Двох доз вакцини від коронавірусу недостатньо проти штаму "Омікрон" — дослідження

Двох доз вакцини від коронавірусу недостатньо проти штаму "Омікрон" — дослідження

Двох доз вакцини від коронавірусу недостатньо проти штаму "Омікрон" — дослідження
. Фото: Укрінформ

Учені з Агентства безпеки охорони здоров'я Сполученого Королівства заявили, що двох доз вакцини проти COVID-19 недостатньо, аби убезпечити себе від зараження штамом "Омікрон".

Про це повідомляє BBC.

Як повідомляє видання, аналіз ефективності вакцини при зараженні новим штамом "Омікрон" показав британським вченим, що її ефективність значно знижується, якщо пацієнт отримував усього дві дози вакцини.

Однак третя бустерна доза значно підвищувала захист організму людину до 75%.

Агентство з безпеки охорони здоров'я Сполученого Королівства заявило, що вакцинація двома дозами все ж може убезпечити від важкої форми перебігу хвороби, яка потребуватиме госпіталізації.

З того часу, як вперше з'явився сильно мутований варіант коронавірусу "Омікрон" вчених турбує єдине — наскільки менш ефективними він зробить сучасні вакцини.

Науковці проаналізували історію хвороби 581 особи, які переносили "Омікрон" та 1000 пацієнтів, що підхопили "Дельту", аби з'ясувати наскільки ефективні вакцини проти нового штаму.

У ході дослідження виявили різке зниження ефективності вакцини Oxford-AstraZeneca та значний спад ефективності двох доз Pfizer. Бустерна доза підвищувала ефективність від 70 до 75%.

Що відомо

  • Попередні результати дослідження вакцини проти коронавірусу Pfizer / BioNTech свідчать, що три дози препарату здатні ефективно нейтралізувати новий штам коронавірусу "Омікрон", тоді як дві дози мають набагато меншу дієвість.
  • Про новий штам коронавірусу, який вперше виявили на півдні Африки, британські вчені повідомили 24 листопада. Він характеризується великою кількістю мутацій у шиповидному білку, що може ускладнити його нейтралізацію антитілами, сприяти швидкому поширенню та стійкості до існуючих вакцин.
  • За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, новий штам коронавірусу "Омікрон" уже виявили в щонайменше 38 країнах, зокрема США й низці країни Європи (Нідерландах, Великій Британії, Румунії тощо), Індії, Ізраїлі, Росії і не лише.
  • В Україні поки не виявили новий штам коронавірусу. Але у зв'язку з його поширенням у світі на період дії карантину в Україні встановили заборону на в'їзд іноземцям та особам без громадянства, які прибувають із низки африканських країн.

Читайте також

"Омікрон": що відомо про новий штам коронавірусу та чи загрожує він Україні

Рекордна кількість мутацій. Які ризики приховує "Омікрон"

"Не панікуйте через Омікрон". Лікар – про новий штам коронавірусу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок