До кінця року Україна отримає ще вісім суден із вугіллям — Галущенко

До кінця року Україна отримає ще вісім суден із вугіллям — Галущенко

До кінця року Україна отримає ще вісім суден із вугіллям — Галущенко
. Фото: УНІАН

До кінця 2021 року до України прибудуть ще вісім суден з вугіллям, що дозволить забезпечити безперебійні поставки на ТЕС. Про це у коментарі Суспільному повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Станом на понеділок, 22 листопада, розвантажено пів судна Panamax, яке є першим із семи законтрактованих ДТЕК суден із вугіллям із США та Колумбії прибуло у суботу, 20 листопада, до порту "Південний" та призначене для потреб державних ТЕС "Центренерго". За словами Галущенка, вже розвантажено щонайменше 30 тисяч тонн вугілля. Воно піде Центренерго на Вуглегірську станцію.

"Ми очікуємо, що завтра — з середи (23—24 листопада — ред.) воно ритмічно почне постачатися. Насправді це судно, яке було законтрактовано ДТЕК, але воно було оплачене Центренерго. А компанія виступила як посередник і за це теж заробила", — сказав міністр.

Відповідаючи на запитання Суспільного, Галущенко уточнив, що до кінця року Центренерго розраховує отримати ще два судна із вугіллям, які законтрактувало "Центренерго" і шість — "ДТЕК". Коментуючи законтрактовані приватними компаніями кораблі, Галущенко сказав: "Зрозумійте, довкола цих кораблів дуже багато розмов, їх там 6-7. Це умовно.. Нам же контракти ніхто не покаже на ці кораблі, ми виходимо з тієї інформації, яку нам дають... Ми можемо бачити, яке судно, як воно називається, і трекером (спостерігати - ред.), як воно рухається, бачимо, що порт чекає судно в такі дати".

За його словами, важливо, щоб постачання вугілля йшло ритмічно: "Ми контролюємо ситуацію повністю з точки зору логістики. Важливо з точки зору можливості портів приймати і розвантажувати швидко. Ми намагаємося максимізувати потужності для цього. І дуже важлива залізниця, яка швидко і оперативно реагує на все, що потрібно для енергетики".

"Ми розуміємо, що сьогодні "Центренерго" — це єдина державна теплова генерація. Але оскільки більшість — це приватні компанії, то, безумовно, ми спілкуємося з ними кожен день, через день, намагаємося дивитися, моніторимо кораблі з назвами, з конкретним рухом і часом прибуття", — додав міністр.

Що відомо

  • У суботу, 20 листопада, в Україну прибуло перше із семи законтрактованих ДТЕК суден з вугіллям із США та Колумбії. Судно класу "Панамакс" причалило в порт "Південний" та призначене для потреб державних ТЕС ПАТ "Центренерго". Обсяг першої поставки склав 60,5 тисяч тонн. Про це повідомила пресслужба ДТЕК.
  • Україна досягла домовленості зі США щодо постачання вугілля. Перший корабель з вантажем для "Центренерго" очікується наступного тижня. Про це в "Суботньому інтерв'ю" Радіо Свобода повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.
  • З 1 листопада Російська Федерація зупинила постачання енергетичного вугілля до України.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок