Україна і Росія зіграють найбільший очний матч за 8 років. Але він не стане першим за цей час

Україна і Росія зіграють найбільший очний матч за 8 років. Але він не стане першим за цей час

Україна і Росія зіграють найбільший очний матч за 8 років. Але він не стане першим за цей час
. Getty Images

Збірні України та Росії зустрічалися між собою з 2014 року в різних видах спорту.

Збірна України дійшла до півфінальної стадії на чемпіонаті Європи з футзалу. Українці посіли друге місце в груповій стадії, вигравши очну боротьбу у Нідерландів та Сербії за особистими результатами. А після цього вибили збірну Казахстану в чвертьфіналі - 5:3.

Попереду у України два гарантованих матчі на турнірі: півфінал і один із фіналів: золотий (у разі перемоги) або бронзовий (за третє місце). Суперником українців у півфіналі стане збірна Росії: команда, що виграла усі чотири матчі на Євро-2022.

З 2014 року, коли Росія анексувала Крим та розпочала військові дії на Донбасі, УЄФА (а саме ця організація займається проведенням Євро з футзалу) почала розводити українські та російські команди. Ані на футбольному рівні, ані на рівні футзалу чоловічі збірні не провели жодного матчу.

Пряма трансляція матчу Україна - Росія у півфіналі Євро-2022 з футзалу - ексклюзивно на Суспільне Спорт. Дивіться матч в п'ятницю, 4 лютого, о 18:00.

Однак у командних видах спорту зустріч України та Росії не стане першою за останні вісім років. Не всі світові спортивні організації розводили українські та російські команди, і навіть у фінальних частинах турнірів вони між собою грали.

Суспільне Спорт згадує усі матчі між командами України та Росії за цей період.

  • Волейбол: Україна - Росія у 1/8 фіналу Євро-2021 (чоловіки)

Найсвіжішою згадкою про зустріч України та Росії є чоловічий чемпіонат Європи з волейболу, що відбувся у 2021 році. Тоді українські та російські команди не розводилися окремо по групам. Але на груповій стадії так і вийшло: Україна увійшла у список учасників групи А, Росія - до групи С.

Проте у плей-оф команди групи А виходили на представників групи С, і зустріч між Україною та Росією в 1/8 фіналу була можливою. У підсумку росіяни, які посіли друге місце, вийшли на Україну (3-е місце).

Матч Україна - Росія у плей-оф Євро-2021 з волейболу закінчився перемогою росіян у трьох сетах з рахунком 3:1. І залишається останнім випадком зустрічі між українськими та російськими збірними.

Україна Росія
EuroVolley
  • Волейбол: Україна - Росія в групі Євро-2017 (жінки)

Зустрічалися між собою волейбольні збірні України та Росії і на жіночому Євро-2017. Тоді українки та росіянки потрапили до однієї групи.

Україна - Росія відкривали програму матчів групи С на тому турнірі. Поєдинок між командами закінчився перемогою Росії у п'яти сетах.

У підсумку той груповий етап українки закінчили на останньому місці, програвши усі три матчі (два - у золотому сеті). Росія ж виграла групу, але припинила виступи на стадії чвертьфіналу, поступившись Туреччині.

  • Гандбол: Україна - Росія в кваліфікації на Євро-2022 (чоловіки)

Європейська федерація гандболу двічі не розводила Україну та Росію у відборі на чемпіонат Європи. Уперше це відбулося ще у 2015 році - тоді збірні домовилися щодо проведення матчів на нейтральному майданчику у Мінську, а Росія двічі здобула перемогу.

Повторилися ж ця ситуація у відборі на Євро-2022. Саме з матчів України та Росії розпочалася кваліфікація на чемпіонат Європи з гандболу.

Обидва поєдинки між Україною та Росією також проходили у Мінську. І якщо "домашній" матч закінчився внічию 27:27, то ось у другому поєдинку Росія обіграла Україну з різницею у два м'ячі - 28:30.

Україна Росія гандбол
EHF
  • Футзал: Україна - Росія на Євро-2019 (жінки)

Хоча остання зустріч між чоловічими збірними України та Росії на рівні чемпіонатів Європи востаннє відбулася ще 17 років тому, на рівні жіночих команд це відбулося відносно нещодавно. У 2019 році УЄФА провела перший в історії чемпіонат Європи з футзалу серед жіночих збірних, і у фінальну четвірку пройшли Україна та Росія.

Україна та Росія боролися за вихід у фінал у різних півфінальних парах, але свої матчі програли - Португалії та Іспанії відповідно. І після цього зіграли між собою поєдинок за третє місце.

Основний час матчу Україна - Росія закінчився внічию 2:2, і команди визначали переможницю у серії пенальті. Там ключовим став нереалізований пенальті Юлією Форсюк - поразка українок з рахунком 2:3.

  • Пляжний футбол: Україна - Росія у відборі на ЧС-2017 (чоловіки)

У пляжному футболі ситуація з матчами збірної України була найбільш принциповою. У 2016 році Україна зіграла вирішальний поєдинок групового етапу проти Росії у відборі на чемпіонат світу, який проходив в Італії. Матч закінчився поразкою українців в овертаймі з рахунком 3:4.

Читайте також: Україні заборонили їхати на чемпіонат світу з пляжного футболу в Москві. Що про це відомо

Ця зустріч між Україною та Росією стала останньою. Після цього українські пляжні футболісти не поїхали в Москву для участі у кваліфікації на чемпіонат світу-2019, бойкотуючи турнір (у першому груповому етапі Україна мала грати проти Іспанії, Азербайджану та Латвії).

Найсвіжіший випадок - бойкот від участі на чемпіонату світу-2021, куди Україна відібралася у статусі другої найсильнішої команди Європи. Фінальна частина турніру також проходила у Росії, і українці туди не відправилися - їх замінила збірна Швейцарії.

Україна пляжний футбол
АПФУ

Які ще матчі Україна - Росія можливі у майбутньому?

  • Футзал: Україна - Росія на Євро-2022 (жінки)

Теоретично, жіночі збірні України та Росії з футзалу можуть зустрітитися між собою знову на Євро-2022. Обидві команди знову пройшли у Фінал чотирьох, який відбудеться у березні 2022 року.

Читайте також: Жіноча збірна України з футзалу дізналася суперниць на Євро-2022: результати жеребкування

Цього разу українки гратимуть у півфіналі проти Іспанії, а росіянки - проти Португалії. Якщо ж обидві команди знову вони не виграють свої півфінальні матчі, то вдруге поспіль розіграють між собою третє місце.

  • Баскетбол: Україна - Росія у відборі на чемпіонат світу-2023 (чоловіки)

Україна - Росія ані на чоловічому, ані на жіночому турнірах за останні вісім років не зустрічалися між собою. Проте найближчим часом ця зустріч, цілком ймовірно, відбудеться.

У кваліфікації відбору на чемпіонат світу-2023 чоловіча збірна України з баскетболу потрапила у групу G. Звідти у наступний раунд проходять три найкращі команди з чотирьох.

Якщо Україна увійде у топ-3 своєї групи, то у наступному раунді відбудеться злиття з трьома найкращими командами із групи Н. А серед збірних цього списку є Росія.

На початок