“Жива”, штучна та в горщику. Дніпровські експерти розповіли, яка ялинка найбільш екологічна

“Жива”, штучна та в горщику. Дніпровські експерти розповіли, яка ялинка найбільш екологічна

“Жива”, штучна та в горщику. Дніпровські експерти розповіли, яка ялинка найбільш екологічна
. Суспільне Дніпро

Жителі Дніпра продовжують купувати ялинки та сосни перед новорічними святами. На що звертати увагу при виборі живої чи штучної ялинки, які документи перевіряти та який вид новорічного дерева є найбільш екологічним — у матеріалі Суспільного.

"Жива" - у лісгоспі та на торгівельних точках

Еля Вакулюк разом з чоловіком приїхали за сосною до Дніпровського лісгоспу. Сюди привозять дерева з обласних лісогосподарств, вирощені спеціально для продажу. Звичайна сосна коштує 170 гривень, сосна кримська 260. Це дешевше, ніж у місті, каже дніпрянка.

“На базарі цьогоріч сосни дуже насправді дорогі. Середня, півтораметрова, від 600 грн, 600-700, тисяча навіть. А тут можна підібрати за хорошою ціною, взяти навіть дві, як мій чоловік. І зробити з них одну пишну за приємну ціну. Маленьким дітям завжди приємно, що ялинка все-таки “жива”, - говорить жінка.

Купити ялинку чи сосну також можна на спеціальних точках продажу, таких у місті 148. Тут ціни на ялинки від 2 тисяч гривень, маленькі ж сосни коштують близько трьохсот. Висоту дерева маркують стрічкою відповідного кольору. Менші - фіолетового, більші - червоного, найвищі ялинки - з блакитними стрічками. Також на кожному дереві має бути бирка з номером. Представник департаменту торгівлі Володимир Трегубов каже: кожен покупець має право перевірити усі документи у продавця.

“На кожній ялинці повинна бути бирка, на якій нанесено штрихкод. Коли ви вводите штрихкод на сайті лісгоспу, там можна перевірити кожну ялинку: звідки вона, де була вирощена і навіть кому продана”, - пояснює посадовець.

Пластикова: перевіряйте безпечність

Альтернативою зрізаним ялинкам є штучні з пластику. Ціни на них — від двохсот до 20 тисяч гривень. Обирати таке дерево потрібно також уважно, говорить начальник управління захисту споживачів Держпродспоживслужби Юрій Кислейко.

За його словами, штучні ялинки повинні бути з висновком державної епідеміологічної експертизи про безпечність та якість цієї продукції. Повинне бути обов'язково маркування, яке зазначає, що ялинка вогненебезпечна.

Екологиня та керівниця громадської організації "ЕкоПатруль" Тетяна Лампіка зазначає: штучною ялинкою слід користуватися протягом принаймні 10 років, тоді це буде більш екологічно. Адже пунктів переробки для них у Дніпрі немає, тож вони потрапляють на смітник.

“Якщо ми кажемо про пластик, в будь-якому вигляді пластик розкладається більше тисячі років і це потрібно розуміти. Тобто усі ці наші ялиночки, які підуть потім на смітник, вони будуть розкладатися більше тисячі років”, - говорить Тетяна Лампіка.

Найбільш екологічна - у горщику

Екологічним варіантом для святкування нового року, за словами експертки, стане ялинка в горщику. Ціни на такі дерева стартують від чотирьохсот гривень.

“На мій погляд, найекологічніша все-таки ялинка в горщику. Бо горщик ти взяв, заніс в домівку, наприклад, у квартиру. Закінчилися свята, потім це дерево можна висадити будь-де. Під будинком, на дачі. І таким чином сприяти озелененню міста”, - зауважує екологиня.

Куди подіти ялинку після свят

Зрізані ялинки та сосни після свят комунальники радять відносити до спеціальних точок. Там їх перероблять на пелети для котельних міста, каже начальник управління споживчого ринку Володимир Трегубов.

“Близько 15 адрес по місту, де виїжджають подрібнювачі. Людям ці адреси повідомляють через інтернет-ресурси, через газети. І в ці місця люди зносять, допомагають комунальні служби зносити з дворів. Там вони утилізуються, дробляться, роблять з них пелети і цими пелетами потім опалюються котельні міста”, - сказав він.

Читайте також

- Штрихкод або бирка з номером. Як дніпрянам перевірити легальність ялинок

- У лісгоспах Дніпропетровщини планують продати майже 29 тисяч новорічних сосен

- У Дніпрі перевірятимуть, чи законний продаж штучних та “живих” ялинок

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок