У громаді на Тернопільщині розмістять військову частину тероборони

У громаді на Тернопільщині розмістять військову частину тероборони

У громаді на Тернопільщині розмістять військову частину тероборони
. Фото: Тернопільський обласний ТЦК СП

Байковецька громада готує документи, щоб розмістити підрозділ територіальної оборони у селі Ступки. Про це розповів заступник голови громади Віктор Пулька. За його словами, військовим віддадуть в оренду приміщення колишньої школи.

Приміщення колишньої початкової школи у селі Ступки Байковецької громади знаходиться приблизно за 12 кілометрів від Тернополя. Окрім школи, раніше тут діяла бібліотека та спортивна кімната. Тепер у будівлі мають зробити ремонт та розмістити тут підрозділ територіальної оборони, каже командир батальйону тероборони Тернопільського району Віталій Волков.

"Тут буде організовано чергову службу, по закінченню служби, люди будуть роз’їжджатись по своїх домівках. Тут не буде ні столової, ні казарм не буде, тут суто з 9 до 18 будуть працювати військовослужбовці, виконувати завдання. Капітальних ремонтів тут не будемо робити, єдине що переобладнається під кімнату зберігання зброї, під кімнату чергового", – каже Волков.

У громаді на Тернопільщині розмістять військову частину тероборони
Приміщення військової частини ТРО. Фото: Діана Ярошенко/Суспільне

Загалом тут є 8 кімнат, каже Віталій Волков, за його словами, у них працюватимуть 45 військовослужбовців. Зараз підрозділ укомплектовують. Для цього шукають чоловіків та жінок віком до 55-ти років, які вже проходили військову службу. Наразі вже підібрали 20% персоналу. Заступник голови Байковецької громади Віктор Пулька розповідає, що рішення розмістити тут військових уже розглянули та одноголосно підтримали на громадських слуханнях. Тепер готують документи і хочуть затвердити це на сесії.

У громаді на Тернопільщині розмістять військову частину тероборони
Приміщення де розмістять військову частину тероборони. Фото: Діана Ярошенко/Суспільне

"Єдиною умовою, яку ми виставляємо при розміщенні даного об’єкту – це те, що дана військова частина має бути юридичною особою, зареєстрованою на території Байковецької громади. Це є наша така вимога і командир військової частин підтвердив, що вони рухаються в цьому плані. І після того, як буде зареєстрована військова частина. Ми можемо укласти договір оренди, тому що дві сторони має бути: одна – сільська рада, друга сторона підрозділ територіальної оборони", – каже Пулька.

Нагадаємо, військові хотіли взяти в оренду два приміщення колишньої лікарні у селі Великий Глибочок Білецької громади. Там хотіли розмістити 2 підрозділи територіальної оборони – до 120 військових, розповів сержант бригади тероборони Володимир Грицина. Для цього 13-го грудня торік військові зустрілися із жителями цього села, проте вони не захотіли віддавати приміщення, тож тепер один із цих підрозділів розмістять у Ступках, а інший – центр управління розмістять в Тернополі, розповів Віталій Волков.

За словами Віталія Волкова, загалом на Тернопільщині розмістять 4 підрозділи територіальної оборони та центр управління. Для усіх частин вже знайшли приміщення в Кременецькому, Чортківському та Тернопільському районах. Підрозділи тероборони у районах створюють відповідно до закону України "Про основи національного спротиву", який вступив в дію з першого січня, каже Віталій Волков.

Що відомо

  • Поблизу Тернополя хочуть розмістити підрозділи тероборони. Хто проти
На початок