"Він дуже чекав цього". Трамплініст Калініченко – про дебют на Олімпіаді та вплив першого тренера

"Він дуже чекав цього". Трамплініст Калініченко – про дебют на Олімпіаді та вплив першого тренера

Ексклюзивно
"Він дуже чекав цього". Трамплініст Калініченко – про дебют на Олімпіаді та вплив першого тренера
. UA: Перший

Український стрибун з трампліна емоційно віддячив своєму першому наставнику, який нещодавно пішов з життя, за те, що зміг потрапити на Олімпіаду: коментар Суспільне Спорт.

Одразу двоє українців кваліфікувалися до фіналу зі стрибків з великого трампліна на Олімпійських іграх-2022 у Пекіні. З найкращим результатом серед українських спортсменів кваліфікувався лідер збірної Віталій Калініченко: на 42-му місці.

Для стрибуна це був перший старт на цій Олімпіаді. Калініченко мав брати участь у змаганнях ще й на нормальному трампліні, але не зміг вчасно вилетіти до Пекіна через позитивний тест на коронавірус та пропустив першу дисципліну.

Та в наступному виді програми українець усе ж зміг дебютувати на Іграх та подолати кваліфікацію разом із Євгеном Марусяком.

Читайте також: Уперше два українці пройшли кваліфікацію в стрибках з трампліна на Олімпіаді

Після завершення відбору Калініченко поділився враженнями від дебюту з Суспільне Спорт.

Що сказав Віталій Калініченко

"Задоволений тим, що кваліфікація пройдена, – позитивно оцінив результат українець. – Кваліфікаційний стрибок був досить непоганий. Повторити топ-30, як на чемпіонаті світу? Звичайно, хочеться й краще. Буду старатися якомога краще виступити, щоб знали, що Україна сильна й може боротися за перші місця. Знаю, що так і є, але будемо бачити".

Також Калініченко згадав про свого першого тренера Андрія Карпенка, який нещодавно пішов з життя, та подякував йому за те, що йому таки вдалося пробитися на Олімпіаду.

"Це не тільки мій тренер, а й батько мій. Важко трохи говорити, бо він дуже чекав цього. Більше, ніж я, напевно. Він дуже сильною людиною був. Він, як ніхто, знав психологію спортсмена. І я використовую ту психологію, яку він мені дав, не лише у спорті, а й у житті. Він навчив, як треба поводити себе в різних ситуаціях, і я дякую йому, що стою тут, на Олімпійських іграх, і представляю Україну".

"Дякуючи амбіціям матері, ми потрапили у Ворохту, – додав стрибун. – І так я почав займатись спортом. І я дякую йому. Нехай спочиває з Богом. Я ніколи не забуду його".

Читайте також: "Повне безумство". Фінал стрибків з трампліна на Олімпіаді-2022 закінчився масовою дискваліфікацією

Хто такий Віталій Калініченко

  • 28-річний український стрибун з трампліна, який представляє Івано-Франківську область.
  • Для Калініченка ця Олімпіада стала дебютною в кар'єрі.
  • Його найкращий особистий результат на рівні чемпіонатів світу – 29-те місце в 2021 році (великий трамплін).
  • Найвищою позицією Калініченка в цьому сезоні Кубка світу було 37-ме місце на етапі в Енґельберзі (великий трамплін).

Де дивитись Олімпіаду-2022

Офіційним транслятором змагань в Україні є Суспільне: пряма трансляція Олімпіади-2022 на телеканалі UA: Перший та сайті Суспільне Спорт.

Для перегляду Олімпіади-2022 на сайті потрібно буде авторизуватися: зробити це можна через одну із соцмереж або поштову скриньку.

Читайте також: 21-річний Марусяк показав другий топрезультат України в історії Олімпіад у стрибках з трампліна
На початок