На Рівненщині відсторонили від роботи понад тисячу невакцинованих освітян

На Рівненщині відсторонили від роботи понад тисячу невакцинованих освітян

На Рівненщині відсторонили від роботи понад тисячу невакцинованих освітян
. Фото: Суспільне Рівне

Станом на вечір восьмого листопада на Рівненщині 1 335 працівників закладів освіти відсторонили від роботи через відсутність відповідних COVID-документів. Найбільше таких працівників у Сарненській тергромаді, – розповів Суспільному директор департаменту освіти й науки Рівненської ОДА Петро Коржевський.

Скільки педпрацівників вакцинувалися

На Рівненщині, за словами Петра Коржевського, станом на восьме листопада, з 45 138 педпрацівників вакцинувалася 41 171 людина. Це 91,2% серед працівників освітньої галузі.

"Є приклади, де педагоги розуміють всю відповідальність за створення безпечного середовища. Це Боремельська, Підлозцівська, Тараканівська, Повчанська громади, де немає жодного відстороненого працівника. Натомість у Сарненській тергромаді – найбільше невакцинованих", – сказав він.

На яких умовах відбувається відсторонення

"Відсторонений працівник не має права здійснювати педагогічну діяльність. Він не звільнений, він вважається працівником закладу, якого відсторонили, поки він невакцинований. Якщо в нього є документи, які дають підстави працювати, його не відстороняють. В тому числі навіть, якщо в нього лише одна доза", – уточнив Петро Коржевський.

Що про відсторонення кажуть юристи

"Відсторонення від роботи не передбачає будь-яких виплат, в тому числі – зарплати. Якщо ви будете перебувати на лікарняному упродовж вашого відсторонення від роботи, такий лікарняний не буде оплачуватись. В разі, якщо карантин завершиться або, коли він завершиться, працівники, які були відсторонені від роботи підлягають поновленню на своїх робочих місцях", – зазначила адвокатка Тетяна Бідюк.

Вона додала: жодних порушень щодо інформації про особу, її персональні та конституційні права немає, адже вакцинація дійсно не є примусовою, а сертифікат про вакцинацію не є розголошенням ні лікарської, ні медичної таємниці.

"Однак, для професій, які прямо контактують з людьми, вакцинація є обов'язковою", – додала Тетяна Бідюк.

Чому не вакцинуються. Аргументи однієї громади

У селі Тріскіні Сарненського району кілька десятків батьків 8 листопада прийшли до школи з протестом проти дистанційного навчання. Заклад перевели в онлайн-режим у вересні через те, що у школі низький відсоток вакцинованих педагогів. Загалом у громаді 20 шкіл, де не вакцинувались 100% працівників.

У Сарненській громаді із 32-х закладів – 16 будуть на очній формі навчання, і 16 – на дистанційній. Очно навчаються лише учні початкової школи, – розповів голова Сарненської громади Руслан Серпенінов.

"Причини протестів, як на мене – їхня непоінформованість про необхідність вакцинування. Аргументом одного із присутніх на зустрічі було те, що щось з літаків розпиляють на населення", – додав голова громади.

Що далі

Петро Коржевський прогнозує надмірне навантаження на вакцинованих працівників освіти, які працюють на заміні. У випадку дистанційного навчання, школи можуть залучати працівників на умовах цивільно-правових угод.

"Часу було більш ніж достатньо, аби зрозуміти важливість процесу вакцинації. Ми працюємо із ввіреними батьками дітьми та несемо відповідальність за безпечний простір. Я можу зрозуміти лише тих педагогів, які мають протипокази, які перехворіли і це ще не дає їм можливості вакцинуватися", – додав освітянин.

За словами Петра Коржевського в області звільнилися десять працівників освіти, аби не вакцинуватися.

"Це їх вибір. Але я б хотів, аби мої діти навчалися у вчителів, які готові в центрі ставити дитину. На жаль, в таких ситуаціях всі думають про себе, про неотриману зарплату, а не про безпечний освітній простір. Мені прикро чути таке від педагогів, і якщо в них виникне таке бажання – не працювати в закладі освіти, то, даруйте, педагогів у Рівненській області достатньо, аби забезпечити освітній процес", – додав Петро Коржевський.

Що відомо

  • Відповідно до постанови Кабміну, від 20 жовтня 2021 року, з 8 листопада невакцинованих працівників закладів освіти відсторонили від роботи. У закладах, де немає 100% вакцинованих працівників, організували дистанційне навчання.
  • Станом на 21 жовтня на Рівненщині в режимі дистанційного навчання через невакцинованих працівників працювала 101 школа.
  • Рівненщина перейшла у "червону" епідзону від 26 жовтня. Її впровадили рішенням держкомісії ТЕБ та НС на три тижні.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок