Студенти з Дніпра винайшли пристрій, що рятує велосипед від крадіжок

Студенти з Дніпра винайшли пристрій, що рятує велосипед від крадіжок

Ексклюзивно
Студенти з Дніпра винайшли пристрій, що рятує велосипед від крадіжок
. Суспільне Дніпро

Студенти Дніпровського національного університету імені Гончара розробили невеликий пристрій WheelKeep, який вбудовують у кермо велосипеда, за його допомогою відстежують місцезнаходження транспорту в додатку на мобільному телефоні.

Про те, як з’явилась ідея створення пристрою, як він працює та коли його можливо буде придбати, винахідники розповіли Суспільному.

Ілля Волков та Павло Герман – велосипедисти. Проблема крадіжок для них знайома та актуальна. Саме тому в них виникла ідея створити пристрій, який цьому запобігатиме.

Ілля Волков та Павло Герман демонструють свій пристрій
Ілля Волков та Павло Герман демонструють свій пристрій. Суспільне Дніпро

«Десь три роки тому ми катались на велосипедах і захотіли зайти в магазин щось взяти перекусити. Зрозуміли, що ніхто з нас не хоче залишатись на вулиці стерегти велосипеди, а залишати їх без нагляду це не варіант, бо їх одразу ж викрадуть. У нас навіть не було замків з собою. Ми так і не змогли зайти поїсти і зрозуміли, що треба якийсь пристрій, треба додатковий захист», розповідає Ілля Волков.

Хлопці перемогли на національному рівні у Всесвітньому конкурсі стартапів та мали представляти свій проєкт у Стамбулі 15 грудня. Але через пандемію фінал конкурсу перенесли.

Цієї осені студенти отримали грант у 25 тисяч доларів від українського фонду стартапів.

За словами винахідників, WheelKeep не буде доповненням до велосипеда, він стане його частиною. Трекер встановлюється у кермову колонку і стає повністю невидимим зовні. Якщо хтось почне чіпати велосипед, то власник дізнається про це зі сповіщення на смартфон та зможе відстежити свій транспорт з точністю до двох метрів.

Пристрій легкий у використанні та заряджається від мережі або портативної батареї. Заряду вистачає на приблизно на два тижні.

Ілля та Павло розповідають: вже думають над тим, аби система могла зв’язатися з поліцією або приватними охоронними системами.

«Технічна команда My Pol, що працює над цим сервісом, дуже позитивно відреагували та були дуже натхненні тим, що є такий проєкт і тим, що можна допомогти, посприяти вирішенню цієї проблеми в Україні. До того ж ми колись спілкувались з патрульними в Дніпрі, просто дізнаючись їхню думку щодо нашого пристрою, і також отримали позитивний фідбек», каже Павло Герман.

Якщо WheelKeep сподобається журі на Всесвітньому конкурсі, вони отримають необхідну підтримку, аби втілити свою ідею. Хлопці зазначають, що у 2022 році планують продавати свій пристрій у веломагазинах. Коштуватиме такий трекер близько 130 доларів.

Читайте також

  • У Дніпрі школярки розробили екологічні велосипедні станції
  • Як це – бути велосипедистом у Дніпрі? | МІСЦЕВІ

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок