Конфлікт за участі Юлії Світличної: поліція відкрила кримінальне провадження

Конфлікт за участі Юлії Світличної: поліція відкрила кримінальне провадження

Конфлікт за участі Юлії Світличної: поліція відкрила кримінальне провадження
.

Поліція Харківщини розслідує можливе перешкоджання журналістській діяльності в окрузі №179 під час агітаційної зустрічі Юлії Світличної з виборцями.

Відеозапис конфлікту викладено на сторінці іншої кандидатки у 179 окрузі Вікторії Пташник.

Помітивши зйомку на мобільний телефон, Світлична спитала, кого представляє жінка, яка веде зйомку. Та представилась журналісткою.

"Я вас дуже попрошу, це моя зустріч, я не запрошувала журналістів", — сказала кандидатка.

"Ви не маєте права не допускати журналістів", — відповіла жінка Світличній.

Пред'явити журналістське посвідчення жінка погодилася за присутності поліції.

Припинити зйомку і покинути приміщення просив від жінки Олександр Абрамов, ексрадник колишньої голови Харківської ОДА Юлії Світличної. Депутат облради, перший заступник голови Харківської облради Віктор Коваленко, який раніше входив до однієї фракції зі Світличною ("БПП "Солідарність"), почав знімати жінку на свій телефон впритул.

Конфлікт за участі Юлії Світличної: поліція відкрила кримінальне провадження

В результаті суперечки Світлична попросила людей у залі проголосувати, чи підтримують вони присутність цієї жінки у залі. Після того, як заклик Світличної підтримали, запис обірвався.

Знімати зустріч кандидатки забороняли журналістці "5 каналу" Наталії Єфименко, з'ясував "Інститут масової інформації". За її словами, вона хотіла перевірити, чи не використовувався адмінресурс під час організації зустрічі, тому пішла всередину з телефоном.

Конфлікт за участі Юлії Світличної: поліція відкрила кримінальне провадження

"Мені заборонили знімати. У мене намагалися вирвати телефон. Одна з жінок, що виривала телефон, погрожувала, що вона мені розіб'є телефон і обличчя. Також якісь чоловіки почали за мною стежити і не давати знімати в залі", – розповіла Наталія Єфименко.

За її словами, їй вдалося залишитися до кінця заходу, однак зйомку вона вже не вела і до поліції не зверталася.

На цю ж зустріч не пустили знімальну групу телеканалу "Прямий", повідомив "ІМІ".

"Людей усіх запустили (до актової зали, – ред.). Ми пішли за людьми, і перед нами зачинили двері, сказали, що нам не можна це знімати. Жінка, яка це сказала, не представилася. Я представилася як журналіст, показувала посвідчення в надії, що вона мені теж у відповідь про себе щось скаже, але я не розумію, хто вона. Після цього до дверей підійшли охоронці", – розповіла журналістка "Прямого" Христина Немченко.

Обставини конфлікту з'ясовує поліція Харківщини. Як повідомили у відділі комунікації облуправління ГУ НП, заяву до поліції написала 25-річна журналістка.

"Вона повідомила, що невідомі не пускають її на зустріч з виборцями, яка проходить в Будинку науки і техніки в селищі Панютине", – інформують у поліцїі.

Кримінальне провадження відкрили за ч. 1 ст. 171 – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів Кримінального кодексу України.

За інформацією Суспільного, у команді Світличної мають намір заявити про перешкоджання агітації. Суспільне намагається перевірити цю інформацію в команді кандидатки і у поліції.

Коментарі від зацікавлених сторін збирають спостерігачі громадської організації "Громадянська мережа "Опора".

"Весь цей інцидент має розібрати поліція і у разі доведення притягнути винних до відповідальності. Стосовно закритих зустрічей, то згідно зі статтею 11 Закону України "Про вибори народних депутатів", виборчий процес — це здійснення суб'єктами виборчих процедур в тому числі на засадах публічності та відкритості", — прокоментував Суспільному координатор Громадянської мережі "Опора" на Харківщині Микола Зінченко.

Довірена особа Світличної Анатолій Попов у коментарі Суспільному сказав, що двері до зали, де проходила зустріч, "зачинили від провокаторів".

Що відомо:

  • Вибори в окрузі №179 на Харківщині (місто Лозова, Зачепилівський, Кегичівський, Красноградський, Лозівський, Сахновщинський райони, центр округу — Красноград) призначені на 15 березня. ЦВК зареєструвала 40 кандидатів. 27 лютого Центрвиборчком скасував реєстрацію одного з них. 3 березня — ще двох. Тепер кандидатів 37.
  • "Слуга народу" пояснила, чому знімає з виборів свою кандидатку у 179 окрузі.
  • Проміжні вибори в окрузі №179. Огляд кандидатів.
На початок