На Тернопільщині 17 осіб отримали сертифікати на придбання житла

На Тернопільщині 17 осіб отримали сертифікати на придбання житла

На Тернопільщині 17 осіб отримали сертифікати на придбання житла
. Фото: Леся Продоус/ Суспільне

17 жителів області зможуть купити житло за державні гроші. Це – люди, які мають статус сиріт і позбавлених батьківського піклування. Їм вручили сертифікати на 400 тисяч гривень кожному, розповів начальник обласної служби у справах дітей Ростислав Дрозд.

За його словами, гроші вже перерахували.

Сертифікат на гроші для придбання житла отримала Надія Бойчук. Жінка розповідає, хоче купити квартиру в Тернополі. Каже, грошей, яких виділила держава, не вистачить:

" Я в декреті, в мене маленька дитина. Я ніде не працюю, чоловік забезпечує. Хотілося мати своє житло. Маю двох діток, вони підростуть. Всяке може бути в житті".

23-річна Олена Кононюк каже, до 18 років була під опікою бабусі. Розповідає, вже знайшла помешкання в Білокриниці та 400 тисяч гривень їй вистачить на його покупку. Зараз жінка готує документи. Каже, в нову квартиру переїде разом з дітьми та чоловіком:

"Хотіла б біля бабусі квартиру трикімнатну, щоб була дітям і мені кімната, гостьова. Щоб було затишно. Я таку підібрала і знайшла. Поставити дітям двоярусне ліжко, зробити гарну залу. Кухня там з ремонтом продається".

Список людей, які претендують на житло, до облдержадміністрації подають громади. Далі обласна комісія розподіляє гроші на покупку квартир, каже член цієї комісії Андрій Назаренко. За його словами, цього року сертифікати отримали ті люди, які були перші в черзі на квартиру:

"Тут є три черги. Черга до 23 років, 23-35років і 35+. Є формула, яка визначає скільки коштів отримає кожна з цих категорій. Спочатку пріоритети мають старші. бо вони вже роками стоять на черзі, а далі вже йдемо до молодших".

На Тернопільщині 17 осіб отримали сертифікати на придбання житла
На сертифікати з держбюджету виділили майже 7 мільйонів гривень. Фото: Леся Продоус/ Суспільне

Начальник обласної служби у справах дітей Ростислав Дрозд каже, гроші на придбання житла сиротам – це державна субвенція. Цього року Тернопільщина отримала 12 мільйонів гривень. Їх розподілили на будівництво дитячих будинків сімейного типу, малих групових будинків і грошову компенсацію на придбання житла для сиріт:

"Відповідно до рішення місцевої комісії, ці гроші перераховуються на рахунок і протягом року, з моменту відкриття рахунку, особа може використати ці гроші на придбання житла. Вона може придбати і дорожче житло. Їй необхідно залучити власні джерела, благодійників, може і місцевий бюджет, який докладе до цієї суми. Коли йде підписання угоди про купівлю житла, ці кошти перераховуються, за умови, що додаткові кошти надійшли на рахунок".

Торік сертифікати на житло отримали 28 людей, каже Ростислав Дрозд. Ще 221 – в черзі.

Читати також

На початок