Коронавірус може призвести до масштабного економічного шоку в Європі — Лагард

Коронавірус може призвести до масштабного економічного шоку в Європі — Лагард

Коронавірус може призвести до масштабного економічного шоку в Європі — Лагард
.

Президентка Європейського центрального банку Крістін Лагард заявила, що Європа може зіткнутися з серйозним економічним шоком, подібним до глобальної фінансової кризи 2008 року, якщо лідери країн не вдаватимуться до термінових заходів через спалах коронавірусу.

На телефонній конференції пізно ввечері 10 березня Лагард попередила лідерів країн ЄС, що без скоординованих дій Європа "побачить сценарій, який нагадає багатьом з нас про Велику фінансову кризу 2008 року", повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела. При цьому в разі правильної відповіді шок, швидше за все, виявиться тимчасовим, вважає Лагард.

За інформацією джерела, вона також повідомила, що її чиновники застосовують усі доступні інструменти для прийняття політичного рішення, зокрема, з надання "наддешевого фінансування" і забезпечення ліквідності та кредитування, яке мають оголосити 12 березня.

При цьому Лагард підкреслила, що заходи центрального банку спрацюють лише у випадку, якщо уряди країн також підтримають їхню ініціативу та забезпечать кредитування банками підприємств у постраждалих від епідемії районах.

Що відомо

  • На тлі виходу Росії з угоди ОПЕК+, падіння цін на нафту та поширення коронавірусу COVID-19 9 березня обвалилися фондові біржі США, країн Азії та Європи.
  • Падіння підсилили й інші фактори, зокрема, гальмування світової економіки через зниження виробництва у Китаї та пасажирських перевезень внаслідок епідемії коронавірусу. Додаткове напруження спровокувало загострення протиріч між США, країнами ЄС і Китаєм щодо дотримання правил торгових операцій і стимулювання своїх економік, зокрема, нещодавнє рішення ФРС США знизити базову відсоткову ставку.
  • Через коронавірус авіакомпанії змушені відправляти у рейси"літаки-привиди" з мінімальною кількістю пасажирів, щоб не втратити слоти в аеропортах.
  • Рівень поширеності коронавірусу Covid-19 та його наслідки спричинили низку нових обмежень в Італії, Ізраїлі та інших країнах.
На початок