Меркель попросила Путіна вплинути на режим Лукашенка та ситуацію з мігрантами

Меркель попросила Путіна вплинути на режим Лукашенка та ситуацію з мігрантами

Меркель попросила Путіна вплинути на режим Лукашенка та ситуацію з мігрантами
. AP

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель провела телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним та попросила його вплинути на режим президента Білорусі Олександра Лукашенка через кризу з мігрантами на кордоні Білорусі та Польщі.

Про це повідомляє пресслужба німецького канцлера.

"Розмова йшла про поточну ситуацію на білорусько-польському кордоні. Канцлер підкреслила, що інструменталізація білоруським режимом мігрантів проти Європейського союзу є нелюдською й абсолютно неприйнятною і попросила президента Росії вплинути на режим у Мінську", – вказано у дописі.

Пресслужба президента РФ повідомила, що Путін запропонував Меркель налагодити обговорення проблеми питання мігрантів між членами Європейського союзу та режимом у Мінську.

"Президент Росії запропонував налагодити обговорення проблем у прямих контактах представників країн – членів ЄС з Мінськом. Володимир Путін та Ангела Меркель домовилися продовжити розмову на цю тему", – кажуть у Кремлі.

Що відбувається на кордонах Білорусі

Міграційна криза на кордоні Білорусі з Литвою, Польщею і Латвією триває з серпня 2021-го. Три країни звинувачують Білорусь у спеціально створеному міграційному тискові у рамках ворожих гібридних дій проти них як країн ЄС.

8 листопада, у понеділок, натовп мігрантів з кількасот людей наблизився до польського кордону з боку Білорусі у супроводі силовиків. МВС Польщі заявило про спробу прорвати кордон поблизу прикордонного пункту "Брузги" (КПП "Кузніца"). Міноборони країни також зняло відео, як білоруські правоохоронці проводжають колону біженців до кордону. У Білорусі це назвали "заходами безпеки для людей, які пересуваються по трасі".

9 листопада дві великі групи мігрантів із кількох десятків людей на білорусько-польському кордоні зламали паркани і потрапили на територію Польщі. У Польщі заявили, що білоруська сторона підготувала найбільший на даний час штурм кордону за допомогою нелегальних мігрантів.

Читайте також: Лукашенко використовує мігрантів у власних політичних цілях – білоруський журналіст

У ніч на 10 листопада дві великі групи мігрантів із кількох десятків людей на білорусько-польському кордоні зламали паркани і потрапили на територію Польщі. Пізніше у МВС Польщі повідомили, що всі мігранти затримані.

Президент Польщі Анджей Дуда пропонує заборонити польоти над країнами Євросоюзу для авіакомпаній, які доставляють мігрантів до Білорусі. Про це повідомив польський прем'єр Матеуш Моравецький. Утім авіакомпанія Turkish Airlines вже заперечила причетність до перевезення нелегальних мігрантів у Білорусь. Європейський союз планує запровадити нові санкції проти Білорусі через кризу з мігрантами на польському кордоні.

Невизнаний низкою країн чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко стверджує, що не впливає на потік мігрантів.

"Вимагати від мене, щоб я власним коштом зупиняв цей процес міграції – (ред.). Саме зупиняв, а не фінансував як це американці говорять. У мене що грошей багато? І взагалі факти на стіл. Якщо я фінансую – факти на стіл", – каже Лукашенко.

Що відомо

  • Секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов повідомив, що Україна реагуватиме за законом на загострення ситуації на кордоні з Білоруссю.
  • Міністерство внутрішніх справ України прийняло рішення про посилення присутності прикордонників на кордоні з Білоруссю – їхню кількість подвоять.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок