"Мене навіть не спробували". Норвезькі біатлоністи незадоволені вибором складу на Олімпіаду-2022

"Мене навіть не спробували". Норвезькі біатлоністи незадоволені вибором складу на Олімпіаду-2022

"Мене навіть не спробували". Норвезькі біатлоністи незадоволені вибором складу на Олімпіаду-2022
. АР

Що сталося.

Збірна Норвегії з біатлону однією з перших назвала повний склад на Олімпіаду-2022. Норвежці оголошували свою заявку в два етапи: першу частину - після грудневих етапів Кубка світу, а другу - після Обергофа.

І в чоловічій, і в жіночій командах Норвегія має право заявити на Олімпіаду по шість спортсменів. Хоча на дистанцію в кожній гонці виходитиме лише чотири (такі обмеження на Іграх).

Повний склад чоловічої команди Норвегії на Олімпіаду-2022 в біатлоні

  • Йоганнес Бьо, Тарьєй Бьо, Штурла Легрейд, Ветле Крістіансен, Філіп Андерсен, Сіверт Баккен

З метою підготовки до Олімпіади, уся чоловіча команда, а також більша частина жіночої - пропускають етап Кубка світу в Рупольдингу, натомість вони поїхали на гірський збір до Італії (туди після спринту також відправилася Тірілл Екгофф). Замість основної чоловічої збірної в Рупольдингу виступатимуть шестеро біатлоністів, які уже точно не потраплять на Олімпіаду.

І для двох з них така новина стала несподіваною. Перед стартом етапу Ерленн Бьонтегор та Йоганнес Дале поспілкувалися з норвезькими ЗМІ стосовно відбору на Ігри. І висловили своє невдоволення реалізацією процесу.

"Важке випробування, коли така велика ціль залишалася розбитою. Одна з найабсурдніших речей сезону - те, що мене не спробували, перш ніж оголосили склад на Олімпіаду", - заявив 31-річний Бьонтегор.

Він розпочав сезон і провів усі старти на рівні Кубка IBU, чотири рази в особистих гонках підіймався на подіум (чотири рази другий), але виклику на Кубок світу не отримав. І Ерленн, який був у складі олімпійської команди в 2018 році, вважає несправедливим, що лише семеро біатлоністів змагалися на рівні Кубка світу до моменту оголошення олімпійської збірної: "Чому не спробувати когось ще на рівні Кубка світу - це те, що я запитую", - каже Ерленн.

Сьомий спортсмен, який змагався на рівні Кубка світу, але не потрапив до складу олімпійської команди - це Йоганнес Дале. 24-річний біатлоніст, який останні два сезони закінчував у топ-10 загального заліку: 9-е місце (2019/20), 5-е місце (2020/21).

Йоганнес Дале
Йоганнес Дале. Biathlonworld

Утім, після невдалого старту на двох етапах в Естерсунді (усі результати в межах 20-40 місць) і невпевненої стрільби Йоганнеса перевели на Кубок IBU. Ще принаймні одного шансу він не отримав.

"Очевидно, це серйозний удар. Коли ти отримуєш повідомлення, то повітря неначе стає важчим, план та очікування на сезон різко суттєво змінється і це не завжди класно для топ-атлета", - каже Йоганнес.

Водночас, Дале розуміє: на старті сезону мав серйозні проблеми зі стрільбою стоячи, через що навіть на рівні Кубка IBU лише одного разу потрапляв на подіум. Тепер у нього є шанс проявити себе на рівні Кубка світу, хоча й без можливості поїхати в Пекін.

Як пояснюють вибір складу в збірній Норвегії

Спортивний директор Асоціації біатлону Норвегії Пер Арне Ботнан заявляє, що "поїзд поїхав" і змін в олімпійському складі не буде.

Пер Арне пояснює, що у випадку з Бьонтегором біатлоніст програв конкуренцію на старті сезону, а тоді не демонстрував тих результатів, які повернули б його на рівень Кубка світу.

А щодо Йоганнеса Дале, то Ботнан визнає: "Зважаючи на його результати в останні роки, це суттєвий крок назад". Утім, нагадує про невдалі результати на старті сезону, які відкинули Дале від Пекіна-2022.

Що відомо

  • Ерленн Бьонтегор змагався на Олімпіаді-2018, куди він потрапив за системою відбору в Норвегії (тоді не поїхав Оле Ейнар Бьорндален). На Олімпіаді-2018 Бьонтегор провів три гонки: 5 у спринті, 9 у переслідуванні та 7 у масстарті.
  • Йоганнес Дале не змагався на рівні Олімпійських ігор, але на чемпіонаті світу-2021 здобув дві нагороди: "срібло" в масстарті та "бронзу" в індивідуальній гонці.
  • Основа чоловічої збірної Норвегії з біатлону пропустить шостий етап Кубка світу.
На початок