"На даний момент вона боїться стріляти". Урош Велепець – про проблеми Юлії Джими зі стрільбою

"На даний момент вона боїться стріляти". Урош Велепець – про проблеми Юлії Джими зі стрільбою

Ексклюзивно
"На даний момент вона боїться стріляти". Урош Велепець – про проблеми Юлії Джими зі стрільбою
. biathlon.com.ua

Ексклюзивне пояснення Уроша Велепця для Суспільне Спорт.

31-річна Юлія Джима - одна з лідерок збірної України з біатлону. Саме вона показала найкращий результат у загальному заліку Кубка світу в сезоні 2020/21, а на старті нового сезону демонструє найкращу фізичну готовність.

Утім, на четвертому етапі Кубка світу в Ансі Юлія Джима набрала в двох особистих гонках лише одне очко - за 40-е місце в спринті. А у гонці переслідування вона зійшла з дистанції після третього вогневого рубежу.

Такі результати позначилися на її позиції у загальному заліку - Джима опустилася з 20-го на 31-е місце, а закінчити календарний рік може навіть нижче (у масстарті не змагатиметься).

Тож попри непогану фізичну форму (є найшвидшою з українок), Юлії Джимі не вдається показати високі результати. Пов'язано це в першу чергу з проблемами, що виникли зі стрільбою Джими.

За стартові чотири етапи сезону Юлія Джима провела десять гонок (включно з естафетами) - в жодній не змогла обійтся без промахів. Загальний відсоток влучності - 77% (79% - лежка, 75% - стійка).

Саме три промахи на стійці в переслідуванні вплинули на рішення Джими знятися з гонки - на той момент вона йшла поза топ-40 і поборотися за очки шансів уже фактично не було.

Після гонки переслідування Суспільне Спорт в Ансі поспілкувалося з Урошем Велепцем, тренером збірної України, про стрільбу Юлії Джими та проблеми, що виникли на старті сезону.

"За Юлю Джиму - стрільба пропала повністю. Вона боїться стріляти, довго стріляє, робить помилки - будемо працювати. Слава богу, що хід ще є, просто в біатлоні треба бігти та стріляти. Стрільба поки не виходить, ми багато працюємо на стрільбі, але на даний момент боїться стріляти - а коли ти боїшся, то будеш робити помилки. Тому нічого страшного", - пояснив Урош Велепець.

Після попередніх гонок Урош пояснював промахи Юлії ризиком та намаганням відпрацювати якомога швидше, щоб поборотися за подіум чи "квіткову церемонію". Але уже після четвертого етапу сказав, що у біатлоністки є "страх стріляти". Утім, попереду в команди є кілька тижнів підготовки у словенській Поклюці, де тренер разом з біатлоністкою хочуть вирішити цю проблему.

"Слава богу, ці чотири етапи закінчуються - зараз буде два тижні, щоб попрацювати, знайти причину, де ці помилки. Адже під час змагань ти переходиш з гонки на гонку. Вона уже стріляла супер, ми можемо повернути цю стрільбу. Щодо інших дівчат, то їх треба підтягнути фізично - це план на два тижні", - резюмував Велепець.

Ніколи раніше у своїй кар'єрі Юлія Джима не влучала менше 84% пострілів на дистанції усього сезону. За чотири етапи у сезоні 2021/22 українка зробили 30 промахів (101 влучний постріл з 131) - це стільки ж, як за сезон 2018/19 (88.4% - 228 з 258 точних). А у сезоні 2020/21 Джима закрила 84.3% мішеней - 66 промахів на 420 пострілів (354 влучних).

Чи виникають проблеми зі стрільбою на старті сезону в інших?

Юлія Джима - не єдина сильна біатлоністка, яка стикається зі схожими проблемами на старті сезону. Чи не найбільше від неточної стрільби на дистанції усього місяця (!) страждають (крім Джими) Тірілл Екгофф та Доротея Вірер. Нестабільні результати демонструє також Ганна Еберг.

Точність стрільби Джими/Екгофф/Вірер/Ганни Еберг - сезон 2021/22 / сезон 2020/21 (сезони 2018/19 і 2019/20)
  • Джима: 77% / 84% (84% і 88%)
  • Екгофф: 78% / 83% (81% і 76%)
  • Вірер: 82% / 86% (82% і 83%)
  • Г. Еберг: 77% / 85% (82% і 86%)

Екгофф та Вірер, як і Джима, у цьому сезоні ще не зробили жодного нуля (в особистих гонках та естафетах).

У Вірер та Екгофф великі проблеми зі стійкою - 74% та 70% влучності, стрільба лежачи більш точна. У Ганни Еберг - ідентичні показники до Джими: 79% на лежці та 75% на стійці.

Проблеми зі стрільбою впливають на результати усієї четвірки: Вірер та Екгофф ідуть в другому-третьому десятку загального заліку, хоча ще минулого року Тірілл виграла Великий Кришталевий Глобус. А Ганна Еберг, попри другий найкращий хід у грудні, лише шоста в світовому тоталі.

Власне, Еберг-старша - єдина з цієї четвірки, хто зміг майже нівелювати свої проблеми зі стрільбою завдяки надпотужній фізичній формі. Усі інші - опинилися нетипово низько саме через свою неточність.

Читайте також: Урош Велепець - про стрільбу Джими та орієнтовний склад України на січневі етапи

Що відомо

  • Юлія Джима не потрапила в гонку з масовим стартом на етапі в Ансі, тож для неї змагання на рівні Кубка світу в календарному 2021 році уже завершено. Після цього етапу вона з українською командою переїде в Поклюку, де пройде підготовка до січневих стартів.
  • Саме у Поклюці Велепець прагнутиме виправити проблеми зі стрільбою Джими.
  • Ще до старту сезону Урош Велепець називав Юлію Джиму як безальтернативну біатлоністку до складу України на Олімпіаду-2022.
На початок