Через це збірна була вимушена пропустити й командні змагання.

Враженнями від таких подій на Олімпіаді Полюк поділилася в коментарі Суспільне Спорт.

Читайте також: Україна не вийшла у фінал Олімпіади-2022 з жіночої лижної акробатики

Що сказала Ольга Полюк

  • Про виліт зі зборів у США до Пекіна

"Для нашої команди поки склалася ситуація не дуже добре. Спочатку ми прилетіли зі Штатів, здали всі тести, все було нормально. Дуже переживали, що там можемо захворіти, бо там було [багато випадків коронавірусу]: по мільйону в день. У нас команда була дуже на хорошому рівні готова. У Штатах ми провели один із найкращих наших зборів. Усі були налаштовані боротися".

  • Про масове зараження в команді
"Прилетіли ми повністю здорові, і тут усе почалось. На другий день у мене [тест] показав сумнівнопозитивний, потім показав, що точно коронавірус. Але якось я "силою думки" вигнала його, і потім уже все було гаразд. Але все-таки здоров'я, імунітет трохи сіли. В мене був легкий перебіг хвороби, але він усе-таки був".

"Як почалися випадки один за одним, коли всі підряд отримували позитивні тести, в нас був, чесно, ступор: і в спортсменів, і в тренерів. Ми взагалі не знали, як таке може бути. Я дивилася, що деякі пишуть: "А, просто ходять без маски!" Тут ти нікуди не можеж вийти без маски! Ти виходиш із готелю до їдальні – по вулиці йдеш у масці. В нас уже трошки параноя була: приходиш до їдальні – дезінфікуєш руки, вдягаєш рукавички, вдягаєш маску, йдеш набираєш їжу. Я не знаю, як так сталось. Ми робили все, що могли, щоб не заразитись, але так сталося".

  • Про моральний стан на цій Олімпіаді
"За нервами, ця Олімпіада, мабуть, була найстрьомніша для мене. Може, це й коронавірус підбив. Може, тому що я одна залишилася з дівчат, тиск дався [взнаки]. Дійсно дуже переживала".
  • Про відсутність Анастасії Новосад та команду

"[Коли вона бере участь], це й морально легше, і коли в команді є конкуренція, це також дає про себе знати. Це здорова конкуренція. Вона йде на краще.

В нас дуже хороша команда: й ми п'ятеро, хто на Олімпіаді, й ті, хто не відібралися. У нас молодь просто... Не сумніваюся, що на наступних Іграх у нас усе буде в порядку з фристайлом".

  • Про вплив відсутності верхнього тренера

"Зіграли нерви й те, що не було нашого верхнього тренера Максима [Нескромного]. Він нас регулює за швидкістю. Енвер [Аблаєв] йому передає по рації, що там із вітром, і він мене вже виставляє. Верхній тренер постійно контролює, хто перед нами стрибнув, чи збільшилася швидкість. Він також із коронавірусом на ізоляції. Сподіваємося, з дня на день вийде й що хлопці вже будуть стрибати не одні".

  • Про плани на подальшу кар'єру

"Думаю, до наступних Олімпійських ігор я точно вже не буду [виступати]. Можливо, рік [ще змагатимуся] – не знаю, треба відпочити й подумати добре над цим. Не хочу зараз робити заяв".

Читайте також: "Одне бажання: вилетіти з Китаю". Українка Новосад не стартуватиме в лижній акробатиці на Олімпіаді

Хто така Ольга Полюк

  • 34-річна українська лижна акробатка, представниця Хмельницької області.
  • Для Полюк Олімпіада-2022 стала четвертою в кар'єрі. Її найкращий результат – 15-те місце на Іграх-2014, у той час, як у Пекіні вона встановила найгірший результат.
  • Полюк – учасниця восьми чемпіонатів світу з фристайлу. У 2019 році вона посіла сьоме місце в жіночому турнірі.
  • У сезоні 2021/22 Полюк уперше в кар'єрі здобула медаль на етапі Кубка світу з лижної акробатики – "бронза" у фінській Руці.

Що далі

  • Вівторок, 15 лютого. 13:00 – Лижна акробатика. Чоловіки. Кваліфікація
  • Середа, 16 лютого. 13:00 – Лижна акробатика. Чоловіки. Фінали

Де дивитись Олімпіаду-2022

Офіційним транслятором змагань в Україні є Суспільне: пряма трансляція Олімпіади-2022 на телеканалі UA: Перший та сайті Суспільне Спорт.

Для перегляду Олімпіади-2022 на сайті потрібно буде авторизуватися: зробити це можна через одну із соцмереж або поштову скриньку.

Читайте також: Титулована китайська фристайлістка виграла на Олімпіаді-2022 перше "золото" за 16 років
На початок