У лікарнях Івано-Франківської громади на 100% завантажені реанімаційні ліжка хворими на COVID-19

У лікарнях Івано-Франківської громади на 100% завантажені реанімаційні ліжка хворими на COVID-19

У лікарнях Івано-Франківської громади на 100% завантажені реанімаційні ліжка хворими на COVID-19
. Суспільне

В Івано-Франківській територіальній громаді реанімаційні ліжка у центральній міській клінічній лікарні та міській клінічній лікарні № 1 завантажені на 100% хворими на COVID-19. Про це сказав заступник міського голови Олександр Левицький під час оперативної наради 9 листопада.

"Ми отримуємо просто шквал скарг, претензій (від людей — ред.): "А чому не лікують? А переведіть мого родича в реанімацію". Ми, як лікарі, вимушені ставити собі запитання: "А як можна звільнити ліжко в реанімації?". Є відповідальність тих, хто бореться і живе, і діє так, щоб не потрапляти в реанімацію. Загалом проблема дуже висока. Вакцинація захистить вас від реанімації, в якій немає місця", — сказав Олександр Левицький.

Начальниця управління охорони здоров’я Марія Бойко повідомила, що за останні 10 днів у стаціонарах центральної міської клінічної лікарні та міської клінічної лікарні № 1 померли 37 жителів міста.

"Це — дуже велика цифра. Помирають переважно люди після 50 років. Усі, хто помер, були невакциновані", — сказала Марія Бойко.

З її слів, зараз у центральній міській клінічній лікарні та міській клінічній лікарні № 1 перебуває 391 людина. Це, каже Марія Бойко, — більше, аніж кількість пацієнтів за листопад-грудень 2020 року — тоді їх було 340-360.

"Приблизно 75% пацієнтів — киснезалежні. В реанімації перебувають 20 пацієнтів, на СІПАП-терапії — 11. У центральній міській клінічній лікарні на кисні — 99 людей, у міській клінічній лікарні № 1 — 131 пацієнт. Заповненість ліжок у центральній міській клінічній лікарні станом на ранок 9 листопада становить 93%, у міській клінічній лікарні № 1 — 73%", — сказала Марія Бойко.

За її словами, в лікарнях громади є проблеми із киснепостачанням.

"У нас є проблема із киснем. Добова проблема складає дві тонни на кожну лікарню, 2,4-2,6 тонн. Останнім часом у нас різко знизилося киснезабезпечення, багато пацієнтів перевели на концентратори. Коли відбувається перезаправка кисню, ми використовуємо балони. Це — наша велика проблема", — додала Марія Бойко.

Заступник міського голови Олександр Левицький сказав, що місто готове до анонсованої Русланом Марцінківим вакцинації на стадіоні "Рух".

Що відомо: 2 листопада на оперативній нараді міський голова Івано-Франківської територіальної громади Руслан Марцінків доручив провести масову вакцинацію проти COVID-19 на стадіоні "Рух" 5 листопада. 4 листопада міський голова дописав на Facebook-сторінці, сказав, що пункту поки не відриватимуть.

"Інтернет і зв'язок там є, тепло і санвузли є, є порядок. Ми просто чекаємо на вакцину й анонсуємо (день вакцинації — ред.)", — сказав Олександр Левицький.

Начальниця управління охорони здоров’я Марія Бойко сказала, що в центрах та пунктах вакцинації є препарати Comirnaty/Pfizer-BioNTech, CoronaVac і AstraZeneca.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок