Суд визнав винним експершого заступника мера Сум Войтенка у порушенні трудового законодавства

Суд визнав винним експершого заступника мера Сум Войтенка у порушенні трудового законодавства

Доповнено
Суд визнав винним експершого заступника мера Сум Войтенка у порушенні трудового законодавства
. Суспільне Суми

Зарічний суд у Сумах визнав винним колишнього першого заступника міського голови Сум Володимира Войтенка. Він має компенсувати 13-ти потерпілим моральну шкоду, кожному — від 5 до 7 тис. грн. Загальна сума виплат – 81 тис. грн. Войтенка обвинувачували у порушенні трудового законодавства – звільненні працівників, у тому числі — двох вагітних жінок з особистих мотивів.

Вирок оголосив 8 лютого суддя Олексій Сибільов. Під час засідання суду статтю перекваліфікували з частини другої — у першу.

“Суд ухвалив: Войтенка Володимира Володимировича визнати винуватим у пред’явленому обвинуваченні за ч. 1, ст. 172 Кримінального кодексу України та призначити покарання у вигляді — позбавлення права обіймати посади, пов’язані зі здійсненням організаційно-розпорядчих функцій в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк 3 роки. Звільнити Войтенка В.В. від покарання у зв’язку з закінченням строків давності.”

Володимир Войтенко не згоден з вироком.

“Звичайно, будемо оскаржувати. Тим паче, що всі мої дії були підтверджені всіма судами і в тому числі Вищим касаційним, так що рішення, вважаю, неправильне”, — сказав він.

Потерпілий Володимир Биков просив стягнути з чиновника моральної шкоди на 100 тис. грн. Але суд зобов’язав чиновника виплатити ексголовному архітектору міста 7 тис. грн.

“Ця справа не в коштах була, а взагалі, колектив, на той час департаменту, який існував, був не згоден з тими рішеннями міської влади і комісією, яку очолив Володимир Войтенко, на той час, — перший заступник міського голови. Я думаю, це прецедент на всю Україну, коли чиновник такого рангу був рішенням суду визнаний винним”, — сказав Биков.

Речниця прокуратури Наталія Науменко сказала Суспільному, що на оскарження вироку є 30 днів. У прокуратурі вирішуватимуть, чи будуть подавати апеляцію, після отримання повного тексту вироку.

У 2016 році під час реорганізації департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради була звільнена частина працівників, у тому числі — керівник Анатолій Жук (якого убили у 2018 році), Володимир Биков і дві вагітні жінки.

У прокуратурі вважають, що Войтенко керувався особистою неприязню до Анатолія Жука і тих людей, які його підтримували.

Розгляд справи тривав п’ять років. У справі — 21 потерпілий. Четверо позивачів у ході слухання відмовилися від своїх вимог. Трьом суд відмовив у задоволенні їхніх вимог про відшкодування моральної та матеріальної шкоди. За цей час сплив строк притягнення чиновника до кримінальної відповідальності.

Нині Володимир Войтенко є депутатом Сумської обласної ради. У 2020 році він був обраний від ВО "Батьківщина".

Що відомо

  • У 2020 році суд виправдав Войтенка у справі про "кнопкодавство". Тоді його обвинувачували у голосуванні чужою карткою на сесії міськради 2015 року. Голосування стосувалося вивезення сміття суб'єктами господарювання.
  • Також його підозрювали у побитті підприємиці і тиску на суддю. У 2015 році через чотири кримінальні справи Войтенко був відсторонений від посади, під домашнім арештом. Через два місяці запобіжний захід змінили і він продовжив працювати заступником міського голови.

Читайте нас у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Ми в Instagram

На початок