Зеленський вніс до Ради законопроєкт про множинне громадянство

Зеленський вніс до Ради законопроєкт про множинне громадянство

Зеленський вніс до Ради законопроєкт про множинне громадянство
. Офіс президента

Верховна рада зареєструвала ініційований президентом проєкт закону про множинне громадянство і відповідальність за його приховування.

Законопроєкт №6368 "Про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України" з’явився на сайті Ради 2 грудня.

Президент Володимир Зеленський визначив законопроєкт як невідкладний. Відповідно до даних на сайті Верховної ради, 2 грудня документ був переданий на розгляд комітету.

Як зазначається у пояснювальній записці, документ актуалізує положення законодавства у сфері громадянства та уточнює повноваження державних органів, які беруть участь у розв'язанні питань громадянства України. Він був розроблений у зв’язку з рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 26 лютого 2021 року "Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства", введеного в дію указом президента від 4 березня 2021 року № 85.

Серед іншого законопроєкт встановлює умови зобов’язання для громадян інших країн припинити іноземне громадянство, запроваджує декларацію про відмову від іноземного громадянства та визнання себе лише громадянином України, встановлює підстави, за наявності яких особа не може набути громадянство України за територіальним походженням, переглядає підстави для втрати громадянства України, передбачає можливість скасування рішення про встановлення належності до громадянства України.

Також документ передбачає низку інших нововведень.

Що відомо

  • Під час виступу у Верховній раді 2 грудня Володимир Зеленський заявив, що для українців, які мешкають у США, Канаді, ЄС, є важливим питання множинного громадянства. Таким чином, за його словами, українці з усього світу відчуватимуть себе "не діаспорою, не просто людьми українського походження, а людьми українського громадянства, рівними українцями".
  • 22 вересня Президент Володимир Зеленський запропонував надати подвійне громадянство українцям, які проживають за кордоном.
  • 26 лютого Рада національної безпеки та оборони доручила Кабінету міністрів розробити законопроєкт щодо осіб з подвійним громадянством.
  • Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що бізнесмен Ігор Коломойський не зможе обіймати жодні державні посади, допоки він матиме інші громадянства, окрім українського.
  • У Верховній раді зареєстровано зміни до кількох законів щодо іноземного громадянства, яким пропонується легалізувати подвійне громадянство в Україні.
  • Голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк заявив, що громадянам можуть дозволити мати два паспорти, але будуть обмеження щодо РФ.
  • Заступниця голови депутатської фракції "Слуга народу" Олена Шуляк заявила, що в законопроєкті про подвійне громадянство виключена спрощена процедура для країни-агресора, а перелік країн для його отримання визначатиме Кабінет міністрів.

На початок