День радіо і телебачення: як і коли це починалось на Рівненщині

День радіо і телебачення: як і коли це починалось на Рівненщині

Ексклюзивно
День радіо і телебачення: як і коли це починалось на Рівненщині
. Суспільне Рівне

16 листопада в Україні відзначають День працівників радіо, телебачення та зв'язку. Саме цього дня у 1994-му Президент України підписав відповідний Указ. Для прикладу, 16 листопада 1924 року у Харкові вийшла в ефір перша вітчизняна радіопередача.

Суспільне зібрало історичні факти про те, коли з’явилося радіо на Рівненщині та відколи пішов відлік історії місцевого телебачення.

81 рік тому "заговорило Ровно"

“Брехунець”, “колгоспник”, “червоний просвітянин” – це народні назви проводового радіо. Колись воно й справді виконувало роль ідеологічного рупора. Попри це, слухачі масово писали на радіо листи – скаржилися і дякували, замовляли пісню в дарунок до днів народжень й інших свят. А в будні прокидалися разом із його позивними.

На Рівненщині із середини 1920-х років мовили Варшава і Краків, була спроба запустити польське радіомовлення із Луцька у тестовому режимі. Але прийшла радянська влада, створила радіокомітет і поставила перед ним завдання – радянізувати жителів Рівненщини, – розповів історик Володимир Борщевич.

“Заговорило Ровно” наприкінці 1939-го року. Радіо мовило із пристосованої польської будівлі на сучасній вулиці 16 Липня.

Теле і радіоісторія Рівненщини: від проводового до Суспільного мовника
будівля радіокомітету. google-maps

1 лютого 1940 року голова Рівненського обласного радіокомітету Юхим Корнієнко звернувся до міського управління Держбанку із заявою про відкриття банківського рахунку, – розповів історик, журналіст Суспільного Олексій Бухало. У авторській програмі "Так було" він досліджував історію радіо на Рівненщині.

“Є інформація, що протягом наступного року радіотрансляційну мережу організують у Рівному, Сарнах і Дубні, яку нацисти повністю зруйнують під час окупації. Радянська влада після вигнання нацистів з Рівного у лютому 1944-го відновила радіотрансляцію”, – зазначив дослідник історії радіо на Рівненщині Олексій Бухало.

У листопаді 1944 року жителі області вперше почули голос місцевого диктора.

У 60-х роках дикторкою на обласному радіо працювала Ірина Дацковська. Подаємо фрагмент її спогадів.

“Усе, що видавалося в ефір, попередньо вивіряли цензори. Диктори говорили лише українською мовою, програми були різножанровими, а любов до радіо – усенародною. Я читала не тільки новини, а й літературні передачі, народні й світові пісні звучали. Люди радіо слухали, людям радіо було потрібне, це розвивало їх”, – пригадувала Ірина Дацковська.

У 1983 році радіокомітет переїхав у нове спеціально збудоване приміщення. Разом із габаритною апаратурою на Котляревського, 20-А перевезли чималу фонотеку. Це були типові записи радянської доби, які оспівували досягнення п’яти і семирічок, рекорди передових доярок, ткаль і слюсарів області.

Теле і радіоісторія Рівненщини: від проводового до Суспільного мовника
google-maps

Серед унікальних записів – голоси поетів-шістдесятників Миколи Вінграновського, Василя Симоненка і навіть Лесі Українки.

Теле і радіоісторія Рівненщини: від проводового до Суспільного мовника
Освітній марафон на Українському радіо. Рівне. Суспільне Рівне

Нинішнє "Українське радіо. Рівне" після реформи Суспільного перейняло естафету радіомовлення на Рівненщині.

Телебачення розпочали ентузіасти-радійники

Історик та журналіст Олексій Бухало працює в команді "Сьогодні.Головне" на Суспільному. До цього він працював над авторським проєктом "Так було" і в одному з випусків дослідив історію рівненського телебачення.

Державне телемовлення у 1995 році розпочинали ентузіасти-радійники, у їхньому числі – Петро Мідріган. На початку 90-х він був головним редактором обласного радіо, який мріяв про телебачення. Ділячись спогадами кілька років тому, він зазначав, що для того, аби створити телебачення, потрібні щонайменше три умови:

"Це кошти, обладнання і люди. Ми починали рівненське телебачення не як комерційний проєкт, а суто творчий. Для того, щоб ми могли розповідати, чим живе Рівненщина щодня".

Щоб запустити телебачення у Рівному, треба було отримати офіційні дозволи у столиці.

"Потрібні були відповідні накази Держкомтелерадіо і таке інше. Після тривалих вмовлянь наказ про початок телебачення із 1 січня 1995 року підписали, – пригадав тодішній заступник голови обласного телерадіокомітету Петро Грицинюк.

З його слів, перший етер планували на 7 січня 1995 року. Радійники взялися знімати і монтувати відео для випуску. Та через брак теледосвіду припустилися помилок в процесі і всю Різдвяну ніч їх усували. Тож першу програму рівненського державного телебачення видали 8 січня. У ній журналісти розповіли про 55-річний ювілей обласного радіо і відроджені різдвяні традиції.

День радіо і телебачення: як і коли це починалось на Рівненщині
Прямий етер "Сьогодні. Головне". Суспільне Рівне

До 2005 року телеканал мовив під логотипом "РДТ", наступні 13 років мав назву "РТБ". З 2017 року на базі Рівненської ОДТРК утворили філію Суспільного мовника.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок