Вбивство тернопільської тату-майстрині: розгляд апеляції

Вбивство тернопільської тату-майстрині: розгляд апеляції

Вбивство тернопільської тату-майстрині: розгляд апеляції
. Суспільне Тернопіль

Розгляд апеляції Андрія Горбатюка, якого засудили за вбивство тернопільської тату-майстрині Тетяни Підвашецької, перенесли. Клопотання про перенесення подав обвинувачений.

На сьогоднішнє засідання прийшли прокурор Орест Дуць, захисник Андрія Горбатюка Петро Череватий та один із представників сім’ї загиблого Василь Притула. Родичів Тетяни Підвашецької не було. З Андрієм Горбатюком спілкуються по Skype, він перебуває у Дрогобицькій виправній колонії. Там, згідно з рішенням апеляційного суду, він буде до 13 січня 2022 року. Перед початком засідання обвинувачений сказав, що хоче додати доповнення до апеляційної скарги.

"Не було тут кому в інтернет-режимі її передати. В суботу, неділю та понеділок я не міг її передати, то хотів би попросити перенести це судове засідання. Передам сьогодні. О 7 годині буде людина і я передам", – каже Горбатюк.

Прокурор Орест Дуць сказав, вважає, що таким клопотанням Андрій Горбатюк намагається затягнути розгляд апеляції:

"Постанова Верховного суду була винесена ще 22 вересня, було в обвинуваченого достатньо часу, щоб доповнити свою апеляційну скаргу. Крім того, вважаю, що обвинувачений може усно зачитати свої доповнення апеляційної скарги, таким чином буде врахована його думка апеляційним судом".

Вбивство тернопільської тату-майстрині: розгляд апеляції
Апеляція у справі Андрія Горбатюка. Суспільне Тернопіль

Новий захисник Андрія Горбатюка – Петро Череватий сказав, що клопотання обвинуваченого потрібно задовольнити:

"Відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України, особа, яка подала апеляційну скаргу, має право до початку фактичного апеляційного розгляду подати відповідні доповнення до даної апеляційної скарги. Враховуючи те, що я, як захисник, не брав участі в попередніх стадіях судового розгляду в даній справі, я не є тією особою, яка подавала апеляційні скарги. Відповідно, я не можу подавати від імені того самого обвинуваченого такі доповнення. Тому, вважаючи, що є таке клопотання, вважаю, що воно підлягає до задоволення".

Вбивство тернопільської тату-майстрині: розгляд апеляції
Андрій Горбатюк. Суспільне Тернопіль

Нагадаємо, що Петра Череватого призначили захисником Андрія Горбатюка після того, як обвинувачений на попередньому засіданні відмовився від адвокатів, які представляли його раніше – Петра Гроди та Тараса Боднарчука.

Представник сім’ї загиблої Василь Притула був не проти перенесення засідання. Розгляд апеляції суддя Василь Сарновський призначив на 27 грудня. Після засідання коментувати справу на камеру захисник Андрія Горбатюка та прокурор відмовилися. Сказали, що свою позицію обґрунтовуватимуть під час судових засідань. Представник сім’ї загиблої Василь Притула сказав, що й надалі наполягатимуть на довічному ув’язненні. На запитання, чи не вважає відкладення засідань затягуванням процесу відповів так:

"Перший раз перенесли у зв’язку з тим, що Горбатюк відмовився від захисників. Автоматично згідно із Законом і враховуючи той факт, що він обвинувачується в особливо тяжкому злочині , участь захисника є обов’язковою. Тому суд зробив перерву для того, щоб забезпечити можливість реалізації його права на захист і долучити захисника із безоплатної вторинної правової допомоги. Після того з’явився захисник, який заявив клопотання про те, що він бажає ознайомитися з матеріалами справи – це його право. Знову було відкладення справи. Сьогодні Горбатюк подав клопотання про те, що він бажає здійснити доповнення до апеляційної скарги – це його право, з цим треба погодитися та відкласти, щоб не було порушень права на захист".

Нагадаємо, Тетяну Підвашецьку вбили в квітні 2019 року. Підозрюваного Андрія Горбатюка Тернопільський міськрайонний суд засудив до довічного ув’язнення за умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю. Обвинувачений подав апеляцію і йому змінили термін покарання з довічного до 15 років арешту. 22 вересня цього року Касаційний кримінальний суд не погодився з цим рішенням і направив апеляцію Горбатюка на повторний розгляд.

Що відомо

  • У Тернополі почали повторний розгляд справи чоловіка, який вбив тату-майстриню
На початок