COVID-19 на Рівненщині: що чекає на невакцинованих освітян

COVID-19 на Рівненщині: що чекає на невакцинованих освітян

З 8 листопада невакцинованих працівників закладів освіти відсторонять від роботи. На період відсторонення їм не нараховуватимуть зарплату, а повернутися до роботи працівники зможуть, коли вакцинуються або ж, якщо в законодавство внесуть відповідні зміни, – повідомив Суспільному начальник управління Державної служби якості освіти у Рівненській області Святослав Сидорук.

Скільки на Рівненщині вакцинованих освітян

Станом на третє листопада у навчальних закладах Рівненщини працює 44 953 працівники. Понад 39 тисяч з них вакцинувалися. Це 87,8% від загальної кількості працівників усіх навчальних закладів. Про це повідомила Суспільному начальниця відділу загальної середньої та дошкільної освіти департаменту освіти й науки Рівненської ОДА Наталія Беляновська.

Найактивніше вакцинуються у Боремельській, Демидівській, Крупецькій, Дубровицькій тергромадах; нижчі темпи щеплень – у Березнівській, Вирівській, Малинській, Немовицькій, Рокитнівській, Сарненській та Старосільській громадах, – додала начальниця відділу освіти і науки.

Якщо не вдасться досягти 100% вакцинованих

"З 8 листопада невакциновані працівники закладів освіти будуть відсторонені від роботи. У закладах, де немає 100% вакцинованих працівників, організовуватимуть дистанційне навчання", – розповів начальник служби якості освіти в області Святослав Сидорук.

Відповідно до постанови Кабміну, від 20 жовтня 2021 року, відсторонення працівників освіти триватиме до того часу, поки вони не вакцинуються або не буде змін у законодавстві. Працівники, яких відсторонили, не отримуватимуть зарплату, – додав освітянин.

Якщо ж відсторонені працівники не бажатимуть вакцинуватися і надалі, доведеться "обирати, чи хочуть вони працювати в освіті, чи ні", – акцентувала Наталія Беляновська.

Приклад двох громадах

У Дубровицькій громаді – 22 навчальні заклади. Оскільки двома дозами вакцинувався 91% працівник навчальних закладів, усі працюють в очному режимі, – розповіла начальниця відділу освіти, культури, молоді і спорту Дубровицької громади Ніна Стасюк.

"Ми пережили дистанційну форму навчання, знаємо, що це таке і зрозуміли, що на сьогодні до такої форми навчання ми не готові, і організувати його на належному рівні, з урахуванням усіх вимог, ми не можемо", – додала Ніна Стасюк.

У Володимирецькій громаді у 22-х закладах освіти вакцинувалися 80% працівників.

"Три заклади нашу громаду тягнуть донизу: один заклад має 2%, два інших 62% та 78% відповідно", – розповів начальник управління соціально-культурної сфери Володимирецької громади Вадим Друзь.

Низький показник вакцинування, за словами освітянина, пов'язаний із віросповіданням та інформацією з неправдивих джерел.

"Певно, настав той момент, коли толерантну розмову потрібно завершувати. Будемо відсторонювати від роботи, залучати інших працівників", – сказав Друзь.

Дистанційне навчання та якість освіти

"Дистанційка", за словами Святослава Сидорука, за якістю суттєво відрізняється від очного навчання.

"На Рівненщині лише 20% закладів розміщують інформацію для дистанційного навчання, 2/3 учнів не долучаються до занять, а деякі вчителі організовують навчання неналежним чином", – розповів він.

Ще однією проблемою, за словами освітянина, є відсутність інтернету у населених пунктах, відтак, досконало налагодити процес дистанційного навчання не вдається.

Доповнено

Щеплених однією дозою не відсторонять від роботи, – додали у пресслужбі Рівненської ОДА.

"Навіть одна доза вакцини свідчить про те, що людина не ухиляється від вакцинації. Також не будуть відсторонені від роботи працівники, які мають протипоказання до вакцинації. Якщо працівник щойно перехворів на ковід і вийшов з лікарняного на роботу – то його відстороняти не будуть, адже сімейний лікар видає довідку з терміном дії до 3 місяців, яка зараховується як тимчасові протипокази для вакцинації від коронавірусу", - прокоментував Віталій Коваль.

Що відомо

  • Станом на кінець жовтня на Рівненщині норму у 100% вакцинованих працівників виконали понад пів сотні шкіл.
  • У Рівненській міській громаді у зв’язку з перебуванням в “червоній” зоні продовжили канікули до 7 листопада.
  • Рівненщина перейшла у "червону" епідзону від 26 жовтня. Її впровадили рішенням держкомісії ТЕБ та НС на три тижні.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок