Чинний чемпіон світу з шахів Маґнус Карлсен може більше не захищати титул: яка причина

Чинний чемпіон світу з шахів Маґнус Карлсен може більше не захищати титул: яка причина

Чинний чемпіон світу з шахів Маґнус Карлсен може більше не захищати титул: яка причина
. АР

Ніхто не може перемогти норвезького гросмейстера з 2013 року.

У грудні 2021 року норвежець Маґнус Карлсен за 11 партій переміг представника Федерації шахів Росії (ФШР) Яна Нєпомнящєго та вп'яте за кар'єру став чемпіоном світу з класичних шахів. При цьому всі свої титули він виграв підряд - у 2013, 2014, 2016, 2018 і 2021-му роках.

Читайте також: Маґнус Карлсен уп'яте поспіль став чемпіоном світу з шахів, достроково здолавши Яна Нєпомнящєгоґ

Наразі норвезький гросмейстер зрівнявся за цим показником із росіянином Міхаїлом Ботвінніком. Але рекордні шість поспіль перемог мав німець Емануїл Ласкер.

Аби оновити світовий рекорд, 31-річному Карлсену необхідно ще двічі виграти чемпіонат світу. Однак норвежець заявив, що може більше не взяти участь у матчі за захист чемпіонської корони.

Чому чинний чемпіон світу може більше не захищати титул?

В інтерв'ю з виданням VG Маґнус Карлсен заявив, що, скоріше за все, більше не захищатиме свою чемпіонську корону, оскільки це "вже не значить для нього так багато, як раніше".

"Ті, хто очікує, що я зіграю в матчі на першості світу наступного разу, - дуже велика ймовірність, що вони будуть розчаровані. Протягом більшої частини року мені було ясно, що цей матч [з Яном Нєпомнящім] має стати останнім. Це вже значить для мене не так багато, як раніше. Не відчував, що позитивні моменти переважують негативні", - наголосив Карлсен.

Однак норвезький гросмейстер не виключає того, що знову зіграє в матчі за чемпіонський титул, якщо його суперником стане ірансько-французький шахіст Аліреза Фіруджа.

"Те, що сталося на турнірі Grand Swiss у Ризі, де Аліреза Фіруджа виграв та кваліфікувався на турнір претендентів… Тоді, може, я зустрінуся з ним наступного разу. Це може стати тим, що мотивуватиме мене як слід. Якщо ж турнір претендентів виграє хтось інший, я навряд чи зіграю у матчі на першості світу", - резюмував норвезький шахіст.

Хто такий Аліреза Фіруджа?

  • 18-річний гросмейстер іранського походження, який представляє Францію на міжнародній арені. У 12 років Фіруджа виграв чемпіонат Ірану, а у 14 став гросмейстером.
  • Срібний призер чемпіонату світу в рапіді (2019), володар індивідуального "золота" командного чемпіонату Європи (2021) у складі збірної Франції.
  • Переможець Grand Swiss Tournament, що проходив у листопаді 2021-го. Завдякий цій перемозі француз відібрався на Турнір кандидатів - змагання, де визначається претендент на титул чемпіона світу. Він став четвертим наймолодшим гравцем в історії, якому вдалось подібне.
  • Завдяки "золоту" чемпіонату Європи та перемозі у Швейцарії Фіруджа отримав світовий рейтинг понад 2800 балів і став наймолодшим гравцем в історії з подібним показником (18 років і 5 місяців). Таким чином француз побив рекорд Карлсена, який досягнув такої результативності у віці 18 років і 336 днів.

Що відомо

  • Маґнус Карлсен зберігає чемпіонську корону з 2013 року: з того часу, як здолав індійця Вішванатана Ананда.
  • Наразі Карлсену належать і титули чемпіона світу в рапіді та бліці.
  • Уперше Маґнус очолив світовий рейтинг у 2010 році й за тривалістю перебування на цій позиції (135 місяців) поступається лише Каспарову (255).
  • Норвежцю належить рекорд за кількістю рейтингових очок - 2882.
  • Також Карлсен, якому зараз 31 рік, лишається наймолодшим гравцем, який дебютував на першій позиції в рейтингу (тоді йому було 19 років).
Читайте також: Маґнус Карлсен здобув перемогу в найдовшій партії в історії чемпіонатів світу з шахів: відео
На початок