Новорічні свята у хмельницьких закладах освіти: як відбуватимуться і чи пускатимуть батьків

Новорічні свята у хмельницьких закладах освіти: як відбуватимуться і чи пускатимуть батьків

Новорічні свята у хмельницьких закладах освіти: як відбуватимуться і чи пускатимуть батьків
. Фото: Суспільне Поділля

Із ковід-сертифікатом, негативним ПЛР-тестом або ж довідкою про одужання від COVID-19 строком на 105 діб можуть відвідати новорічні ранки у дитячих садочках Хмельницького батьки дітей. Про це Суспільному розповіла виконувачка обов’язків директора міського департаменту освіти і науки Ольга Кшановська. За її словами, у "жовтій" епідзоні усі освітні масові заходи будуть дозволені при дотриманні карантинних вимог. Суспільне побувало в одному із дитячих садочків обласного центру, аби побачити, як готуються діти до новорічного свята.

Мати п’ятирічного Данила, Іванна Бугун, розповідає: за три роки відвідування сином садочка на новорічному святі вдалось побувати один раз. Каже, фото і відео, які передають потім, то є добре, але не передає ту атмосферу свята, як тоді, коли ти присутній на ньому. "І коли дитина приходить та каже: "Мамо, я виступав, і так було гарно, а тебе не було", то я кажу: "Синочку, ми не можемо зараз бути, бо зараз такий час. Ми повинні дотримуватися тих правил, які нам встановлює держава". І дітям важко, і батькам важко. Хотілося б відвідувати такі свята", - додає Іванна Бугун.

У дитячому садочку №37 "Незабудка" вихователі шостої групи разом із дітьми проводять репетицію свята. Вихованець дошкільного закладу Марк розповідає: на святі буде янголятком і підготував вірш про янгола. Дівчатка мають ролі зірочок та чаклунок,

Два роки поспіль через карантинні обмеження батьки не мали змоги відвідувати новорічні свята та заходи, каже вихователька шостої групи Валентина Кущ. Та додає: відкрилася нова форма спілкування з батьками - це вайбер-група. Усі події, які відбувалися в садочку, каже, висвітлювалися в цих групах. За її словами, кожна вікова категорія дітей по-різному сприймають присутність та відсутність батьків на святі: "Діти старшого віку, коли бачать батьків, вони хочуть показати себе якнайкраще. Діти молодшого і середнього віку краще розкриваються себе, коли поринають у світ героїв, які до нас приходять на свято без присутності батьків, тому що їхня увага відволікається".

Директорка дитячого садочку Тетяна Слівінська каже, що у "жовтій" зоні змінили організацію масових заходів. Розповідає: "В нас 9 груп: три групи старших, три середніх, дві групи молодшого віку і одна група раннього віку. Для старших дітей, тобто, середня і старша групи, вкрай потрібно, щоб були батьки, тому що діти мають певний рівень знань, навичок, вони хочуть себе показати. З меншими дітками тут у нас неоднозначно: ми ще не визначилися. Ми проводимо обговорення з батьками в вайбер-групах".

Тетяна Слівінська каже: у садочку невелика зала, тому батьків пускатимуть на новорічні свята, але лише когось одного, або ж це можуть бути дідусь чи бабуся. А ще необхідно мати при собі сертифікат вакцинації, або негативний ПЛР-тест, або довідка, що людина перехворіла.

Психологиня Оксана Афадєєва говорить: на новорічних ранках дітям важлива підтримка та присутність батьків. "Якщо дитина знає, що вона хвилюється, вона готувалася, а батьків немає, вона потім буде підсвідомо на них ображена. Другий момент: коли присутні батьки одних дітей, а інших ні, то діти, батьків яких нема, вони будуть теоретично почувати до інших них заздрість, вони будуть почувати себе гіршими, ніж ті, чиї батьки прийшли", - каже психологиня.

У "жовтій" епідзоні усі масові заходи дозволено проводити за певних умов, розповідає виконувачка обов’язків директора міського департаменту освіти і науки Ольга Кшановська: "Усі масові заходи будуть дозволені при дотриманні усіх карантинних вимог: це масковий режим, сертифікат про вакцинацію або негативний ПЛР-тест".

На початок