Що таке весняне загострення та як полегшити його симптоми

Що таке весняне загострення та як полегшити його симптоми

Що таке весняне загострення та як полегшити його симптоми
.

Пора року впливає на ваш фізичний та емоційний стан навіть більше, ніж ви думаєте. Навесні, коли сонечко світить і пташки щебечуть – більшість відчуває прилив оптимізму, енергії та життєрадісності. Це викликано безліччю різних факторів.

Дні стають довшими, сонця – більшає, а що більше сонячного світла, то менше мелатоніну (гормону, який регулює ритм сну) виробляє шишкоподібна залоза в нашій голові. Крім того, велика кількість світла провокує стрибок рівня серотоніну в мозку, а це змушує нас почуватися щасливими, через що весняна пора асоціюється з піднесенням, надією і переродженням.

На жаль, не всім так пощастило. Організм деяких людей повільніше адаптується до зміни температур, тому весна діє на них протилежним чином – людина стає млявою, постійно втомленою. Цей стан часто називають "весняним загостренням", але в медичних довідках немає такого терміну. Під ним мається на увазі комплекс симптомів, найбільше схожих на симптоматику сезонного афективного розладу.

Зазвичай саме зима з її короткими сонячними днями та холодом асоціюється із втомою, депресією. Але дослідження показують, що організм деяких людей має проблеми з пристосуванням до змін погоди, кількості світла і коливань температури. Змучений холодами, він потерпає від додаткового стресу і починає екстрено пристосовуватися до нових умов навколишнього середовища.

Цей процес може виявитися неприємним, але, на щастя, симптоми найчастіше минають через 2-3 тижні. Саме "загострення" проявляється між березнем і квітнем. Але ми вже зараз допоможемо вам полегшити страждання і пережити цей період з легкістю.

Читайте також: "Коли відпочинок не допомагає. Як відрізнити астенію від звичайної втоми"
Що таке весняне загострення та як полегшити його симптоми

Симптоми, за якими варто слідкувати

  • Втома.
  • Дратівливість.
  • Запаморочення.
  • Головний біль.
  • Підвищена чутливість до зміни погоди.
  • Відчуття пригніченості або депресії.

Усе це – наслідки втоми організму після зими та адаптація до нових погодних умов. Але іноді причина поганого самопочуття набагато серйозніша: ці ознаки можуть свідчити про особливий тип депресії – сезонний афективний розлад. Захворювання зазвичай проявляється в осінньо-зимовий період, але може загостритись і навесні.

Сезонний афективний розлад відрізняється від "весняного загострення" низкою симптомів, до вже відомих додаються:

  • Хронічна пригніченість.
  • Втрата інтересу та радості у житті.
  • Відсутність сил.
  • Роздратування та емоційність.
  • Труднощі з концентрацією.
  • Безсоння, підвищена тривожність.
  • Втрата апетиту, ваги.

Як полегшити весняне загострення

Що таке весняне загострення та як полегшити його симптоми

Прокидайтеся трохи раніше

Дуже хочеться поспати зайву годинку, особливо, коли на вулиці весна, а на душі сльота і вовки виють. Але будьте обережні, каприз може обернутися погіршенням стану. Так, ви маєте дотримуватися здорового режиму сну, але бажано спати трохи менше, ніж ви звикли взимку. Поставте будильник на 30-60 хвилин раніше. Незабаром відчуєте, як сон став глибшим і спокійним, а настрій потроху повертається до норми.

Лягайте спати вчасно

Тут теж головне не дати слабину і не піти спати завчасно. В іншому випадку, ви не тільки ризикуєте втратити дорогоцінний час, а й не скористаєтеся можливістю допомогти собі повернути хороше самопочуття. Зустрічайтеся з друзями, гуляйте, дивіться кіно, читайте, але не лягайте спати занадто раніше, ніж звикли. І не намагайтеся вдень "подрімати 10 хвилин" – зіб'єте внутрішній годинник і будете мучитися від безсоння.

Контрастний душ

Про користь контрастного душу ми говорили в одному з нещодавніх матеріалів, але повторимо, щоб закріпити матеріал остаточно – це корисно для кровообігу та судин, що зіграє важливу роль в акліматизації сонного організму до весни. Після таких водних процедур ви гарантовано прокинетеся, а там і симптоми загострення повністю зникнуть.

Читайте також:Як почати ранок максимально продуктивно і піти на роботу з радістю

Фізичні вправи

Фізичне навантаження, денне світло і свіже повітря допоможуть організму адаптуватися до весняного тепла. Немає можливості гуляти щоранку в парку? Паркуйтеся трохи далі від офісу або виходьте на пару зупинок раніше, щоб прогулятися пішки. Неспішна прогулянка допоможе вашому тілу налаштувати внутрішній годинник і швидше акліматизуватися.

Провітрюйте приміщення

Приміщення необхідно провітрювати в усі пори року, незалежно від погоди. І зараз саме час відкрити вікна і впустити свіже повітря! Кисень надає мозку енергії, а це, своєю чергою, лікує від нудьги. Оптимальна кількість провітрювань приміщення – три рази. З огляду на те, що більшість людей цілий день перебуває на роботі, провітрювати необхідно хоча б два рази (вранці перед роботою, і після ввечері).

Більше сонячного світла

Що таке весняне загострення та як полегшити його симптоми

Сонячне світло підвищує рівень серотоніну, що безпосередньо пов'язано з вашим настроєм. Як щодо невеликого пікніка де-небудь у парку? Завдяки сонячному світлу в організмі синтезується вітамін D. Він зміцнює імунітет і допомагає боротися з депресією – те, що треба у період "весняного загострення".

Головне, щоб на вулиці, а з огляду на карантин – якомога далі від натовпу людей і автомобілів. Це набагато корисніше, ніж валятися вдома без діла. Що більше часу ви проведете на відкритому повітрі, то більше від того користі.

Навіть у похмурий день на вулиці все одно достатньо світла, щоб уповільнити вироблення мелатоніну і збільшити вироблення серотоніну. А якщо погода на вулиці занадто неприємна і заважає: може, десь поблизу є ботанічний сад з великими скляними будиночками, де можна прогулятися серед екзотичних рослин?

Займіться собою та позбудьтеся негативу

Так, вам здається, що депресивний стан – це не найкращий час, аби позбавлятися негативу. Але з таким підходом слушна мить ніколи не настане. Принаймні ви можете уникати "небезпечні зони" емоційної нестабільності – не тримайте зла, не сваріться з людьми, намагайтеся частіше бачитися з друзями, але уникайте тих, хто нудьгує, інакше заразитеся їхнім поганим настроєм.

Займіться собою – вдосконалюйте зовнішність, змініть зачіску, побалуйте себе обновкою, бажано яскравого кольору, сходіть у баню, басейн, займіться фізкультурою. Але не перевтомлюйтеся, бережіть сили. Відновіть запас енергії, тоді вже будете готувати свій прес до літа.

Читайте також: "Чим зайнятися вдома під час карантину, щоб провести час з користю"
На початок