В Україні вшановують пам'ять захисників Донецького аеропорту. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

В Україні вшановують пам'ять захисників Донецького аеропорту. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

В Україні вшановують пам'ять захисників Донецького аеропорту. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
. Facebook

16 січня в Україні вшановують пам'ять захисників Донецького аеропорту. Українські воїни тримали оборону летовища упродовж 242 днів – з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. За стійкість, безстрашність і непереможність захисників ДАПу назвали "кіборгами".

З кінця вересня 2014 року російські найманці атакували українських захисників щодня. Вони стріляли з "Градів", артилерії, танків та стрілецької зброї. 13 січня 2015 року обвалилася диспетчерська вежа аеропорту.

Рішення вивести українських воїнів з Донецького аеропорту командування АТО ухвалило 21 січня 2015 року. Однак ще два дні на території летовища, у пожежному депо ДАПу, залишались семеро бійців 90-го батальйону, яких вдалося вивести звідти 23 січня. У результаті боїв аеропорт був повністю зруйнований і непридатний для оборони.

У боях за ДАП загинули більше сотні військовослужбовців ЗСУ та бійців добровольчих підрозділів, поранених — близько пів тисячі. Багатьох із них відзначили державними нагородами, деяких — посмертно.

Читайте також:

Постійне перебування на межі та викривлене сприйняття реальності. Спогади оборонців ДАП з Дніпра

"Зрозумів, що на війні, коли танк навів на мене дуло". Кіборг – про захист Донецького аеропорту

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок