У Львові відкрили виставку живопису Тетяни Думан

У Львові відкрили виставку живопису Тетяни Думан

У Львові відкрили виставку живопису Тетяни Думан
. Суспільне Львів

У львівському Палаці мистецтв сьогодні, 19 листопада, відкрили виставку живопису, присвячену художниці і волонтерці Тетяні Думан. На виставці можна побачити більше 60 її мистецьких робіт, зокрема і сакральне мистецтво – картини із зображенням ангелів і святих. Про це Суспільному повідомила співорганізаторка виставки Василина Думан.

Виставку відкрили в межах Осіннього салону в Палаці мистецтв.

"Ви можете тут побачити як роботи з тих моментів, коли Таня тільки почала малювати – це 2006-2007 роки, і так само тут експонується остання картина, яку вона намалювала.— "Віра, Надія, Любов і їх мати Софія". Тут представлені роботи як на сакральну тематику, так і різні інтерпретації посвяти для письменників, значних особистостей, які відіграли важливу роль у творені української культури", — каже Василина Думан.

Картини Тетяни Думан
Картини Тетяни Думан. Суспільне Львів

На виставці можна побачити понад 60 робіт художниці.

"Це якась п’ята чи десята частина, що вона намалювала, дуже мала частина. Її ікони по церквах і на війні", — каже художник та чоловік мисткині Лев Скоп.

Роботи художниці зберігаються в державних збірках і приватних колекціях в Україні та світі, зокрема Польщі, Німеччині, Іспанії, Литві. Близько десятка робіт художниці є у фондах Львівської галереї мистецтв, які свого часу відібрав Борис Возницький.

Картини Тетяни Думан
Картини Тетяни Думан. Суспільне Львів

"Цій художниці як і в її навіть ранніх, студентських роботах, та і в більш пізніх вдалося виробити свою унікальну впізнавану мову, чого фактично, на жаль, середовищу випускників Львівської академії мистецтв трохи бракує", — каже мистецтвознавиця Галина Хорунжа.

Подивитися на експозицію робіт мисткині можна буде впродовж місяця у Палаці мистецтв. В майбутнього родина Тетяни Думан планує зробити музей пам’яті художниці.

Картини Тетяни Думан
Картини Тетяни Думан. Суспільне Львів

Що відомо

  • Тетяна Думан-Скоп — українська художниця, мистецтвознавиця, активістка Помаранчевої революції та Революції гідності, волонтерка, організаторка благодійних і мистецьких проєктів, координаторка аукціону "Митці – воїнам".
  • Роботи художниці зберігаються в державних збірках і численних приватних колекціях в Україні та світі.
  • Наприкінці літа 2019 року в художниці діагностували рак — гліосаркому головного мозку. У жовтні 2020 року Тетяна Думан померла в лікарні Любліна.

Читайте нас у Instagram: головні новини регіону

На початок