На Кіровоградщині зібрали рекордний урожай кукурудзи

На Кіровоградщині зібрали рекордний урожай кукурудзи

На Кіровоградщині зібрали рекордний урожай кукурудзи
. REUTERS

У Кіровоградській області цьогоріч зібрали рекордний урожай кукурудзи – понад два мільйона тонн. Торік було вполовину менше, розповів Суспільному начальник відділу обласного департаменту агропромислового розвитку Григорій Арсірій.

Цього року кукурудзу в області вирощували чотири тисячі господарств, каже Григорій Арсірій. Називає фактори, які вплинули на врожайність: “Внесення достатньої кількості мінеральних добрив, погодні умови і людський фактор – всі доклали зусиль".

Кукурудзу переважно експортують. Торік Україна продала понад 51 мільйон тонн зернових, що принесло дев'ять мільярдів 400 мільйонів доларів США виручки. За обсягами експорту Україна поступилася лише США. Продаж сільськогосподарської продукції України складає 40% усієї виручки від експорту. Такі дані називає економічний аналітик Всеволод Степанюк.

Аналітик говорить, кукурудза – є технічною культурою, її вирощування не впливає на добробут громадян. “Це основна технічна культура для виробництва різних олій, корму для худоби і так далі. Збільшення вирощування технічних культур супроводжується зменшенням виробництва м’яса, молока, тобто зменшенням поголів’я худоби. Кукурудза, можливо, трохи підтримує курс гривні до долара, бо продається за валюту".

Вирощувати кукурудзу, за словами аналітика, Україна зобов’язалась перед Всесвітньою торговою організацією. "Єдиний шлях регулювання цих речей – це тарифне регулювання, митні збори та самостійна політика держави”, – вважає Всеволод Степанюк.

Керівник сільгосппідприємства з села Зелений Гай Федір Згривець розповів, з трьох тисяч гектарів цьогоріч зібрали понад 20 тисяч тонн кукурудзи. “У цьому році врожайність у господарстві склала 114 центнерів, але були площі, де збирали по 120-125 центнерів. Торік врожайність була 56-60 центнерів – це найвище. Були зони, де отримували по десять центнерів”.

Минулого року по кукурудзі у господарстві отримали збитки. Нині вартість тонни кукурудзи – від семи з половиною до восьми тисяч гривень. Порівняно з минулим роком ціна зросла на 30%.

Федір Згривець назвав причини зростання: “Техніка виросла в ціні, запчастини виросли в ціні. Паливно-мастильні матеріали ми раніше купували по 12-15 тисяч за тонну, нині до 28 тисяч за тонну платимо”.

Керівник підприємства планує продати всю зібрану кукурудзу.

Читайте також

На початок