Блінкен обговорив із "Бухарестською дев'яткою" нарощування військ РФ вздовж кордону України

Блінкен обговорив із "Бухарестською дев'яткою" нарощування військ РФ вздовж кордону України

Блінкен обговорив із "Бухарестською дев'яткою" нарощування військ РФ вздовж кордону України
. Фото: АР

Державний секретар США Ентоні Блінкен у понеділок, 3 січня, обговорив дестабілізуюче військове нарощування Росії вздовж кордону України з представниками зовнішньополітичних відомств країн-членів "Бухарестської дев'ятки" (B9) східного флангу союзників НАТО. Про це повідомив речник Держдепу Нед Прайс.

Блінкен і міністри закордонних справ Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини і заступник міністра закордонних справ Румунії, зокрема, обговорили необхідність єдиної, готової та рішучої позиції НАТО щодо колективної оборони союзників, а також трансатлантичне співробітництво з питань, що викликають спільне занепокоєння.

“Секретар наголосив на зобов’язанні США продовжувати тісні консультації та координацію з усіма трансатлантичними союзниками та партнерами, оскільки ми працюємо над деескалацією шляхом стримування, оборони та діалогу”, — йдеться у повідомленні Держдепу.

Що відомо

  • Ввечері 2 січня президенти США та України Джозеф Байден і Володимир Зеленський провели телефонну розмову, під час якої обговорили, зокрема, питання недопущення подальшої ескалації ситуації на україно-російському кордоні.
  • Президент США Джо Байден і президент Росії Володимир Путін провели переговори у телефонному режимі. Розмова почалася 30 грудня о 15:35 за Вашингтоном (о 22:35 за Києвом). Перемовини тривали близько 50 хвилин. Байден закликав Росію до деескалації напруженості з Україною. Він чітко дав зрозуміти, що Сполучені Штати та їхні союзники та партнери дадуть рішучу відповідь, якщо Росія вторгнеться в Україну, повідомили у Білому домі.
  • Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив 30 грудня, що Радбез не бачить загроз для" відкритої агресії з боку Російської федерації".
  • 29 грудня державний секретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову із президентом Володимиром Зеленським та підтвердив непохитну підтримку Сполученими Штатами незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.
  • 24 грудня президент Володимир Зеленський у режимі відеозв'язку поговорив із сенаторами та конгресменами США про ситуацію на сході України та кордоні з Росією, а також про "Північний потік-2".

Читайте також

Росії загрожують санкції, якщо вона силою перекроюватиме карту Європи - МЗС Фінляндії

Очільниця МЗС Німеччини відвідає США, де обговорить напруженість між Україною та Росією

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок